(16.40 hodin)
(pokračuje Lenka Dražilová)

Jak jinak si chcete vysvětlit výroky ministrů o tom, že penze neúměrně zatěžují státní rozpočet? Jak jinak má člověk pobírající penzi vnímat podobná vyjádření než tak, že vlastně zatěžuje systém? A to znovu připomínám, že plných 86 % českých seniorů je zcela odkázaných na důchodový systém. Nemají úspory ani doma, ani v bance, nemají žádné miliony, a jejich prohřeškem je pouze to, že důvěřovali českému sociálnímu systému, spoléhali na to, že žádná vláda ho nebude chtít omezovat. A jak jsem řekla před chvílí, nejde jenom o peníze. Trvám si na tom. Tato vláda totiž vytváří v seniorech neustále atmosféru strachu a úzkosti. Jak jinak mají senioři interpretovat prohlášení ministra zdravotnictví, že uvažuje o zpoplatnění zdravotnictví? Jak se mají dívat na prohlášení ministra dopravy o tom, že slevy na dopravu jsou plýtváním? A stejná situace je i u sociálně slabších a u těch, kteří neměli v životě tolik štěstí.

Chtěla bych tedy od ministra znát nejen jeho dlouhodobý plán boje s chudobou a chudnoucím Českem, ale především konkrétní kroky, které jeho úřad proti tomuto trendu chce učinit ještě v letošním roce. Poprosím, aby tento bod byl zařazen jako třetí bod dnešní schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Jako poslední přihlášený je prozatím pan poslanec Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové, budu se snažit být krátký a navrhnu jeden bod: Léky chybí i dnes - kdy to vláda opravdu vyřeší?

Protože jsem dbalý pokynů pana ministra, který doporučuje obvolávat lékárny a zjišťovat aktuální situaci, ostatně to v pozici praktického lékaře dělám pokaždé, abych věděl, co si vůbec můžu dovolit napsat na recept, anebo ne, tak zároveň dneska jsem se zeptal, jaká je aktuální situace. Aktuální situace je taková, že Nurofen pro větší děti nad šest měsíců skutečně ve většině lékáren je, Nurofen pro menší děti není. Panadol lékárna od lékárny - někde je, někde není. Můžeme slavit, právě přišel amoxicilin s klavulátem, což je novinka, na kterou jsme dlouho čekali. Augmentin ale stále není dostupný, pořád výpadek. V-penicilin ze Slovenska, který byl dovezen v množství několika tuším desítek tisíc, mluvilo se o 20 tisících balení, už přestává být, už je vydodán. A je vydodán v okamžiku, kdy konečně byla stanovena jeho úhrada, čili byl tady k dispozici v lednu ve většině lékáren, ale musel se psát na papírový recept a nebyla na něj stanovena úhrada, lidé za něj platili 150 korun. Teď už není ve většině lékáren a úhrada stanovena je, takže se to lepší. Azitrox, azitromycin deklarovalo ministerstvo, že je objednán ve statisících kusů, měl tuším přijít z Itálie a z Portugalska, dle údajů lékáren zatím nepřišel. Ale zaplaťpánbůh je na něj stanovena už úhrada, takže kdyby přišel, tak se doplácet nebude. A takhle je to případ od případu.

Mohu říct ze včerejška informaci od svého asistenta - kterou tedy mám ověřenou, od koho jsem se to dozvěděl - že když nesehnal Nurofen pro svou vnučku, kupodivu se obešel (uspěl?) na benzinové pumpě, řetězce, který zde nebudu jmenovat, abych nedělal nějakou reklamu, takže některé benzínky ty nedostatkové léky mají a skutečně ten trh, jak tady říká pan ministr, zřejmě trošku vítězí.

Nicméně pan ministr tady ve svém sdělení nebo vysvětlení řekl, že nemůže ovlivňovat trh s léky, které nejsou na recept, že jsou volně prodejné a že to je otázka trhu. Ale protiřečil si, protože záhy řekl, že ministerstvo mimořádně objednalo Nurofen v řádu statisíců kusů a lidé v panice ho rychle skoupili. Pan ministr tady říkal i jiné věci, ve kterých si vlastně protiřečil, a to, co řekl na začátku, záhy popřel. Řekl například, že nebyl pozván na kulatý stůl - to byla opravdu vstřícně podaná ruka k tomu, abychom si to vysvětlovali na odborné úrovni předtím, než tady nějaké závěry se řeknou ve Sněmovně - řekl, že nebyl pozván, a potom tady za chvíli mával pozváním, které přišlo tři dny předem, s tím, že ho nepovažoval za zcela oficiální. Takže těch rozporů - léky jsou, léky nejsou, pozvání bylo, pozvání nebylo - je celá řada. (Hluk v sále.)

Budu se to snažit zkrátit, čili my jsme skutečně o nedostatku léků poprvé začali hovořit v létě loňského roku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane poslanče, že vás přerušuji. Prosím o klid. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Jiří Mašek: V říjnu již byl ten nedostatek jasně definován a mělo se na něj reagovat, ale první reakce byla až v době kolapsu nejen nedostatku léků, ale i kolapsu pohotovostních služeb. Pan ministr první pracovní skupinu na léky ustanovil až v polovině prosince loňského roku, a tady deklarované jednání, dokonce za účasti pana předsedy vlády Fialy, s distributory a s výrobci léků skutečně proběhlo, ale až v polovině ledna tohoto roku. Skutečně, všechno pozdě. A jestliže pan ministr dneska uveřejnil na svém Twitteru, že oslovil zodpovědné za zdravotnictví v rámci Evropské unie, a dává to za nějakou přednost, tak já bych se s tím na Twitteru rozhodně tedy nechlubil.

Absence na kulatém stolu - to považuji za fatální selhání ministra s tím, že se bál tu problematiku tam řešit. Je zvláštní, že na stejný typ pozvání, čili mailové, respektive telefonní, přišla řada těch pozvaných.

Znovu zopakuji název toho bodu: Léky, které chybí i dnes - kdy to vláda opravdu vyřeší? A poprosil bych o zařazení jako druhý bod dnešního jednání. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Vyčerpali jsme všechny přihlášené k návrhu pořadu schůze. Táži se, zda má ještě někdo zájem? Není tomu tak.

Přistoupíme tedy k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, v jakém byly podány. Nejprve bychom se vypořádali s návrhy z grémia. Pokud nejsou námitky, nechali bychom hlasovat o všech návrzích z grémia najednou - není tomu tak.

Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, proto vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Zagonguji a počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

 

A pro příchozí jen zopakuji, že budeme hlasovat o návrzích z grémia jako celku. Ještě chviličku vydržíme, vidíme přicházet kolegy a kolegyně. Prosím o strpení.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Hlasujeme návrhy z grémia. Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, přihlášeno 158 poslanců a poslankyň, pro 158, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme pokračovat v dalších návrzích. Jako první budeme hlasovat návrh pana předsedy Bendy, který navrhuje zařadit bod - předřadit bod číslo 88, sněmovní tisk 312, což je zákon o sdružování v politických stranách, na středu jako první bod. Je tomu tak, pane předsedo? Středa? (Poslanec Benda se hlásí o slovo.) Ano, prosím, pane předsedo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP