(18.50 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

A další věc, to se týká mé kolegyně Ivy Mádlové, vaším prostřednictvím, to samé tedy, když jste nám to řekl, že se to bude týkat jenom ukrajinských dětí a občanů, to samé do toho paragrafu Ministerstvo zdravotnictví, ať to tam uvede, aby to bylo jasné všem, že to tam je.

Takže já si myslím, že na to prostor máte, do pátku to tam vložit, abychom to nemuseli my dělat jednotlivými pozměňovacími návrhy. Vy jste nám vlastně řekl, že to tak má být, ale v tom zákoně to není, takže pojďme to tam doplnit a potom schvalovat jasné věci, které jste nám řekl a které tam chybí. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Kasal.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já mám dotaz také na pana ministra. Chtěl jsem se zeptat, a týká se to také té logopedie. Řekl jste tady, že se bude týkat jenom ukrajinských dětí, a já bych chtěl vědět, jak to bude prakticky, protože praktická záležitost - jsem pediatr, který píše ty žádosti, píše ty žádanky, a píši žádanky jak pro české děti, tak pro děti z Ukrajiny, které mám ve své ordinaci. Jak to bude rozlišováno? A kdo bude kontrolovat to nebo kdo zajistí to, že ti ukrajinští logopedi nebudou dělat práci někde jinde? To si myslím, že musí být jednoznačně jasně dáno, proto souhlasím i s tím, co tady bylo řečeno, že by to měl projít i zdravotní výbor, protože to musí být úplně přesně nastaveno. A jenom řeknu jedinou větu: Špatná logopedická péče je horší než žádná. To dítě je potom postižené na celý život.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S faktickou poznámkou další vystoupí paní poslankyně Mádlová, připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo. Já bych ještě chtěla doplnit ty logopedy. Ono se to může zdát jako marginální problém, ale skutečně to marginální problém není, protože se zasahuje do poměrně významného zákona, jak už jsem říkala, a týká se to snižování specializované způsobilosti. A já musím říct, že v tom mám teď zmatek, protože teď nevím, jestli se to týká jenom ukrajinských logopedů, nebo se to týká vlastně českých logopedů, protože v tom návrhu není napsáno, že by se to týkalo ukrajinských logopedů. Tam je to napsáno všeobecně, to znamená, že já to chápu, že se to týká českých logopedů, kterým se podle zákona 96 v platném znění ruší specializovaná způsobilost v době trvání tří let. To znamená ruší se úplně, nebo bude nějak transformovaná, nebo jak to tedy bude? Já si myslím, že to je docela závažný problém. Skutečně chybí vyjádření i odborné společnosti. To vlastně nevíme, jak to je, jestli s nimi bylo prodiskutováno, jak to bude dál.

Myslím si, že tento problém nelze podceňovat, a přesně tak se připojuji tady k mým kolegům, že je potřeba v tomto mít jasno. Je potřeba si i tedy říct, jak kvalitní systém zdravotní péče chceme mít, jestliže teď začínáme snižovat odbornou způsobilost nebo specializovanou způsobilost některých zdravotnických pracovníků. Bude to tedy pokračovat dál? Protože nedostatek zdravotníků prostě je a určitě řadu let ještě bude. Takže poprosím ještě o toto vyjádření a znovu prosím, aby toto projednal zdravotní výbor. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Juchelka a připraví se pan poslanec Mašek. Pane poslanče, vaše další dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já to jenom ještě jednou zopakuji, protože jsem nedostal odpověď. V důvodové zprávě je napsáno, že za příjmy se nově považují i příjmy ze zahraničí, především z Ukrajiny, a to jak z výdělečné činnosti, tak ze sociálních dávek a tak dále. A to je opravdu otázka, jak toto bude fungovat, jak budou vůbec předávány ty údaje, pokud vůbec, jak to bude předáváno nebo s jakým zpožděním a co se bude dít, když ty údaje nebudou předány třeba několik měsíců - jestli ti lidé zůstanou bez dávky, nebo stačí třeba jenom nějaké čestné prohlášení? Za správnost předpokládám, že ručí ukrajinská strana, ukrajinské ministerstvo sociálních věcí, ale příjmy v té žádosti primárně bude dávat žadatel sám. Pokud se tedy odečítá součet všech příjmů, je to z těch uvedených žadatelem, nebo nějakých prověřených úřadem práce z dodaných údajů, třeba z toho ministerstva? A co se stane, když v tom bude rozpor, v tom, co přijde z toho ministerstva ukrajinského nebo z toho ukrajinského ČSSZ a tak dále, a to, co žadatel uvede v té své žádosti? Jinak znovu, to jsou ty otázky, my očekáváme odpovědi, jinak podporujeme samozřejmě lex Ukrajina. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Mašek.

Než tak udělá, načtu jednu omluvu: pan poslanec Kettner se omlouvá od 19 hodin z pracovních důvodů.

Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové. Já bych se také chtěl vyjádřit k těm logopedům. My tady při zákonu lex Ukrajina V, který jistě podporujeme - a vlastně jeho znění bychom byli bývali rádi, kdyby přišlo v tomto rozsahu již mnohem dříve, ale zaplaťpánbůh za něj - ale vzhledem k těm logopedům. My tady otvíráme zákon 96 o těch nelékařích a je to velice závažná věc bez projednání ve zdravotním výboru... výboru pro zdravotnictví, myslím si, že to je dokonce nemyslitelné. A tady hrozí malinko otevřít Pandořinu skříňku, protože kvůli dětem ukrajinským s poruchou řeči my tady saháme do zákona 96, a teď je fakt otázka, jestli se to týká jenom ukrajinských logopedů, kde budeme ponižovat ty požadavky, nebo i logopedů českých, kteří doposud třeba v tomhle oboru působí a ještě tu způsobilost nemají. A pozor, mohla by to být také trošku otevřená Pandořina skříňka, protože co kdybychom záhy sáhli do devadesátpětky o lékařích a začali spekulovat nad tím - a ono to má svou logiku - proč by dentisté z Ukrajiny nemohli podobným způsobem třeba ošetřovat své ukrajinské spoluobčany, kteří jsou tu v České republice? Takže tohleto by bylo opravdu na vysvětlení od pana ministra zdravotnictví a měli bychom to probrat na výboru pro zdravotnictví. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K poslední faktické poznámce je přihlášena paní poslankyně Pastuchová zatím, tak jí dám slovo. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Ještě jeden krátký dotaz, na který nebylo odpovězeno a který je docela zásadní. Jak řekl kolega Juchelka, vaším prostřednictvím, konkrétní případ jsem řekla, jak to bude u občanů Ukrajiny, kteří zde nejsou zaměstnáni, platí si zdravotní pojištění, vydělávají si svým byznysem, tím učením třeba na Ukrajině, ale z banky vy nebudete mít výpis, takže může tam stačit čestné prohlášení, že třeba ten měsíc nebo čtvrtrok neměl příjem? Nebo jak to bude? Když nepřijde z ukrajinské banky, nebo můžou mít účty úplně v jiných bankách, nejenom na Ukrajině, bude stačit čestné prohlášení těchto ukrajinských občanů, že nemají peníze, a dávka se jim vyplatí? Nebo jak to bude? Jestli to čestné prohlášení tady bude existovat, že opravdu si třeba nevydělávají, protože nejde elektrika a internet, a pak nedostanou tady nic, nebo jak to s těmito osobami bude?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak to byla zatím poslední faktická přihláška. Nyní se hlásí do rozpravy pan ministr Jurečka. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Já jsem se to tady snažil vysvětlit v mé předchozí odpovědi, a to tedy tak, že člověk při žádosti vyplňuje, zdali má nějaké jiné příjmy a v jaké výši ty příjmy má. Ty příjmy jsou následně potom započítány a případně potom je rozhodnuto, zdali jemu je něco vyplaceno, s ohledem na příjem domácnosti. To znamená, ten člověk by tam měl uvést i příjem, pokud ho má z ukrajinské strany, ať už od nějakého svého jiného zaměstnavatele, pro kterého případně dělá on-line, nebo má příjem v rámci ukrajinské rodičovské, nebo má příjem v rámci důchodového systému Ukrajiny. Pokud uvede informace nepravdivé, my si je kdykoliv zpětně ověříme, jak jsem tady zmiňoval, bude postupováno podle standardního přístupu jako vůči všem českým občanům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP