(9.50 hodin)
(pokračuje Martin Kolovratník)

Ještě dvě čísla, kterými dokladuji a argumentuji nutnost tento bod tady projednat a požádat ministry financí a dopravy o vysvětlení, je to řekněme takzvané Má dáti - Dal. Jak jsem řekl, Zbyněk Stanjura prohlásil, že struktura a parametry financování budou předloženy vládě ke schválení, ale kritizoval to také Mojmír Hampl, že je to vlastně skrytý dluh, a ten skrytý dluh se ukazuje i v oficiálně schválených písemných dokumentech, v kapitole 327 státního rozpočtu, Ministerstvo dopravy, čteme na řádku Dotace pro SFDI částku přes 92 miliardy korun, ale proti tomu SFDI na straně příjmů počítá s částkou více než 123 miliardy korun, přesně tedy rozdíl těch více než 30 miliard. Opakuji, je půlka února, stále ještě neznáme parametry této půjčky, a budeme na to stále upozorňovat a žádat ministry financí a dopravy, aby tohle vysvětlili, ukázali, jak chtějí v letošním roce postupovat.

Takže, pane předsedající, já prosím za prvé o zařazení nového bodu s názvem Nejistý rozpočet Ministerstva dopravy a ohrožení výstavby, a prosím, pokud páni ministři budou připraveni, můžeme to za půl hodiny zvládnout, zařadit tento bod jako první, pevně zítra ve čtvrtek v 11.00. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, mám poznamenáno. A poprosím dalšího přihlášeného - pan poslanec Hubert Lang, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová a poté paní poslankyně Balaštíková. Máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych se chtěl připojit do schůze s bodem, který jsem nazval Reorganizace Policie České republiky v kontextu migrační krize. Je mi lhostejno, jaký bod, kam bude zařazen, jestli volný bod, dnes nebo případně v pátek.

Proč bych chtěl hovořit o tomto bodu? Dneska nebudu vysílat žádný signál v Morseově abecedě, protože na Úřadu vlády ten signál evidentně přijat nebyl, a budu dneska hovořit normální řečí, aby mi rozuměli i ostatní kolegové, zejména z pravé strany spektra. Proč jsem nazval tento bod Reorganizace Policie České republiky v kontextu migrační krize? Měli jsme tady takovou zajímavou situaci, kdy vlastně od podzimu loňského roku začala proudit přes česko-slovenskou hranici velká syrská migrační skupina a v počátku se nic nedělo. My jsme na to upozorňovali v bezpečnostním výboru pana ministra, potom se přijala určitá opatření a od toho září loňského roku se znovu obnovila kontrola na státních hranicích mezi Českou republikou a Slovenskem.

Vzhledem k tomu, že policistů je nedostatek, dozvěděli jsme se z výroční zprávy, že vlastně poprvé po dlouhých letech klesl počet policistů České republiky pod 40 000, což je taková hranice, kdy i policejní prezident stávající říká, že když bude policistů méně jak 40 000, a k tomu je 10 000 občanských zaměstnanců, nejsme schopni vlastně plnit dostatečně úkoly z hlediska bezpečnosti uvnitř naší země, a k tomu máme ještě tu migrační krizi. To znamená, na česko-slovenské hranici od toho září sloužili policisté, sloužili tam celníci a sloužili tam vojáci. Ti policisté, prosím vás, nebyli policisté specializované služby, to, o co já se tady snažím, už několikrát jsem to načítal a stále nedostávám sluchu, aby někdo prostě to vyhodnotil a případně opravdu už jsme o tom začali aspoň diskutovat, a proto to tady dávám jako bod této schůze, abychom opět začlenili službu cizinecké policie jako specializovaný útvar s celorepublikovou působností, prostě vyčleněné policisty, kteří se budou věnovat této migrační krizi. Protože jestliže na tu česko-slovenskou hranici vám jezdili policisté dopravní služby, služby kriminální policie a vyšetřování a dalších složek policie, tak tam sice byli, ale ve své podstatě ty úkoly tam vykonávali jenom podružné. Stálo nás to obrovské množství finančních prostředků, vyčíslené náklady jsou přibližně víc jak 300 milionů korun na přesčasové práci. Ti policisté prostě se sebrali - já vám to řeknu na příkladu: Sebere se policista dopravní služby z Karlových Varů, pošle se na služební cestu na česko-slovenskou hranici, on jede do neznámého terénu, vůbec neví, kde je, ve své podstatě, tam dostane přidělen nějaký úsek hranice, odslouží tam jednu dvě směny a potom, protože tam nebylo kde ty lidi ubytovat, se vrací zase zpátky domů. To znamená, jsou tam náklady na benzin, jsou tam náklady na přesčasové hodiny a podobně. A potom se nemůžeme divit, že policisté, kteří slouží delší dobu, a pakliže je pro ně výhodnější jeden rok poslední z hlediska platu nebo poslední tři roky v průměru, si dokážou spočítat tyto přesčasové hodiny a odcházejí nám do civilu. To, že jsme nabrali 1 800 nových policistů, jak říká pan ministr, to je sice hezké, ale ten policista, než je schopen vykonávat službu takovým způsobem, aby opravdu to za něco stálo, tak po policejní škole je to tak tři až pět let, už jsme se o tom také zde zmiňovali.

To znamená, já navrhuji nový bod této schůze, který jsem nazval Reorganizace Policie České republiky, vytvoření služby cizinecké a pohraniční policie nebo cizinecké policie jako celorepublikového útvaru v souvislosti s migrační krizí, a chtěl bych, aby to bylo tedy zařazeno na pořad dnešní schůze.

Prosím vás, ta migrace neskončila. Pan ministr vnitra promarnil obrovskou příležitost, měli jsme půlroční předsednictví, měli jsme jakési vyhodnocení, kde jsme se bili v prsa, jak jsme to všechno zvládli. Migrační krize bude pokračovat na jaře. Uklidní se moře, začnou plavat znovu z Afriky lodě do Evropy a podobně, a nemůžeme řešit migrační krizi tím, že tam ad hoc budeme posílat, kdo má ruce a nohy. Máme tady 500 000 lidí z Ukrajiny, kteří si budou muset zaregistrovat víza dočasné ochrany, bude tam obrovský nápor na jejich registraci. Opět - nedokážu si představit, že bychom toto dokázali zvládnout. A z mé zkušenosti opravdu, věřte mi, kdybychom tento útvar znovu zavedli, nebude to stát ani tolik velkých finančních prostředků a budeme mít jaksi vyřešenu jednu věc. Můžeme tam ty lidi nasadit, na tu severní a jižní Moravu, posílit tam ty útvary, budeme mít jednotné školení, jednotný výcvik těchto policistů a budeme mít vyřešeno. Nebudeme si ohrožovat vnitřní bezpečnost státu, i když nám říká pan policejní prezident a ministr vnitra, že nedošlo k vnitřnímu ohrožení bezpečnosti státu - ale logicky, jestliže ti policisté sloužili čtvrt roku na česko-slovenské hranici, tak někde chyběli. Jestliže policista dopravní služby z Karlových Varů chodil po česko-slovenské zelené státní hranici, tak nemohl vykonávat svoji činnost doma. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane poslanče, máme čas, ano, děkuji, děkuji za dodržení času, a poprosím paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou.

Ještě přečtu omluvy: pan poslanec Brabec celý jednací den ze zdravotních důvodů, pan poslanec Lacina od 9.45 z pracovních důvodů a pan poslanec Rais od 13 do 14 z pracovních důvodů.

Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, děkuji svému kolegovi Robertovi Králíčkovi, který se snaží zařadit bod České pošty. V tuto chvíli jsem se dozvěděla tady informaci, že pan ministr vnitra zítra nebude na interpelace, takže pokud se nepodaří ten bod zařadit, budu tomu chtít, aby tak bylo v pátek, a předpokládám, že tady bude přítomen na bod lex Ukrajina V, protože bych se velmi ráda ptala na věci, které se dotýkají krajských asistenčních center.

Mé zařazení bodu je v oblasti zdravotnictví. Já jsem včera byla ze zdravotních důvodů nepřítomna, takže jsem celé jednání sledovala, jak se říká, z postele, a musím říct, že vystoupení pana ministra zdravotnictví doktora Válka mě dostalo opravdu do situace, že jsem se rozhodla, že znovu dnes vystoupím k té situaci nedostatku léků. Musím říct, že jsem ho včera poslouchala velmi pozorně a pan ministr ve stručnosti tady řekl: Nedostatek léků není jenom v Evropě, ale on není ani v Americe a v Austrálii. Lidé vykupují léky, proto nejsou. Předložím změnu legislativy. Víte, kdy ji předložím? Do poloviny tohoto roku. Situaci budu řešit na evropské úrovni. Já bych se chtěla zeptat: Kdo měl předsednictví EU teď půl roku? Nebyla to náhodou Česká republika? Vy jste viděli nějaké jednání, které by pan ministr Válek k této problematice svolal, když už v srpnu a v minulém roce jsme v polovině roku říkali, že je nedostatek konkrétních léků? Takže z jeho projevu jsem se prakticky vůbec nic nedozvěděla a vlastně nedává mi to vůbec žádnou naději, kdy ty léky budou.

Pokud dám nějaký příspěvek na Facebook nebo na sociální sítě, mám hned zahlcený Messenger, kde mi lidé píší: nejen že nejsou antibiotika, ale nejsou i léky, například oční kapky, nejsou léky pro děti, neustále, pořád totéž. A pan ministr pořád říká, že je všechno v naprostém pořádku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP