(23.30 hodin)

 

Poslanec Patrik Nacher: Připomenu. Mimořádnou schůzi jste neschválili ani jednu. S opozičním okénkem to také nevypadá moc dobře, nedopadlo to moc dobře. A v zásadě vlastně vy naplňujete všecko to, co se vám nelíbilo v tom předchozím volebním období. Ano, je pravda, že ve druhém čtení je návrh můj a mých kolegů ohledně změny OSŘ. To je pravda, to je jediný bod, který je na programu. A já za to děkuji. Takže to není ta absolutní nula. Tak je to prostě novela, jedna tahleta záležitost.

Vy jste kritizovali při schvalování rozpočtu s tím, že se tam pracuje, v té předchozí vládě, s příjmy, s kterými se nepočítá, kvůli kterým je potřeba změnit zákon. A teď jste udělali přece to samé, dokonce dvakrát. Nejprve těch 14 miliard za ty zvýšené platby za ty státní pojištěnce a pak ten windfall tax. Vlastně jste naplnili přesně to, co jste kritizovali na té předchozí vládě, že si dovolila tam dát příjmy z digitální daně, která se tady projednávala mezi druhým a třetím čtením. Zvýšení zadlužení jste kritizovali, ale vy ho zvyšujete také. A já se ptám, kde je tedy, kde jsou ty škrty z hlediska počtu zaměstnanců ve veřejné správě? Což byla také jedna z nejčastějších kritik. Není. Naopak je tam nárůst na základě schváleného státního rozpočtu na rok 2023.

Některé další věci potom jste dělali buď opožděně bez jakékoliv komunikace s opozicí, a to byla přece věc, kterou vy jste kritizovali v době covidu. Aby vláda více komunikovala s vámi jako s opozicí. A já si pamatuju, že tady byla různá setkání, kulaté stoly mezi ministry a opozičními lídry, hejtmany a podobně. A teď my navrhneme zastropování, vy řeknete, že to je populismus, a za 14 dní přijdete se zastropováním.

Obchodování s emisními povolenkami jde opačným směrem. Snížení DPH - bude zvýšení. Kritizovali jste předchozí vládu ohledně daní. Předchozí vláda i přes to všechno, že zvyšovala platy, snižovala daně. Snižovala daně. A byl tam ten covid. Nebyla to nějaká standardní doba. Výsledkem toho je, že máme nejvyšší ceny elektřiny a plynu v rámci našich příjmů. To znamená při přepočtu na příjmy občané v České republice platí nejvíc. A to jakkoliv my jí vyrábíme tolik, že ji vyvážíme. A to jsou prostě legitimní, legitimní otázky opozice, na které vy v Poslanecké sněmovně prostě nechcete, nehodláte odpovídat.

A jak se stalo minulý týden, z těch všech návrhů, těch šesti bloků, jste prostě nezařadili ani jeden, ani na jednu tu problematiku jste nebyli ochotni odpovídat. A já jsem tady přece kritizoval, že třeba - konkrétní věc, která není moje problematika, to je ten nedostatek léků. To přece píší občané i vám. Pan ministr na to neodpovídal a potom při písemných interpelacích zabral dvěma písemnými interpelacemi dvě hodiny.

Takže já to hodně zkrátím. Suma sumárum... (Odmlka kvůli hluku v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám. Kolegyně a kolegové, a dívám se tentokrát opět doprava, žádám vás o ztišení, ať je rozumět, co zde pan poslanec říká. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Suma sumárum, mě to mrzí. Ale jak říkám, tato vláda a většina 108 poslanců dělá dost často to, co kritizovala na té předchozí vládě. Nepouští nás tady sem do diskuse, já si teď tady nestěžuji, i jak probíhá tohle vyslovování nedůvěry vládě. Ale pak nám neříkejte, že to trvá dva dny, když celý ten první den zaberete vy. Já jenom, aby to bylo jasné, protože už teď, už teď probíhá na sociálních sítích, že to trvá dva dny, jako bychom to zavinili my.

Je před námi ohlášená změna programového prohlášení, což mimochodem je také docela důležitá věc, která tady nebyla tak často zmíněna. Prostě vy budete měnit programové prohlášení, protože nejste schopni dodržet všechno, co jste tam slíbili. Takže bych se možná chtěl zeptat - a je to spíš řečnická otázka, protože očekávám, že už jsou tady všichni, plný sál, už chcete hlasovat - jestli s tou změnou programového prohlášení přijdou i nějaké personální změny. A jestli si přijdete aspoň potom pro hlasování o důvěře, nikoliv o nedůvěře, že pak byste potřebovali 101 aktivních hlasů, nikoliv jak je to teď obráceně. Myslím si, že by to slušelo. Když se změní programové prohlášení, tak by s tím měla být spojena i nová důvěra.

Dámy a pánové, já děkuju, že jste - za tu pozornost teď v půl dvanácté, maximálně jsem to zkrátil v respektu k vám, k zaměstnancům Poslanecké sněmovny, abychom tady nejeli přes další noc, a přeji vám hezké hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já vám děkuji, pane poslanče. Už nevidím žádnou další přihlášku. A je-li tomu tak, já končím rozpravu. Táži se, zda si chcete vzít závěrečná slova, pane premiére? Není tomu tak. V tom případě nyní přistoupíme k hlasování a já předám řízení schůze.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Hezký pozdní večer, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Ještě načtu dvě zrušení omluv, a to paní poslankyně Mračková Vildumetzová a také paní poslankyně Pastuchová, obě svoji omluvu ruší.

Nyní tedy máme ukončenou rozpravu. Já jenom připomenu, že podle § 85 odst. 1 a 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny se o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě hlasuje podle jmen. K přijetí usnesení, kterým se vyslovuje vládě nedůvěra, je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců.

Žádám nyní určené ověřovatele této schůze, kterými jsou poslankyně Renáta Zajíčková, poslanec Stanislav Berkovec, aby zaujali místa u stolku zpravodajů.

Nejdříve přistoupíme podle § 74 odst. 4 jednacího řádu Poslanecké sněmovny k vylosování jména poslance, od něhož se bude v abecedním pořadí hlasovat. Kontrola lístků se jmény poslanců byla provedena. Dubský Tomáš byl vylosován.

Já poprosím o ztišení. Připomínám, že podle § 74 odst. 4 jednacího řádu se vyvolaný poslanec vysloví "pro návrh", nebo "proti návrhu". Jestliže se zdržuje hlasování, řekne "zdržuji se". Jiný projev poslance se považuje za zdržení se hlasování. Prosím, aby každý vyvolaný poslanec své stanovisko řekl dostatečně hlasitě, abych jej mohla v souladu s jednacím řádem opakovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP