(22.10 hodin)

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně a kolegové, vážený pane ministře a hlavně vážená paní ministryně, děkuji vám, že jste tady a vyslechnete si můj projev. Já se přiznám, že budu zkracovat. Já jsem zachytil signál, taky jsem zachytil signál od kolegů z ANO, hlavně od některých, nebudu je jmenovat, už se smějí, kteří s hrůzou v očích se na mě dívali, jak to dlouho bude trvat, ten projev můj, a co tady budu říkat.

Tak já vám řeknu, o co všechno přijdete. Co jsem měl připraveno. Měl jsem připravený úžasný projev o energetice, kde jsem chtěl mluvit o fúzní energetice, o fúzních reaktorech, tak bohužel se to nedozvíte. Nebudete o tom nic vědět. Jenom tady řeknu, že pro fúzní energetiku bude třeba lithium, Takže to máme v Krušných horách. To je celkem dobrá zpráva. Pak jsem tady chtěl hovořit o úžasném fotosyntetickém řetězci, jak ten fotosyntetický řetězec je fantasticky odladěný a jak umožňuje zachytávat světlo ze Slunce s fúzní reakcí na Slunci. Tak to se taky nedovíte. O tom taky nebudu hovořit, ať nezdržuji. Pak jsem chtěl hovořit o průzkumu vesmíru, o Stephenu Hawkingovi, který, těsně než zemřel, tak se vyjádřil, že je třeba, aby lidstvo pokračovalo do vesmíru, že je to hlavní jeho cíl. Tak o tom taky nebudu hovořit. Ani o těžbě hornin na blízkozemních asteroidech. Mimochodem se tam nacházejí prvky vzácných zemin, které jsou v současné době nedostatkové. Nebudu hovořit ani o biotechnologiích, o těch jsem už hovořil, o tom už víte, tomu už jste nerozuměli.

Takže mám nové téma, budu hovořit o novém tématu. A to nové téma je nástup artificial intelligence neboli umělé inteligence. Nástup nastal během tohoto a minulého roku. Možná jste si toho všimli, vy, kteří používáte sociální sítě, tak jste si všimli toho, že za prvé Facebook je schopen vám podstrkávat velice sofistikovaně věcí, které vás zajímají a které vás udrží, udrží vaši pozornost sledováním různých nesmyslů, kdy ztrácíte čas, který nemůžete věnovat jiným produktivním činnostem.

Další věc, která se nesmírně vylepšila, tak jsou překlady. Doporučuji vám se, pokud jste si toho nevšimli, se podívat na Google Translate, dát si tam nějaký text, a podívejte se, jakým fantastickým způsobem se vám to přiloží z češtiny do angličtiny anebo opačně. Teď se budu věnovat tomuto fenoménu, který bohužel s sebou nese i mnohá negativa, a ta negativa nejsou moc reflektována. Mluví se jenom o pozitivech a my jako zákonodárci bychom měli reflektovat hlavně ta negativa, protože vývoj je nesmírně rychlý v tomto směru a my ho musíme zachytit.

Rozvoj a spojení systému umělé inteligence a sociálních sítí digitálních platforem ukázaly cestu, jak nakrmit hydru, která nás bude kontrolovat a manipulovat směrem, který bude výhodný pro vlastníka dat a umělé inteligence a dá mu neuvěřitelnou moc. Tyto digitální platformy o nás vědí všechno. Všechno, všechny informace, které jim dáme k dispozici. Ale my nevíme o nich nic. My nevíme, co s těmi daty provádí. Politici si toho všimli a chtějí následovat jejich příkladu. A budou tvrdit, že to dělají v našem nejvlastnějším zájmu, že ta data potřebují, aby mohli efektivně řídit společnost.

Já jsem se jako zpravodaj evropského výboru, výboru pro evropské záležitosti, dostal k dokumentu, návrhu nařízení o Evropském prostoru pro zdravotní data. A padlo mně to, dalo by se říct, na hlavu, protože jsem tam byl jediný lékař. A možná shodou okolností se stalo to, že mě tady ta problematika té digitalizace hodně zajímá. Já jsem se tomu dříve věnoval, jsem autorem i programů a nějakých těch zlepšení ve své ambulanci, a tak jsem se tím začal zabývat a nastudoval jsem si tady nějakou literaturu.

Jaký je zdroj informací té umělé inteligence? Jak jsem říkal, krmíme je sami tím, že přispíváme na sociální sítě, interagujeme, nosíme wellness přístroje. Tím se myslí takové ty smart hodinky a náramky a podobné věci, které posílají informace o našich biometrických datech kdoví kam, případně sami uveřejňujeme na internetu. K čemu pak dojde? V podstatě Google a Facebook používají a krmí své umělé inteligence daty, které vlastně získají od nás, a vede to k tomu, že se neskutečně zlepšilo rozeznávání obrazu. To rozeznávání obrazu, možná jste si toho všimli, že když dáte fotku někde na internet, tak vám to tam udělá takový obdélníček. A řeknete, že jste to vy nebo nějací vaši kamarádi. Ale bohužel ono to má i negativní konsekvence. Ono to není jenom zábavné. Protože uvědomte si, že pak se nainstalují kamery, údajně je to v Číně, které jsou schopny rozeznávat každého člověka, který se pohybuje někde ve veřejném prostoru nebo někde, dá se to samozřejmě nainstalovat na dron, který případně, a to je tedy extrémní situace, může toho člověka nějakým způsobem zlikvidovat.

Já jsem tady zmínil ty překlady. Další věc, kde nastal ohromný pokrok, je převod textu na mluvené slovo a opačně. Toho jste si možná všimli, že to používáte i při navigacích, při ovládání navigací. Zase, může to mít velmi příznivé využití. Já si představím ve své ordinaci lékaře, že bych mohl diktovat text při vyšetřování, a opačně by to mohlo být tak, že by se text převáděl jako hlas a já během vyšetřování bych se dozvěděl nějaká data o tom pacientovi. Takže tyto technologie jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Já bych varoval před tím... abychom si uvědomili, musíme si uvědomit, že pokud bude pokračovat tento vývoj, tak se můžeme dopracovat k nějaké společnosti dohledu, ke kterému právě směřujeme shromažďováním a využíváním dat o jednotlivcích populací, která může znamenat totální kontrolu nad každým člověkem zapojeným do tohoto systému. Může to vést i k takové, řekl bych trochu nadneseně, digitální tyranii. A vše se to bude odehrávat pro naše dobro. Vzpomeňme si na covidovou dobu, kdy vlastně se tady odehrávala pro naše dobro taková soft verze té tyranie, kdy někteří lidi byli ostrakizováni, dehonestováni. Samozřejmě může být ta soft verze té tyranie trošku jako horší, jako se říká, že se to děje v Číně, kde údajně má docházet k tomu, že těm lidem, kteří mají ten nízký sociální kredit, je zakazováno studium, cestování, atraktivní práce, a viděli jsme to v Kanadě, kdy bylo saháno těm lidem i na jejich finanční hotovost, kterou měli v bankách.

Další věc, kterou jsem chtěl zmínit, že může vést používání těchto technologií k manipulaci s naším myšlením, a to na základě znalosti algoritmu chování a jednání, jak nás jako jednotlivců, tak skupin obyvatel. A já bych chtěl varovat, že je to hlavně nebezpečné u dětí a mládeže, a zůstává to bez povšimnutí, a tomu odpovídá často jejich smýšlení. Kdo bude ovládat data o nás, bude ovládat i naše myšlení skrze algoritmy umělé inteligence, aniž bychom o tom věděli. Já už jsem o tom říkal, že my o nich nevíme nic. Oni vědí všechno.***




Přihlásit/registrovat se do ISP