(15.30 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Nyní poprosím paní poslankyni Kláru Dostálovou, ovšem ta není přítomna, takže její interpelace propadá, a přistoupíme k interpelaci pana poslance Kubíčka na pana ministra Bartoše. Ovšem ani pan poslanec Kubíček není přítomen, takže tato interpelace také propadá, a my postupujeme dále k interpelaci paní poslankyně Andrey Babišové. Není přítomna, tato interpelace tedy také propadá.

Dostává se na pana poslance Jana Sílu a jeho interpelaci, připraví se opět paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuju za slovo, vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové. Já bych chtěl interpelovat ministra Válka, a sice v takové věci, která by mohla zlepšit situaci našich pojištěnců, co se týká dostupnosti stomatologů. Jde o takovýto problém: absolventi stomatologové po zaučení odchází do privátních praxí, kde ale neuzavírají smlouvy s pojišťovnami a pracují za hotové peníze pacientů, takzvaně cash, to znamená dvojnásobné až trojnásobné ceny si účtují, než by jim zaplatila zdravotní pojišťovna. Jde tady o změnu registrujícího lékaře u pojištěnce v pravidelné péči v rámci jednoho poskytovatele IČZ, což bývají obvykle eseróčka. Tito mladí lékaři totiž nastupují do eseróčka, aby pod kontrolou starších lékařů, stomatologů víceméně se zaučili, jak se vykazuje na pojišťovny a tak dál.

Z pravidel a podmínek pro vykazování úhrad ambulantních stomatologických služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění pro rok 2022 vyplývá, cituji: "Pracoviště IČP zaniklo například, protože z něho odešel zubní lékař bez náhrady. V takovém případě zdravotní pojišťovna převede pojištěnce registrované k zaniklému IČP na jiné IČP téhož poskytovatele, pokud se s poskytovatelem nedohodne jinak. Dávka 80 se zdravotní pojišťovně neposílá. Pojištěnec nepodepisuje nový registrační list. Kód 00900 se nevykazuje, zdravotnická dokumentace se znovu nezakládá. Pokračuje se dál, to znamená, že zůstane pojištěnec v pravidelné péči poskytovatele IČZ."

Otázka je: Je vaším cílem vyjmutí stomatologické péče z veřejného zdravotního pojištění?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas prosím! Děkuji. Nyní tedy zase zkonstatuji, že pan ministr je řádně omluven, přijde odpověď do 30 dnů písemně.

Na řadě je paní poslankyně Jana Hanzlíková, připraví se pan poslanec Radek Koten. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo a chtěla jsem interpelovat na téma finanční ohrožení sociálních služeb s nadregionální působností, ale vzhledem k tomu, že pan ministr je nepřítomen a že to je problematika, kterou je potřeba řešit rychle, tak by nebylo nic platné dostat odpověď za 30 dní. Tak poprosím o stažení této interpelace. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Rozumím, děkuji a přistoupíme k interpelaci pana poslance Radka Kotena, připraví se pan poslanec Karel Rais. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, já bych se vás velmi rád zeptal na vládou schválený plán nebo předběžně schválený plán na stavbu gigafactory na letišti v Líních, protože je to problém, který rezonuje zejména v Plzeňském kraji a vzhledem k situaci bezpečnostní, která je v Evropě, nemyslím si, že by bylo moudré toto letiště likvidovat, protože ho může používat i armáda. Samozřejmě, používá ho Letecká záchranná služba a další složky. A chtěl jsem se vás tedy touto cestou zeptat, zda v tom nehrají hodně velkou roli nějaké lobbistické potřeby lidí, kteří jsou třeba ve vaší nějaké větší blízkosti, anebo zda vláda se vlastně dobrovolně vzdá tohoto letiště, které využívá i Armáda České republiky, v této době jenom tak. Bylo tady deklarováno, že se postaví jiné letiště někde jinde, ale obávám se, že při současných předpisech a zákonech, které tady musíme dodržovat, co se týká nových staveb, tak že takové letiště už se nikde v tomto kraji nepostaví. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zopakuji, že pan ministr je omluven, a odpoví vám písemně do 30 dnů.

Přistoupíme k interpelaci pana poslance Karla Raise, připraví se pan poslanec Jan Síla, prosím.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, navazuji na problém, který tady uvedl kolega Hendrych, a to je problém platů vysokoškolských pracovníků. Vzhledem k důležitosti tady tohoto problému, kdy tady mám řadu čísel, kterými dokladuji tu podfinancovanost, tak bych udělal to, že zítra dopoledne bych zařadil tenhle program na schůzi, protože to nemá cenu tady vykládat do prázdného sálu. Akorát písemně bych prosil, protože v uvozovkách vyhrožují stávkami už pracovníci, tak by mně, to si myslím, že by bylo stálo za to, abych dostal aspoň odpověď na otázku, jaké operativní kroky vedoucí k okamžitému zvýšení platů pracovníků univerzit, zejména pracovníků humanitně orientovaných fakult, hodláte dělat. To si myslím, že má smysl.

Druhý dotaz je spíš takový obecnější. Vím, že budete upravovat jako koalice programové prohlášení vlády, tak bych chtěl vědět od ministra školství, jak bude vypadat konkrétní závazek vlády směrem k platové politice, kterou byste vložili do nově modifikovaného programového prohlášení. Detaily bych si nechal na zítřejší ranní diskusi o programu. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. To, nač jste se tázal, bude zodpovězeno do 30 dnů písemně.

A my přistoupíme k interpelaci pana poslance Jana Síly, připraví se paní poslankyně Pokorná Jermanová.

 

Poslanec Jan Síla: Ještě jednou děkuji za slovo. Já bych chtěl doplnit svoji předchozí interpelaci na ministra Válka, kterou bych měl vysvětlit, o co mi vlastně šlo. Znamená to totiž, že mladý lékař, mladý stomatolog, který odešel z eseróčka, přenechává svoje registrované pacienty na eseróčku, kterým ovšem nepřibude další zubař, a to znamená, že ostatní zubaři, kteří tam zůstanou, musí převzít tady tyto registrované pacienty, nicméně oni mají každý svých 2 000, 2 500 pacientů registrovaných, a jestliže od toho mladého převezmou 1 500 dalších pacientů, si rozdělí, tak to absolutně fyzicky nejsou schopni zvládnout. K čemu to vede? Vede to k tomu, že vlastně tímto legislativním uspořádáním nutí zdravotní pojišťovny a nutí vláda k vypovězení smluv se zdravotními pojišťovnami i zbylé lékaře starší z toho eseróčka, kteří nejsou fyzicky schopni převzít do péče pacienty zrušeného IČP toho mladého lékaře, který odchází do své soukromé praxe, kde pracuje za podstatně větší peníze, jak původně v tom eseróčku.

Jak tento problém řešit? Podle mého názoru by se měl tento problém řešit tak, že mladý stomatolog, který odchází do své privátní praxe, pokud je to možné, je to v jednom městě, by měl si převzít registrující pacienty, to znamená IČP, které je původně vztaženo na IČZ, s. r. o., by mělo to jeho IČP být současně převedeno s ním na nové pracoviště. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za přednesení vaší interpelace. Opět dotazy, které tam zazní, byly předneseny v minulé interpelaci, takže jenom zkonstatuji, že to je spíše doplnění k tomu minulému, využil jste svůj čas.

Teď paní poslankyně Pokorná Jermanová, připraví se pan poslanec Kettner. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Ještě jednou hezké odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Vážený pane ministře Stanjuro, děkuji, že jste přítomen a odpovíte na můj dotaz, který je inspirován článkem, který jsem zachytila, že jste zadal inventuru státního majetku, kterou se zabývá samozřejmě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Já se chci zeptat, zda jste zadal tu inventuru od začátku, od nuly, nebo zda navazujete na inventuru, kterou zadala už minulá vláda, zda se v tom pokračuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP