(10.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane poslanče, a prosím - o přerušení do příštích písemných interpelací. Dobře, já zagonguji, aby přišli kolegové k hlasování z předsálí.

 

Budeme tedy hlasovat o přerušení této interpelace do příštích písemných interpelací tak, aby byl přítomen pan premiér Fiala. Gonguji, gonguji, ještě chviličku, jestli dovolíte, počkáme.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přerušení? Kdo je proti?

Hlasování číslo 71, přihlášeno 118 poslanců, pro 74, proti 13. Návrh byl přijat.

 

Tato interpelace tedy bude projednávána na příštích písemných interpelacích za přítomnosti pana premiéra Fialy.

Otevírám další písemnou interpelaci, kterou je interpelace na paní ministryni obrany Janu Černochovou, která odpověděla na interpelaci poslance Martina Kolovratníka ve věci ukvapených závěrů raketového zásahu na území Polské republiky. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 364.

Zahajuji rozpravu k tomuto bodu a požádám pana poslance Kolovratníka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Bohužel i zde je paní ministryně Černochová nepřítomna, přesto k tomu dám svůj krátký komentář a avizuji, že i zde požádám o přerušení tohoto bodu, abychom s paní ministryní o tom mohli diskutovat tváří v tvář tady na plénu Poslanecké sněmovny a tu věc si vysvětlit.

Ale pro vás, kteří nejste seznámeni s obsahem té interpelace, musím říct, že takhle plytkou, plochou, možná až drzou odpověď písemnou, kterou jsem dostal od paní ministryně Černochové, jsem nikdy neviděl. Já jsem se paní ministryně jasně ptal, já jsem formuloval, týkalo se to onoho nešťastného incidentu v Polsku s dvěma mrtvými, s dopadlou raketou nebo zbytky rakety na území členského státu NATO, tedy Polska. Já jsem jasně paní ministryni do té interpelace uvedl, že jsme ve shodě v tom smyslu, že tím, kdo zapříčinil celý ten problém, kdo je viníkem, je Rusko, je ruský prezident Putin, že nejde o to, čí to byla raketa, jestli byla ukrajinská, nebo jestli byla ruská, o tom můžeme diskutovat. Já jsem se ptal na to, jak si ministryně obrany České republiky může dovolit tweetovat těsně po incidentu to, že má ověřeno, že je to ruská raketa, že je to úplně jasné, když tu informaci, velmi zdrženlivě s ní pracovala jak Bezpečnostní rada Polska, tak zástupci NATO, byli velmi zdrženliví, postupovali velmi odpovědně, a ta ukvapená, zběsilá vyjádření ministryně Černochové musel hasit a umírňovat až pan premiér Petr Fiala. Na to jsem se chtěl paní ministryně zeptat, nedostal jsem odpověď žádnou. Dostal jsem jediné vyjádření, že za všechno může Putin, nic víc, nic míň. Takže takhle vypadá, dámy a pánové, komunikace, až nebezpečná komunikace ministryně obrany české vlády Jany Černochové. Ale já o tom chci s paní ministryni mluvit. Chci slyšet, proč byla tak zbrklá, proč byla tak ukvapená, proč ten tweet nevzala zpátky a proč neumí být trochu diplomatem a člověkem, který má rozvahu a který ví, jak citlivé věci to jsou.

Bohužel, paní ministryně není přítomna, takže já i v tomto případě požádám Sněmovnu o přerušení tohoto bodu do dalšího interpelačního dne a do její přítomnosti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane poslanče.

 

Já již gonguji na kolegy z předsálí, abychom mohli dát hlasovat o přerušení projednávání této interpelace do příštích písemných interpelací tak, aby byla přítomna paní ministryně Černochová.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 72, přihlášeno 123 poslanců, pro 79, proti 6. Návrh byl přijat.

 

Takže i tuto interpelaci budeme projednávat na příštích písemných interpelacích za přítomnosti paní ministryně Černochové.

Otevírám další, poslední písemnou interpelaci na předsedu vlády Petra Fialu, který odpověděl na interpelaci poslance Karla Turečka ve věci riskantního snížení finančních prostředků Nákazového fondu. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 370.

Zahajuji rozpravu a ptám se, zda je přítomen pan poslanec Tureček? Pokud tomu tak není, upozorňuji na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: "Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani o ní dále nejedná." Takže tím končím projednávání této interpelace a konstatuji, že pro dnešní den jsme ukončili projednávání odpovědí na písemné interpelace poslanců. (Poslanec Šimek se hlásí.)

Už je ukončen ten bod, omlouvám se. Jenom se zeptám pana Šimka, jestli to bylo k hlasování, nebo faktická? Asi k hlasování.

A protože byla dohoda, že pokračujeme dalšími body projednání ihned po ukončení písemných interpelací, další jednání bychom měli zahájit již pevně zařazenými body, a to je bod 11, sněmovní tisk 368, zákony v oblasti obrany, první čtení, podle § 90 odst. 2, a bod 12, sněmovní tisk 369, financování obrany, první čtení.

Poté bychom se měli věnovat bodům z bloku Zákony - druhé čtení, a to bodu 2, sněmovní tisk 288, ochrana zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele; bod 3, sněmovní tisk 346, zákon o elektronických komunikacích.

A dále bychom měli pokračovat body z bloku Zákony - první čtení dle odhlasovaného pořadí: bod 13, sněmovní tisk 371, o preventivní restrukturalizaci; bod 14, sněmovní tisk 372, o úpadku a způsobech jeho řešení; bod 5, sněmovní tisk 350, o kompenzacích zohledňujících dopady epidemie onemocnění covid-19, podle § 90 odst. 2; bod 9, sněmovní tisk 366, o provozu na pozemních komunikacích; bod 8, sněmovní tisk 362, zákon o oběhu osiva a sadby; bod 6, sněmovní tisk 360, o veřejných dražbách; bod 7, sněmovní tisk 361, o veřejných dražbách - zákony související.

Připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 110, což jsou ústní interpelace. V souladu s navrženým programem tedy otevírám bod číslo 11... (Krátké upřesnění organizačního odboru.)

Nyní dávám prostor ke změnám návrhu pořadu. S přednostním právem tady mám ale přihlášku pana Jakoba - ne, ruší. Prosím paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, nevidím v tuto chvíli, nebo možná vidím, asi je tam pan ministr za paní místopředsedkyní Kovářovou, nikdo jiný za mnou není, ale tady vidím ministra, omlouvám se, pane ministře. Já bych chtěla k navrženému programu - děkuji paní místopředsedkyni, která řekla, že dneska ve 14.30 budou ústní interpelace. Já jsem chtěla jít podat ústní interpelaci na pana premiéra, kdy mi bylo řečeno, že pan premiér nebude přítomen, tak jsem chtěla dát i na ministra, třeba Víta Rakušana, který je také nepřítomen, a zjistila jsem tedy, že na odpoledne na ústní interpelace je v současné chvíli omluveno jedenáct ministrů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP