(10.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Tak si říkám, proč tedy se ústní interpelace konají, proč jsou v programu. Já si myslím, že všichni máme harmonogram jednání schůze, všichni víme, kdy ústní interpelace budou. Považuji to až za velmi nekorektní, nehorázné vůči poslancům, protože oni se chtějí ptát ministrů, jsou tady z jednotlivých regionů. Myslím si, že mnoho těch interpelací není, a jestli tedy už je dneska tolik omluv, tak bych chtěla, aby se mi k tomu předsedové pětikoalice nějakým způsobem vyjádřili. Protože aby většina ministrů chyběla, tak to ty interpelace zrušme a řešme něco jiného. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, paní poslankyně, ale vystupovala jste k návrhu programu. Má ten bod nějaký název? (Ne.) Není tomu tak. Ještě se zeptám, zda někdo další chce k návrhu pořadu? Ano, prosím, paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Navážu na svou kolegyni Janu Mračkovou Vildumetzovou. Navrhuji bod Vyjádření zástupců pětikoalice k nepřítomnosti ministrů, členů vlády včetně premiéra v rámci interpelací. Já jsem tady před týdnem, čtrnácti dny, na minulé schůzi prezentovala, kolikrát byly interpelace za loňský rok nebo za dobu vlády Petra Fialy. Teď jsem to číslo rychle nenašla v mobilu, když jsem šla k pultíku, ale bylo to naprosto tristní číslo.

Takže prosím, jak to bude pokračovat dál, jak bude moci opozice uplatňovat svoje práva? Pak si tady stěžujete v různých debatách, v médiích to čtu, tady, že prostě načítáme body. Ale kdy jindy se s vámi máme bavit? Odkazujete nás na interpelace, a na interpelace nechodíte. Považuji to za skandál! (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, paní předsedkyně. Zaznamenala jsem tedy nový bod Vyjádření zástupců pětikoalice k nepřítomnosti ministrů na interpelacích. Na kdy ho, prosím, potřebujete zařadit?

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně, omlouvám se, jako první bod dnešního jednacího dne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dnes jako první bod, děkuji. Znovu se ptám, zda ještě někdo další chce vystoupit k návrhu pořadu?

Pokud tomu tak není, o návrzích budeme tedy hlasovat. K hlasování máme jeden návrh, a to od paní předsedkyně Schillerové, Vyjádření zástupců pětikoalice k nepřítomnosti ministrů na interpelacích.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Omlouvám se, paní místopředsedkyně - k nepřítomnosti členů vlády, protože tam je i premiér, tam nejsou jenom ministři.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobře: Vyjádření zástupců pětikoalice k nepřítomnosti členů vlády na interpelacích. Paní předsedkyně ho požaduje zařadit dnes jako první bod. Nyní tedy budeme hlasovat o zařazení tohoto bodu na program.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? (Žádost o odhlášení.)

Odhlášení, omlouvám se.

Ukončuji hlasování (číslo 73).

 

Odhlašuji všechny a prosím, abyste se přihlásili svými kartami.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 74, přihlášeno 123 poslanců a poslankyň, pro 57, proti 53. Návrh nebyl přijat.

 

Zahajuji tedy první bod dnešního jednání, kterým je bod číslo

 

11.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti obrany
/sněmovní tisk 368/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministryně obrany paní Jana Černochová. Paní ministryně, prosím, ujměte se slova.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Krásné dopoledne, dámy a pánové. Předkládám vám vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti obrany. Návrh byl zpracován jako první... (Silný hluk v sále. Obrací se na předsedající se žádostí o zjednání klidu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Rozumím, paní ministryně. Prosím ctěnou Sněmovnu o klid. Platí to jak pro levou, tak pro pravou, část Poslanecké sněmovny. Prosím o ztišení, aby vás nemusela paní ministryně překřikovat. Děkuji.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Návrh byl zpracován jako první legislativní reakce na agresi Ruska na Ukrajině. Princip takzvané odložené potřeby, který se do branné legislativy prosadil v rámci reformy ozbrojených sil z roku 2002, byl touto agresí definitivně ukončen. Konkrétně se navrhované změny týkají možnosti ozbrojených sil zasahovat proti dronům nad našimi základnami, zlepšení přepravních schopností, to je zavedení například vojenského vlaku. Dále to je umožnění výcviku ozbrojených sil v zařízeních státních podniků a příspěvkových organizací Ministerstva obrany. Dále to je modernizace využívání údajů pro účely obrany státu plně dle principu "obíhat mají dokumenty, nikoliv občané". (Stále silný hluk v sále. Ministryně se opět obrací na předsedající.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Chápu, chápu, chápu. Prosím ještě jednou, kolegové - pana ministra Bartoše nechci vyvolávat - ale prosím o klid. Běžte si prosím když tak vyřešit svoje věci do předsálí. Děkuji moc. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: V neposlední řadě je to předurčení pro doplnění ozbrojených sil s povinností vykonat vojenský výcvik na základě rozhodnutí vlády. Zákon zavádí další možnost dobrovolného, dobrovolného! převzetí výkonu branné povinnosti. Dále se zvyšuje atraktivita aktivní zálohy novými motivačními prvky a zlepšením podmínek. Jak víte, aktivní zálohy fungují v tom systému velice dobře, ale je jich stále málo. Takže náborový a stabilizační příspěvek, dále zlepšení podmínek pro poskytování výstrojních náležitostí.

Konečně zákon novelizuje i kompetenční zákon, kterým se zřizuje nový institut poradce pro národní bezpečnost, jímž se naplňuje programové prohlášení naší vlády. Tento zákon schválila vláda na svém zasedání dne 4. ledna 2023, a to usnesením číslo 1.

Vážené kolegyně, kolegové, ráda bych zde ocenila spolupráci svých vládních kolegů a jejich rezortů. Byla věcná a konstruktivní debata tak, jak si oblast obrany a bezpečnosti jako oblast životního zájmu republiky žádá, a velmi pomohla ke zkvalitnění předkládaného návrhu zákona. Pevně věřím, že stejně věcná a konstruktivní bude debata a spolupráce i zde v Poslanecké sněmovně.

Závěrem mi dovolte odůvodnit návrh, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s návrhem zákona již v prvním čtení, tedy dle § 90 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny Parlamentu. Činíme tak proto, že se jedná o opravdu naléhavou právní úpravu, která v reakci na zásadní změny bezpečnostního prostředí v Evropě vyvolanými invazí vojsk Ruské federace na území Ukrajiny vyžaduje urychlenou účinnost. Čas je velmi cenný a my potřebujeme začít realizovat změny, které nám tato novela umožní.

Děkuji vám za pozornost a za konstruktivní přístup k projednání. Byla jsem informována kolegy, že zástupci hnutí ANO budou devadesátku vetovat, takže samozřejmě budu žádat o zkrácení lhůty. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Jan Hofmann.

 

Poslanec Jan Hofmann: Dobrý den, vážená paní předsedající. Vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové, rád bych navázal na úvodní slovo paní ministryně a přednesl vybrané aspekty předloženého návrhu zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP