(14.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ale mě by tedy zajímalo, protože ty vaše nesmysly, co tady říkala Fialova vláda a vedoucí představitelé EU, že se Turecku bude platit výpalné a že se to nějak řeší - tak to se nevyřeší, protože ta ideologie, ideologie islámu a ideologie tureckého vedení, je přece úplně jasná, politická linie, politická ideologie - prostě Evropané by se měli postarat. Ne Saúdská Arábie bohatá, ne Emiráty, ale Evropa by se měla postarat. To znamená, proto tady dávám ten mimořádný bod, co s tím tedy chcete dělat, protože odvolávat se pořád na nějakou... azylová a migrační politika EU prostě nefunguje. Já už vám to tady říkám od roku 2015 a všichni jste tady na mě útočili, že Okamura si vymýšlí, že straší migrací, tyhlety nesmysly jste tady říkali. Nakonec se ukázalo, že jsem měl pravdu a že přesně došlo na moje slova. Takže já se vás ptám, co s tím chcete dělat? Co s tím chcete dělat? To znamená, bod číslo 4 - navrhuji mimořádný bod na dnešní schůzi, bod s názvem Počet nelegálních imigrantů do České republiky byl vloni rekordní, 29 235 osob.

Jako pátý mimořádný bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny navrhuji bod s názvem Fialova vláda prosazuje zákon, kterým nás chce zavléct do války. Tento týden má Sněmovna projednávat vládní návrh branné legislativy, která zásadním způsobem mění některé zákony v oblasti obrany. Má to být ve čtvrtek, ale z našeho pohledu SPD je to tak závažné téma, že o tom chceme diskutovat už dnes, protože ve čtvrtek - vy to tlačíte zase na sílu a já si myslím, že je potřeba dostatečné množství času, a víme, že to tlačíte tady za každou cenu, aby to prošlo co nejrychleji, nechcete dát prostor opozici ani, aby se to diskutovalo, chcete to zkracovat, to jednání. Proto jsem se rozhodl, rozhodli jsme se v SPD, že to navrhneme už dnes jako mimořádný bod, abyste nám dali prostor k diskusi. Nejzásadnější vládou navrhovaná změna je změna kompetenčního zákona, kde se zřizuje na Úřadu vlády mimo jiné nové pracovní místo poradce pro národní bezpečnost, který je tajemníkem Bezpečnostní rady státu. Tato působnost je mimořádně silná, mimochodem navíc v době, kdy již je jmenován poradce premiéra pro národní bezpečnost, což je člen ODS Tomáš Pojar. V dalších čtyřech zákonech chce vláda mimo jiné upravit nasazení vojáků mimo naše území, zajištění vojenské dopravy pro cizí státy, sbírání informací o našich občanech od ministerstev a z různých databází jimi vedených, ale zejména povolávání předurčených vojáků v záloze do tří dnů. Do války, povolávání do války, a to pouze na základě mimořádného opatření vlády, tedy bez vyhlašování stavu ohrožení státu anebo bez válečného stavu se souhlasem Sněmovny. V tom vládním návrhu se uvádí výjimka například pro poslance a europoslance, tedy ty, kteří vojáky do války posílají. To jen taková perlička.

Takto navrhované změny jsou zcela zásadní, protože velmi usnadňují zavlečení České republiky do války, a je potřeba je odmítnout. Navíc pětikoalice je chce projednávat ve zkráceném jednání, jak jsem řekl, což takto závažnou věc přece nelze projednávat podle mého názoru ve zkráceném jednání. Jsme jednoznačně proti. Tahle Fialova vláda nás prostě chce zatáhnout do konfliktu na Ukrajině za každou cenu a to je potřeba jasně odmítnout. A za SPD znovu opakujeme, že chceme mír a nechceme válku. Takže já jako pátý bod na schůzi Poslanecké sněmovny dneska navrhuji bod s názvem Fialova vláda prosazuje zákon, kterým nás chce zavléct do války.

A samozřejmě také řešíme už tady, už řešíme od loňska nedostatek léků v České republice. Vyjadřovali jsme se k tomu před chvílí na tiskové konferenci. Bod ohledně řešení nedostatku léků jsme už tady navrhovali opakovaně. Za nás tento bod půjde navrhnout pan doktor Síla, náš poslanec, který to také podrobně zdůvodní, a ministr zdravotnictví z TOP 09 Vlastimil Válek by konečně měl přestat strkat hlavu do písku a konečně tu věc vyřešit, anebo odstoupit, protože v okamžiku, kdy lidé si dovážejí léky ze Slovenska, z Polska a z Německa, tak ty vaše lži, pane ministře, že je to globální problém, nechte si je pro někoho jiného, to si říkejte u vás v TOP 09 a u vás ve vládě. Prostě je to fatální selhání premiéra Fialy a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Jste zároveň vicepremiérem vlády, proto jste odpovědný, celá vláda je za to odpovědná, a vy jste prostě zanedbal tu věc, vy jste se na to úplně vykašlal. Já nevím, co tam děláte. Vy hrajete ty svoje hry na mobilu, ale vůbec nepracujete pro občany, a dáváte si nějaké přezdívky tady s paní ministryní, že jste - co bylo? Že jste gepard nebo leopard nebo nějaké takové zvíře. Prostě vy si tady z toho děláte úplně srandu, ale tady je to skutečně vážný problém. My už jsme bod na to, abyste tady vysvětlil ten nedostatek léků a co v tom hodláte udělat, a hlavně abyste z toho vyvodil nějakou odpovědnost, už jsme tady navrhovali v prosinci, navrhovali jsme to v lednu, navrhneme to v únoru, ale pořád to trvá, ale hlavně ve srovnání s okolními zeměmi, to znamená, je to totální selhání vaší vlády. A nejhorší na tom je, že se to týká nejenom seniorů, kteří se - dneska je ta situace taková, pane ministře, vy jste úplně mimo, evidentně, že senioři dostanou předepsány léky a u výdeje v lékárně některé léky nechávají na přepážce, protože na ně nemají dokonce už peníze. Je to strašná situace, do které vy jste uvedli Českou republiku. Senioři volí mezi tím, jestli si koupí jídlo, anebo lék, který nutně potřebují, takže si koupí radši jídlo, protože bez jídla nemůžou být už vůbec, ale zeptejte se v lékárnách, jak to tam vypadá. Stejně tak děti. Děti mají teplotu a podobně a jezdí nakupovat do Polska léky. Jenže to můžou udělat lidi z Moravskoslezského kraje, ti mi píší, co bydlí někde na Třinecku, Český Těšín a podobně, ale jak to mají dělat lidi jinde?

To znamená, já bych byl rád, aby ten bod, který navrhne - já už jsem ho tady navrhoval několikrát, ale dnes to za nás navrhne pan doktor Síla, náš poslanec - tak abyste ho také odsouhlasili, ohledně nedostatku léků. Když už tady pan ministr Válek přišel, tak abyste tady jen tak neseděl a zase si tady nehrál nějaké své hry, ale abyste konečně vysvětlil, jak to vlastně všechno bude. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s přednostním právem přihlášen pan ministr Válek a následuje pan předseda Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedkyně. Milé poslankyně, drazí poslanci, než se dostanu k aktuální situaci, dovolte mně zopakovat příčiny nedostatku léků, protože soudě podle některých příspěvků na sociálních sítích a podle vystoupení, která tady zazněla, bohužel, bohužel některé tyto příčiny stále nejsou jasné, a to ani některým z vás.

Prvním problém je výrazně vyšší nemocnost, to lékaři v našich řadách vědí, vědí to lékaři z opozice, vědí to lékaři z koalice, nemocnost na chřipková onemocnění a další se výrazně zvýšila. Na to jsme se mohli připravit a na to jsme se připravili, a vysvětlím dál, jak.

Problém, který byl daleko větší a je daleko větší, jsou výrobní důvody, kde u řady léčiv chybí některé z komponent léčiv nebo obalový materiál. Ten důvod, proč se to děje, je jednak covid, protože v Číně došlo k naprostému rozpadu některých vztahů, takže dodávky aktivních látek z Asie v podstatě přestaly. Narušily se dodavatelské řetězce, a to nejenom z jihovýchodní Asie, takže tento nedostatek je nejenom v celé Evropě, ale je i v zámoří, je ve Spojených státech, je v Austrálii, dá se to snadno dohledat, a tento problém řešíme na úrovni Evropské unie už někdy od začátku prosince. Já jsem toto téma zvedl. Možná si vzpomenete, že jsem tady upozorňoval na to, že bychom chtěli v rámci našeho předsednictví zahájit diskusi o společných nákupech léků pro Evropskou unii právě proto, abychom zvýšili odolnost evropského trhu. Jsem rád, že postupně získávám podpisy dalších kolegů ministrů pro tuto aktivitu a jsem rád, že tento bod bude zařazen na EPSCu předsednictví, které po nás následovalo, švédského předsednictví. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP