(12.00 hodin)
(pokračuje Jiří Horák)

A potom se nedivíme ale ovšem, že lidi, kteří to sledují na sociálních sítích, opravdu jsou vyděšení. Chtěl bych vás upozornit, že vy těmito výstupy velmi hrubě přispíváte k rozdělení české společnosti, a ty plody budeme sklízet všichni. Děkuji za pozornost. (Potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a s přednostním právem se hlásí pan předseda Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Já musím reagovat na toto vystoupení kolegy. Já se nedivím, že lidé jsou vyděšení. Když přijdete s novelou, která umožňuje jakousi selektivní mobilizaci, když přijdete s novelou, která umožňuje zkrátit povolávací rozkaz z 30 dnů na 3 dny, když přijdete s novelou, že děláte nějakého poradce na Úřadu vlády, a potom si v titulcích na ČT24 přečtete, že VOP v České republice bude opravovat ukrajinskou techniku, vojenskou techniku, tak jak jsme daleko od té války? Jak byste to definoval vy, jak jsme daleko od té války? Jak jsme daleko od té války? Vozíme tam peníze, měníme obrannou legislativu k tomu, abychom tam mohli být za tři dny. Tak co si ti lidi mají myslet? A ještě to chcete schválit v § 90! Tak pojďme o tom diskutovat. Pojďme o tom diskutovat a můžeme to probrat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já vám přeji hezké poledne, my jsme se vystřídali v řízení schůze. Budeme pokračovat. Máme tady dvě faktické, tři faktické poznámky, čtyři, tak to se rozjíždí. První s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Vích. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radovan Vích: Děkuji za slovo, pane předsedající, vaším prostřednictvím, k panu poslanci Horákovi. Víte, pokud náčelník Generálního štábu uvádí v hromadných sdělovacích prostředcích, že je potřeba připravit se na výběrovou mobilizaci, tak to jsou právě ty věci, které zneklidňují naši společnost, takže já se musím jednoznačně ohradit proti tomu, že my bychom byli ti, kteří zvedají tady nějaký prapor, že máme jít do válečného konfliktu. Vždyť my přece chceme mír, ale je potřeba ty jednotlivé výstupy mírnit, a taky ti lidi si to prostě přebírají, doba je citlivá. A já tohle jednání musím jednoznačně odmítnout.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Rozvoral, připraví se paní poslankyně Peštová. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych se chtěl ohradit a reagovat na slova pana Horáka, vaším prostřednictvím. To, že jsme ve válce, pane Horáku, to tady říkal váš pan premiér, i paní ministryně Černochová, i pan ministr Lipavský. Takže se podívejte na stenozáznamy a to, že jsme ve válce, říkají vaši ministři a i premiér této vlády. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně Peštová s další faktickou poznámkou. Připraví se paní poslankyně Balaštíková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla uklidnit levou i pravou část spektra, protože mám zde dopis, který byl zaslán na Úřad vlády, samozřejmě podle zákona 106 o poskytnutí svobodných informací, kde jedna z otázek je na předsedu vlády Petra Fialu, který opakovaně tvrdí, že jsme ve válce, ano, a dotaz zněl, proti komu je válka vedena - podle stošestky. A Úřad vlády odpovídá: "K vaší žádosti si dovolujeme uvést, že výše uvedené vyjádření předsedy vlády České republiky je třeba chápat jako jedno z metaforických vyjádření. Takže je to metafora, nehádejme se tady, žádná válka není, byť jedna i druhá část o válce hovoří. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a paní poslankyně Balaštíková. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já jsem 20. 3. vystoupila v této Sněmovně, bylo to při bodu - první prodloužení nouzového stavu, který jste po nás žádali, a jako první jsem se distancovala od prohlášení paní předsedkyně Sněmovny, paní Markéty Pekarové, která jako první politička řekla, že jsme ve válce, a tehdy jsem vystoupila a ve svém vystoupení jsem se od jejího prohlášení distancovala a sdělila jsem všem, že se staří občané bojí. Takže prosím, kolegové, buďte soudní a řekněme si, kde to začalo. Nesouhlasím s tím, co tady probíhá, ale opravdu ta první prohlášení řekla paní Pekarová, hned po ní pan premiér, a já jsem v tomto vystoupení, které bylo na začátku roku 2022, se distancovala od toho, aby nehovořila za celou Sněmovnu a laskavě odčleňovala svůj názor od názoru celé Poslanecké sněmovny. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byla poslední faktická poznámka, vracíme se do obecné rozpravy a poprosím k mikrofonu pana poslance Černého.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo, dobrý den. Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, paní ministryně a nepřítomná vládo, dovolte mi, abych se i já vyjádřil k projednávanému vládnímu návrhu zákona, kterým se mění několik zákonů v oblasti dopravy. Ač nejsem v této oblasti odborníkem, vyjádřím zde svůj občanský názor.

Rád bych se zde také pozastavil nad nově zřizovanou pozicí poradce pro národní bezpečnost. Dle vládního návrhu by tento poradce měl zároveň být i tajemníkem Bezpečnostní rady státu. V popisu této nové pozice se píše: "Poradce pro národní bezpečnost se podílí na koordinaci činnosti státních orgánů v oblasti zajišťování bezpečnosti a obrany České republiky a na základě rozhodnutí vlády zastupuje Českou republiku při jednáních cizími státy a mezinárodními organizacemi ve věcech týkajících se bezpečnosti a obrany České republiky, včetně závazků vyplývajících z členství České republiky v mezinárodních organizacích nebo institucích." Tolik citace. Jedná se tedy o klíčovou pozici v oblasti obrany s velmi širokým polem působnosti.

Mám k tomu dvě poznámky. Za prvé, návrh obsahuje formulaci, že nového poradce jmenuje a odvolává vláda. Domnívám se, že tak silnou pozici by neměla jmenovat a odvolávat pouze vláda. Vybrat jméno by mělo být možné po širší dohodě, tedy zde na půdě Poslanecké sněmovny. Za druhé, v popisu této pozice není vůbec žádná zmínka o bezpečnostní prověrce. Ani v jiných zdrojích jsem nenašel informace o tom, že by člověk zastávající funkci poradce pro národní bezpečnost měl nějaký stupeň bezpečnostní prověrky mít.

Dále, během kampaně před prezidentskými volbami bylo až k neuvěření, jaké pobouření ve vládnoucí pětikoalici a u spřízněných novinářů vyvolalo prohlášení našeho kandidáta pana Jaroslava Bašty o tom, že nedopustí válku, když mimo jiné prohlásil, že odmítá podporu války posíláním zbraní. Jakákoliv zmínka během celé prezidentské kampaně v souvislosti... o ukončení války, odvolání vlády, o podpoře míru, o nebezpečí mobilizace a tak dále byla označována za dezinformace a za válečné strašení. No, a neuběhly ani dva týdny od druhého kola prezidentských voleb a máme zde na půdě Poslanecké sněmovny návrh, vládní návrh, kterým se vláda snaží usnadnit a urychlit mobilizaci.

To se tedy dějí věci. Kdo tedy straší? Bylo to snad hnutí SPD a náš prezidentský kandidát? Nebo teď vláda, která předkládá tento návrh změny několika zákonů v oblasti obrany a kterými tím chce urychlit takzvanou výběrovou mobilizaci našich občanů? Navíc tento vládní návrh je předkládaný tak, abychom ho schválili už v prvním čtení, tedy bez řádné diskuse zde v jednacím sále, bez široké parlamentní diskuse ve výborech, s čímž opravdu nemohu souhlasit. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Do obecné rozpravy se v tuto chvíli nikdo nehlásí. Podívám se ještě do sálu, zda se někdo hlásí z místa? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu k tomuto bodu.

Poprosím o závěrečná slova. Má zájem o závěrečné slovo paní ministryně? Ano. Paní ministryně, prosím, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Já se to pokusím brát postupně. V první řadě bych chtěla poděkovat za to, že ta debata tady probíhá docela konstruktivně, a určitě i se budu snažit teď ve své řeči některým kolegům odpovědět na jejich otázky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP