(14.50 hodin)

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak ještě že máme ten jednací řád a dočkáme se písemných odpovědí od pana premiéra, moc se na ně těšíme. A moje druhé téma, pane nepřítomný premiére Fialo, se týká personální politiky vaší vlády, konkrétně Ministerstva životního prostředí. Všichni dobře známe onu kauzu pana Hladíka, jeho výměny za paní ministryni Alenu Hubáčkovou. Když jsem to několikrát komentoval na podzim v médiích, tak jsem říkal, že KDU-ČSL je prostě vyprázdněná, personálně vyprázdněná koaliční strana, že všechno řídí Marian Jurečka, a tím to bohužel končí. Je smutné, že ta pravda, ta realita platí i dnes, skoro v půlce února.

Jenom připomenu všeobecně známé informace, že premiér nakonec dal tedy na svého koaličního partnera - vy jako premiér jste dal na KDU-ČSL, to je samozřejmě vaše plné právo. Vy odpovídáte za soudržnost koalice a i za vládu jako celek. Rozhodl jste se oslovit Miloše Zemana se jmenováním, a také víme všichni, že prezident Miloš Zeman to odmítl, a jaké k tomu měl důvody. Chápeme tedy, že vy jako premiér teď čekáte na nového prezidenta, ale já v tuto chvíli, pane premiére, nerozumím vašim vyjádřením. Všude v médiích slyšíme, že Petr Pavel není provládním kandidátem na Hrad, že ho vláda přece nepodporuje. I pan nově zvolený, a v březnu bude inaugurovaný, prezident Petr Pavel také říká, že není provládním kandidátem. Přesto Petr Hladík na ministerstvu v rámci mandátu, který jako náměstek má, úřaduje. Vy evidentně čekáte na to, až se Petr Pavel ujme své funkce se vším všudy, a předpokládáte automaticky - vlastně jste to řekl, pane premiére, v médiích - že potom ho Petr Pavel jmenuje. Já myslím, že i on naznačil, že s tím nebude mít žádný problém. Takže se ptám: Opravdu je, nebo není pan Petr Pavel provládním kandidátem, který vám vychází vstříc? A druhá otázka: Bude pan Hladík ještě měsíc (Předsedající: Čas.), minimálně měsíc náměstkem (Předsedající: Čas.) na Ministerstvu životního prostředí (Předsedající: Čas, prosím.), nebo najdete někoho jiného? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím o dodržování času. Děkuji za interpelaci. Opět zkonstatuji, že bude odpovězeno písemně.

A nyní tedy s dvěma interpelacemi poslanec Radek Koten. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, vážená paní předsedající, za slovo. Vážený pane premiére nepřítomný, dnes již druhá interpelace, tentokrát se zaměřím na předvolební sliby koalice SPOLU, tedy já tady mám několik vašich - takhle ukážu na kameru - mám tady několik vašich prohlášení, takzvaných bannerů a billboardů, které jste umisťovali během volební kampaně, o nezvyšování daní a tak dále. No, když to teď vidíme, i někteří vaši čelní, nyní tedy ministr financí pan Stanjura, tak ten tady třeba měl: Mít kde bydlet není luxus. Ano, tady přesně. No, takže na to konto nyní chcete zvedat daň z nemovitostí, to se tedy voliči SPOLU opravdu teď vyznamenali Darwinovou cenou. A dá se říci, že ty další daně, které chystáte nyní - tedy po prezidentských volbách, protože prezident Pavel byl váš kandidát - samozřejmě chcete zvedat daně i živnostníkům, daň z příjmu, a to je právě ta skupina lidí, která tady vytváří mimo jiné taky hodnoty, nic po státu nechce, nechce nemocenskou, nemají dovolenou, nemají nic, a vy jim chcete zvedat tady na to konto daně. No, tak samozřejmě spotřební daně, které chcete zvedat na další věci, na cigarety, na alkohol, to vždycky ministr financí udělá, když mu docházejí prostředky. Ale vy jste měl i jedno další heslo: "Nenasytný stát potřebuje dietu, ne vyšší daně." To jsou vaše proklamace předvolební, takže jako obvykle jste podvedli lidi.

Já bych chtěl slyšet tedy od vás odpověď, co s tím hodláte dělat. Budete skutečně zvyšovat, anebo podvedete ty lidi? Děkuji za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, tak to byla jedna vaše interpelace a nyní ještě máte nárok na interpelaci druhou, pane poslanče, a na obě bude písemně odpovězeno do 30 dnů. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, paní předsedající. Já jsem nějak zmateně odešel, protože jsem si neuvědomil, nedíval jsem se na tu tabuli.

Každopádně moje další otázka na pana premiéra dnešní je předsednictví České republiky v Evropské unii. Za vašeho vedení se tam mimo jiné projednávaly ty Green Dealy a různé tady ty další věci, elektromobilita, zákaz spalovacích motorů do roku 2035 a podobně, ale hlavně by mě zajímalo, protože se tam probírala i nějaká evropská půjčka pro Ukrajinu, a za vašeho předsednictví se ta půjčka nějakým způsobem schválila, ale nikoliv že za to bude ručit Evropská unie, ale že za to budou, ručit za dluh Ukrajiny, že budou vlastně ručit jednotlivé národní státy. Takže by mě tedy zajímalo, byl bych rád, kdybyste mi na to písemně odpověděl, jakým způsobem mají občané České republiky ručit za nesplatitelné dluhy Ukrajiny, protože těch peněz tam jde opravdu mnoho, naposledy něco přes někde mezi 40 a 50 miliardami eur. Takže mě by zajímalo, jaký podíl má na tom dluhu Česká republika, občané České republiky, a jakým způsobem tady budou tyto dluhy platit, protože to, jakým způsobem se tady nakládá s veřejnými prostředky, s prostředky daňových poplatníků, to jenom v podstatě evokuje, co jsem tady říkal předtím, že česká vláda tady vlastně zvyšuje daně, aby mohla ručit tady za ty dluhy. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, čili shrneme si to: bude na vše odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Současně byly vyčerpány všechny přihlášky na předsedu vlády, takže nyní budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády.

Nicméně ještě načtu došlé omluvy - ještě se omlouvá paní předsedkyně Alena Schillerová, a to od 14.30 hodin z pracovních důvodů, a také pan poslanec Antonín Tesařík od 15.30 hodin z pracovních důvodů.

A nyní poprosím paní poslankyni Karlu Maříkovou, aby přednesla svou interpelaci na pana místopředsedu vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a aby tak zahájila blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane nepřítomný ministře, obdržela jsem dopis, údajně od zaměstnanců státního podniku Lorkova vila, kteří v něm uvádějí, že exministr zdravotnictví Adam Vojtěch zakoupil pro své osobní potřeby za peníze z Ministerstva zdravotnictví hotel Čeladenka v Čeladné a změnil název na luxusní Lorkovu vilu. Uvádí, že koupě přišla na 100 milionů. Dalších 20 milionů stojí ročně ztrátový provoz. Lázně Karlova Studánka mají hradit veškeré provozní ztráty Lorkovy vily - 20 milionů stála investice do úprav bez výběrového řízení, 160 milionů se má připravovat na Ministerstvu zdravotnictví pro lázně Karlova Studánka do připravovaného wellness Lorkovy vily. Mě by zajímalo, jaká je tedy skutečná situace, zda se tento dopis a to, co je v něm napsáno, zakládá na pravdě, a zda bude proveden audit jak Lorkovy vily, tak státních lázní Karlova Studánka. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám. Opět bude v souladu s jednacím řádem odpovězeno do 30 dnů písemně, pan ministr je řádně omluven.

A nyní poprosím paní poslankyni Vladimíru Lesenskou, která byla vylosována jako druhá, aby přednesla svou ústní interpelaci. Připravit se může pan poslanec Kamal Farhan, prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji, paní předsedající, za slovo.

Vážený pane ministře Jurečko, zaujal mě váš rozhovor ze dne 7. února letošního roku, ve kterém reagujete na dotazy pánů Pavla Cechla a Jakuba Svobody, které se týkají změn v důchodovém systému. Mluvili jste o věku odchodu do důchodu v 68 letech a o odlišování různé náročnosti profesí a o tom, kdy člověk na pracovní trh přichází. Uklidňoval jste naši generaci, tedy nás narozené před rokem 1973, že nás se změny týkat nebudou, že to dopadne až na naše děti. V rozhovoru jste konstatoval: "Jsem si samozřejmě plně vědom, že jsou tady fyzicky náročné profese, kdy je pro lidi, kteří v nich pracují celý život, problém vydržet do 65 let." Natož já říkám, a o to hůř do 68. Pokračuji v citaci: "Proto chci, aby systém měl férovou a spravedlivou flexibilitu a aby bylo jasné, že jestliže někdo začal pracovat v 18 letech a dělal náročnou profesi, bude moci odejít do důchodu dříve bez toho, že by mu byl krácen, protože zaměstnavatel by za něj měl odvádět vyšší pojistné, aby se nevytvářel deficit, aby byla vyrovnaná bilance." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP