(12.20 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Ten úřad potom v závěru doporučuje, abychom to legislativně dopracovali, a obsáhle se k tomu vyjadřuje, a já to nebudu číst, mám to také k dispozici. Osobně si myslím, že by bylo dobré se s tím seznámit. A ten můj návrh samozřejmě směřuje k tomu, abychom to - a také ho uplatním - vrátili do druhého čtení, ze všech důvodů, o kterých jsem tady hovořila, aby nedocházelo k - dovolte mi trošku dramaticky říci - naprosto nepřípustným, nepřímým novelizacím, aby nedocházelo k tomu, že jsme tady konfrontováni s návrhem, který jsme si nemohli předem prostudovat, aby zpravodajka za nás k tisku 110, kde jsme tomu věnovali pozornost, aby potom nebyla tady napomínána, že přece už se mezitím něco změnilo. Ono se změnilo, ale takovým razantním překvapivým způsobem, že i když si porovnala ta dvě znění, všechny ty nuance tam samozřejmě nemohla vidět. A současně abychom postupovali způsobem, který je pro nás vlastní, to znamená, dodrželi lhůty a dodrželi to, co by Sněmovna vždycky měla dodržet - předvídatelnost.

Takže já bych to svoje vystoupení ráda - já ještě jednou vystoupím, abych to tedy nemíchala, abych nechala panu poslanci Jakubovi Michálkovi případně prostor na reakci - takže to zakončím s tím, že ještě se jednou přihlásím, protože samozřejmě mám zájem předtím, než budeme hlasovat jednotlivé pozměňovací návrhy, které byly řádně včas podány i zdůvodněny, abych je odůvodnila, byť jsem dostala k nim negativní stanovisko z Ministerstva vnitra, a dokonce i Rekonstrukce státu se nedomnívá, že tím příliš zlepšuji tu navrhovanou novelizovanou úpravu, když se snažím posunout zase tu původní úpravu spíše k monokratickému řízení toho úřadu. A tady já si ráda potom počkám na výsledek hlasování a je to naprosto demokratické. Já mám ten názor, že když se přijme nějaká norma a když ji měníme, tak zase bychom neměli podléhat nějakému panickému strachu, že by předseda byl ten, který si tam uzurpuje nadmíru mnoho pravomocí. Proto jsem se snažila tam zase vrátit prvek toho původního monokratického řízení. Ale k tomu se vyjádřím vlastním samostatným vystoupením.

Zatím končím s tím, že navrhuji, abychom to vrátili, to čtení, právě z důvodu toho překvapivě na poslední chvíli, v poslední minutě uplatněného pozměňovacího návrhu, abychom z tohoto důvodu to vrátili do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji paní poslankyni, dobré odpoledne.

A vaše vystoupení, paní poslankyně, vyvolalo tři faktické poznámky. První pan poslanec Vondráček. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já myslím, že nám moje ctěná kolegyně Helena Válková ukázala, že ta debata je složitá a že v téhle atmosféře se to v podstatě nějak kvalitně projednat nedá. Pan poslanec Michálek to prostě přeťápl. Tam jsou skutečně nekoncepční věci, já mám připravené svoje vystoupení, ale já si myslím, že je jediná šance, jak by se s tím něco - s tím se nedá dělat v podstatě nic, ale aby se to aspoň důstojně projednalo, tak v rámci vrácení do druhého čtení aby se to dostalo například i na půdu ústavně-právního výboru.

Nicméně v této debatě podle mě nemá smysl pokračovat, navrhuji přerušení tohoto bodu do příští schůze Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Padl procedurální návrh, o kterém nechám hlasovat hned. S protinávrhem se hlásí... tak se pánové domluvte, pan poslanec... Dobře, pan Michálek, prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Já bych rád vznesl protinávrh proti návrhu na přerušení, a to aby se jednání o novele zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, které projednáváme ve třetím čtení, přerušilo na dvě minuty, protože se domnívám, že ta doba bude přiměřenější tomu, abychom tento zákon zvládli dnes řádně doprojednat a nebyl nikdo v podezření z toho, že by se snad mohl dopouštět obstrukcí.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Padl protinávrh na dvě minuty.

Dávám hlasovat a zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 68, přihlášeno 165 poslanců, pro 9, proti 74. Návrh nebyl přijat.

 

Vnímám zájem o odhlášení, takže vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

A nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Vondráčka o přerušení tohoto bodu do příští schůze.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 69, přihlášeno 159 poslanců, pro 60, proti 91. Návrh nebyl přijat.

 

Vracíme se tedy zpátky do obecné rozpravy a další s faktickou poznámkou... (Hlásí se poslankyně Schillerová.) Nejdřív faktické poznámky. S faktickou poznámkou paní poslankyně Ožanová.

Ještě oznamuji, že pan místopředseda Skopeček hlasuje s kartou číslo 23.

Paní poslankyně, vaše dvě minuty. (V sále je hluk.) Já vás ještě poprosím o chviličku strpení, než vám pustím časomíru. Kolegyně, kolegové, prosím o klid v sále.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Já jsem v průběhu, když hovořila paní profesorka Válková, tak mě zaujala věc týkající se rozšíření působnosti úřadu. Já jsem to již dneska zmiňovala a také jsem si vzpomněla na slova, která uváděl kolega Michálek, vaším prostřednictvím. (V sále je silný hluk.) Ale já se fakt neslyším.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Znovu požádám Sněmovnu o klid. Paní poslankyně, vydržte chvilku, já vám pak ten čas natáhnu o příslušnou dobu. Kolegové, prosím, zejména před pultíkem! Děkuji moc. Paní poslankyně, můžete pokračovat.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Pochopila jsem to, že tento návrh kolegy Michálka byl projednáván s ministerstvem, nicméně pořád ještě platí z tisku 110 - já odcituji jenom pár vět, nebudu vás zdržovat celým: "Přinejmenším rozšíření působnosti Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí vyvolá mzdové náklady na nová služební místa a náklady na pronájem kancelářských prostor." A to ve vztahu s tím, že chcete, aby zákon nabyl účinnosti ihned, nevím, jak to chcete realizovat, aby ten zákon mohl platit, protože pokud to má nabýt účinnosti ihned, přijmout další lidi, zavést kolegiální orgán, tak jak o tom hovořila paní profesorka Válková.

A připomenu ještě jednu větu, ještě z tisku 110, stanovisko vlády: "Problematika vlastnictví médií ze strany veřejných funkcionářů z věcného hlediska příliš nesouvisí se stávající agendou Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí." Takže prosím vás, jenom připomínám základ. Opravdu nevím, jak stihnou nabrat lidi do úřadu, a opravdu řešíme věci, které spolu nesouvisí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP