(23.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, pane poslanče, že vám vstupuji do vašeho projevu, ale jak v pravé, tak v levé části sálu požádám o ztišení.

 

Poslanec Radek Koten: Já si myslím, že teď už to bude opravdu krátké. A jenom se vrátím k té historii. Je to poměrně velmi, velmi stará historie, ale já tady budu citovat projev jednoho ze zákonodárců jisté země, kterou jsme považovali za kolébku demokracie. Myslím si, že je tedy nejvyšší čas. Cituji: "Ukončit vaše zasedání, jež jste zostudili opovrhováním vším dobrým a poskvrnili všemi neřestmi. Nejste než se branka a odpůrci blahodárné správy. Nejste než nájemní ničemové. Svou zemi byste zaprodali za kus bídného žvance jako Ezau, svého Boha zradili pro pár drobných jako Jidáš. Je ve vás vůbec něco dobrého? Existuje nějaká hanebnost, jež by vám nebyla vlastní? Věřící nejste o nic víc než můj kůň. Zlato je vaším bohem. Kdo z vás neumlčel své svědomí za úplatek? Je mezi vámi alespoň jeden, jenž by sebenepatrněji hájil zájmy Commonwealthu? Vy mrzké děvky! Což jste svým nestoudným pletichařením a podlostmi znesvětili toto posvátné místo a z Božího stánku učinili doupě lotrovské? Jak hnusně odporní jste celému národu, jenž vás pověřil k napravování křivd. Tak tedy seberte si své saky paky, zamkněte za sebou a ve jménu Boha jděte!" Je to tedy citát Olivera Cromwella z 20. dubna roku 1653. Tím tedy končím můj projev tady a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. A další vystoupí pan poslanec Patrik Nacher, zatím poslední přihlášený do rozpravy. A opět připomínám, kolegové v pravé části sálu, stejně tak levé, o ztišení, aby bylo rozumět tomu, co pan poslanec říká. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak děkuji, pane místopředsedo. Vážená vládo, dámy a pánové, dneska to na mě vyšlo, že jsem poslední. (Smích v sále.) Ale aspoň jak se to urychlilo, tak aspoň skončíme v nějaký rozumný čas. Já jsem si původně tady připravil těch poznámek víc, ale velmi to zkrátím, takže si myslím, že to budu mít do deseti minut. To je informace pro všechny, abyste už svolali svoje kolegy, že se bude blížit hlasování. Vidíte, jak jsem fér.

Já nejdřív budu reagovat na tu rozpravu a tu diskusi, která tady, která tady probíhala. Na Twitteru se dost často o tom píše jako kňu a fňu, kňourání, fňukání, přesně tak. Tady jsem si chtěl půjčit takový, tu kapa desku, ten plakát, jak jste tady měli, s tou fotkou Andreje Babiše. A tam bylo napsané "kampaň" v reakci ironizující, že on to často používá. Ale dneska, když jsem poslouchal koaliční poslance, tak jste to nejčastěji říkali vy, že vlastně celá ta schůze je kampaň. Takže vy jste vlastně naplnili to, čím jste tady chtěli ironicky upozornit, že dělá někdo jiný. Protože vy jste řekli, že to je kampaň. Když jsem si dělal čárky, pak už jsem přestal, tak slovo Andrej Babiš jste tady opakovali s podobnou frekvencí, jako když jste byli v opozici a on byl premiér. Ale ta situace se vyměnila, kolegové. My jsme v opozici, vy jste koalice, vy jste vláda, vy se zpovídáte Poslanecké sněmovně, takže vymlouvat se na opoziční politiky mně přijde jako málo.

A když už jsme u té kampaně, tak já jsem přemýšlel, jak by to tedy bylo, abyste byli spokojeni, kdy bychom měli takovouhle schůzi svolat. Kdybychom to udělali v prosinci, tak řeknete, že to je na konci našeho předsednictví. Kdybychom to udělali na začátku ledna, tak řeknete, že to je před prvním kolem. Tady já upozorňuju, že my jsme na klubu sbírali ty podpisy před tím prvním kolem, takže jsme nemohli vědět, jak ten výsledek dopadne. Vy se smějete, ale přece vy jste tady vybízeli ty demokratické kandidáty, aby se spojili, a do toho finále se dostali dva demokratičtí kandidáti. Takže vy jste přece dělali všechno pro to, aby tedy Andrej Babiš se do druhého kola nedostal. A my jsme sbírali podpisy před tím druhým kolem. Kdyby se naplnila vaše vize, tak dneska tady je schůze a to finále té prezidentské kampaně je úplně v jiném složení. (V sále velmi hlučno.)

Dobře, kdybychom tu schůzi svolali po prezidentských volbách, tak bychom zase byli kritizováni v případě, že by vyhrál Petr Pavel, tak že to je jako pomsta opozičního klubu, v případě, že by vyhrál Andrej Babiš, že to je první krok ke spojování, v uvozovkách, ironicky míněno. Takže v zásadě se téměř vylučuje doba, kdy bychom měli a mohli jako opozice svolat - což vy jste udělali třikrát v tom minulém volebním období, třikrát - aniž bychom za to byli kritizováni. Tak to je tolik k tomu kňu a fňu. Prostě opozice na to má právo. My jsme to respektovali. Já jako koaliční poslanec jsem vždycky s respektem vystupoval tady a nazýval jsem to, jestli si na to vzpomínáte, stejně tak jako důvěra vlády, nedůvěra vlády, jako svátek demokracie.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak kolegyně a kolegové, je to poslední vystupující zatím řádně přihlášený v rozpravě. Já vás požádám, abyste mu věnovali patřičnou pozornost a v případě, že chcete řešit jiné věci, abyste šli diskutovat do předsálí... Kolegové, poprosím... Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak já děkuju panu místopředsedovi. My jsme takový tým. Vždycky když se ten hluk zvýší, tak já se na vás otočím a děkuju za to vybízení ke klidu.

No a teď základní poznámky, proč budu hlasovat pro nedůvěru této vlády. V zásadě by se to dalo shrnout do toho, že vláda dělá přesně to, co kritizovala na té předchozí vládě. Také nejčastější argument - s kýmkoliv z vás jsem v televizi, tak je, když už nevíte, kudy kam, tak řeknete: vy jste to dělali taky. Vy jste to dělali taky. Cokoliv. Od obstrukcí počínaje přes snahu o zařazení mimořádných bodů, mimořádné schůze a podobně. Dneska jsme se bavili o tom, jestli při vyvolání hlasování o nedůvěře, když jsou ta přednostní práva, že my jsme zipovali, vy jste někteří říkali, že jsme nezipovali. A když už nevíte kudy, tak řeknete, vy jste to dělali taky. Ale vy jste přece kandidovali a v těch volbách vyhráli s tím, že to bude změna. Tak prostě nemůže od vás padnout argument, že jste to dělali, že jsme to dělali taky, protože to žádná změna není. A teď já vám - mám tady poznámky, písemně, nic nečtu, co jsem si udělal ručně, co všechno jste říkali a co teď všechno děláte jako vládní většina. (Hluk v sále trvá.)

Válcování, opozice. Vám to vždycky vadilo. A já si pamatuju, že když jsme vám něco nepodpořili, tak vždycky po tom hlasování tady vystoupili ti poslanci s přednostním právem a stěžovali si na to, že to, že jsme vás přehlasovali. To samozřejmě kňourání nebylo. Když to děláme my, tak to kňourání je.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás opět přeruším, pane poslanče... A požádám o ztišení. Prosím, pokračujte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP