(18.40 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

To jsou asi ty podstatné věci, co tady padly. Já jenom musím říct jednu věc, aby v tom bylo jasno, aby nebyla určitá zklamaná očekávání. Pro mé kolegy a kolegyně ze sociálního - já tady zítra nebudu na jednání sociálního výboru, protože já mám teď jarní prázdniny, já jsem přijel jenom speciálně na lex Ukrajina a přijedu v pátek zase, takže zítra tam budou zástupci na úrovni náměstků či vrchních ředitelů. Takže děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jsme v obecné rozpravě. Vaše vystoupení, pane ministře, vyvolalo tři faktické poznámky. První faktická poznámka - paní poslankyně Mádlová, připraví se pan poslanec Juchelka a bude pokračovat paní poslankyně Válková. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, pane ministře, já bych ještě navázala na svoji kolegyni Pastuchovou ohledně logopedické přípravy, protože v tomto zákoně se jedná o poměrně velký zásah do zákona o nelékařských zdravotnických povoláních, zákon 96 v platném znění, který vyjmenovává odbornou způsobilost řady nelékařských zdravotnických povolání, bez nichž se systém zdravotní péče neobejde. A tak, jak poukazovala kolegyně Pastuchová, by bylo potřeba opravdu se ujistit, zda se to netýká tedy i odborné způsobilosti, respektive specializované způsobilosti českých logopedů, protože tak, jak píšete, je potřeba přijmout opatření ke zlepšení situace nedostatku odborně způsobilých zdravotnických pracovníků k poskytování logopedické péče za současného nárůstu počtu osob, dětí s komunikačními obtížemi a tak dále.

Čili já se táži, jestli tím, že rušíte specializovanou způsobilost, jednak jak rychle to tedy řeší problémy, které děti, které se potřebují naučit česky, mají, když je to vlastně tříleté specializační vzdělávání, jestli k tomu máte nějaké odborné stanovisko nebo stanovisko odborné společnosti klinických logopedů nebo vůbec logopedické společnosti, protože je to opravdu velký zásah do odborné způsobilosti, a jestli je to tedy nějaká vlaštovka, kdy můžeme očekávat, že budete zasahovat kvůli nedostatku zdravotnických pracovníků i do dalších zdravotnických profesí, nebo jakým způsobem tedy, co se bude dál očekávat, když se ruší specializovaná způsobilost, co bude nadále? (Hluk v sále.)

A já se domnívám, že by se to mělo předložit na zdravotním výboru, protože opravdu to není žádná legrace snižovat požadavky na odbornou způsobilost zdravotnického povolání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Juchelka a jinak poprosím kolegyně a kolegy, zejména v pravé části sálu, aby se utišili, aby pan poslanec měl klid hovořit. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, já budu jenom velmi krátký a mockrát děkuji panu ministrovi za předložení a uvedení tady tohoto zákona. Je mi líto, že tedy musel odjet z jarních prázdnin, že asi nebylo zbytí. Pokud ale, mám dotaz, budou ta data třeba o starobních důchodech v rámci toho ukrajinské... třeba České správy sociálního zabezpečení, když se budete domlouvat s ukrajinskou stranou, s tím ukrajinským ministerstvem, tak jestli... kdo bude spravovat ta data? Protože ta budou navázána buď na Českou správu sociálního zabezpečení, anebo třeba na úřad práce. Chci jenom vědět, jestli logisticky existuje nějaký návrh, jestli bude nějaké speciální oddělení, protože se jedná opravdu v tuto chvíli o 460 000 uprchlíků a každý z nich by měl nějakým způsobem ten příjem dokazovat, ať už jsou to starobní důchodci - víme, že většinou jsou to důchodci, maminky a malé děti, tak jakým způsobem to bude fungovat? Jestli existuje nějaké... ta logistika nebo nějaká digitální aplikace nebo něco takového, aby ti pracovníci už teď v tuto chvíli, když víme, že mají problém už s termíny, já nevím, na výpočet starobních důchodů, nemluvě o úřadu práce, tak aby tam ještě více nebyli zatíženi těmito věcmi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Válková. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji panu ministrovi, že šel na ty konkrétní dotazy. A jenom jsem tam neslyšela odpověď na svou otázku. Já tedy radši počkám, aby slyšel teď tu otázku znovu, je velmi jednoduchá: Jestli se tedy bude nějak řešit, nebo je dokonce vyřešena, otázka vhledu nebo kontroly účtů, které si třeba nově zřídí cizinec s dočasnou ochranou, jak je to upravené, protože stávající legislativa, nemýlím-li se, to neumožňuje. A samozřejmě je to dost důležité - kdo také bude tuhle kompetenci mít? Úřady práce? Zatím ji nemají. Tak to je to, na co jsem neslyšela ještě konkrétní odpověď.

Jinak se připojuji, když ještě mám pár vteřin, k tomu, co zde bylo řečeno, protože fakt je - vzpomeňte si na tu diskuzi, která tady probíhá v rámci novely zákona o pedagogických pracovnících, jak se tady bijeme za to, aby nebyli školští logopedi o nazývání školskými logopedy, aby se to nepletlo s těmi logopedy, kteří mají speciální zdravotní, atestační přípravu, a teď bychom něco takového umožnili úplně jinými způsobem a v širokém rozsahu. To bychom asi opravdu nechtěli. Ale to se neptám pana ministra, protože to je spíše oblast jiná, školská a zdravotnická, ale ten dotaz jsem už položila.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan vicepremiér Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já jsem se hlásil a pak už to tady bylo připomenuto, že jsem, ano, zapomněl ještě na tu otázku logopedů. Abych zodpověděl: informaci - a to není moje oblast - informaci od kolegů z Ministerstva zdravotnictví mám takovou, že se to bude týkat logopedů, kteří opravdu budou dělat tu činnost pouze pro děti z Ukrajiny, to znamená, ukrajinský logoped, logopedka, kterému bude uznána tato způsobilost pro ukrajinské děti, nikoliv pro české děti.

A pak si dovolím ještě poznámku. My jsme schopni i vůči českým klientům úřadu práce kontrolovat otázku účtu těch klientů jenom do určitých limitů zákonných. Dneska nejsme schopni si napárovat úplně všechny členy domácnosti, na to tady dneska máme určité zákonné i technické limity, vedeme o tom jednání, ale tady to není tak úplně jednoduchá oblast. Takže tady je nějaký prostor pro případnou budoucí diskuzi, ale co je klíčové - z hlediska všech výplat od zaměstnavatelů v této zemi po 1. červenci budeme tato data vidět. To je ta změna a velký posun, že to uvidíme i u dohodářů, takže tam nebude prostor pro to, aby ta část lidí, kteří - zhruba je to 25, necelých 30 % lidí, kteří tam pracují na dohody z řad ukrajinských uprchlíků, aby tam vznikal nějaký prostor ještě pro nějaké nepřesné informace o příjmech těchto lidí. To se podaří tady touto novelizací zhojit.

Ještě dám poznámku. Já si vážím i té korektní diskuse, protože jsem si vědom toho, že jsme pod určitým časovým tlakem. Já jsem tady minule slíbil, že už to nepředložím ani v legislativní nouzi, ani podle § 90, že půjdeme standardními čteními, a děkuji i za nějakou vstřícnou komunikaci ohledně zkrácení lhůt. Já jsem se snažil 10. ledna vám všem tady poslat ten záměr tohoto lex Ukrajina, abyste viděli, se kterými věcmi tam pracujeme. Takže aspoň v tomhle ohledu si myslím, že tady se snažíme korektně postupovat v rámci času, který máme omezený do konce března.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a k další faktické poznámce je přihlášena paní poslankyně Pastuchová, připraví se pan poslanec Kasal. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Já si teď dovolím rychle použít slova ctěného kolegy pana Bauera, vaším prostřednictvím, který i na výboru pro sociální politiku řekl, že jsme zákonodárci a měli bychom schvalovat opravdu prodiskutované a dobře vypracované zákony. S tím já souhlasím, a proto pan ministr - děkuji mu za to, že nám tady odpověděl na nějaké dotazy - a já bych ho tedy chtěla poprosit, když nám avizuje, že bude, podá nějaký pozměňující návrh ještě k dopravě nebo k automobilům nebo registru, tak jestli by opravdu to, co nám řekl a vysvětlil nám, mohl dát, protože to vy legislativu máte, nebo má být, ale je to pro mě těžší opravdu doplnit do toho paragrafu, který jsme tady diskutovali s paní profesorkou Válkovou, prostřednictvím pana předsedajícího, v tom § 6c, bodu g o tom prohlášení majetkových poměrů žadatele a cizinců, že se to bude týkat majetku v České republice, jak jste nám řekl, ano? Protože nám jste to vysvětlil, ale ti úředníci... budete jim psát k tomu metodický pokyn zbytečně, zbytečně vám nebudou chodit dotazy, když to tam bude. Myslím si, že to není tak těžké tam to jedno slovo dopsat, nebo ta dvě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP