(15.40 hodin)
(pokračuje Jaroslava Pokorná Jermanová)

Mě by dále také zajímalo, zda plánujete nějaké úpravy v zákoně o státním majetku, a to zejména v souvislosti s převodem nepotřebného majetku krajům a městům či obcím.

A samozřejmě pak by mě zajímalo, zda už v tuto chvíli víte o nějakém majetku, který byste chtěli prodat, protože z vyjádření pana ministra Lipavského jsem pochopila to, že je rád, že zbavil horkého bramboru, ale mě by zajímal osud takových nemovitostí, jako je Štiřín, do budoucna.

A ještě jeden dotaz, jestli plánujete toto přeložit Poslanecké sněmovně, případně o tom na půdě Poslanecké sněmovny diskutovat, protože to si myslím, že si diskusi tady zaslouží.

Děkuji za vaši odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní je prostor pro reakci pana ministra financí Zbyňka Stanjury. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Nevím, jak interpretovat, jestli inventarizaci od nuly - bude to poprvé inventarizace nepotřebného majetku. V této chvíli na listech vlastnictví je zapsáno celkem 507 státních institucí, 507, a je tak evidován zhruba 1,5 milionu nemovitostí. Vláda schválila na můj návrh návrh usnesení. To už se realizuje, to znamená, Úřad pro zastupování státu se obrátí do konce března na všech 507 institucí, dostanou seznam veškerého majetku podle listu vlastnického. Každá z nich má identifikovat nepotřebný majetek a ten nepotřebný se převede na jedno místo, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, protože dneska, pokud jde nabídka, zejména k samosprávám, tak je to pouze - v uvozovkách pouze - z majetku, který spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Za posledních pět let se převedlo 22 000 nemovitostí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových obcím a krajům, 86 % bezúplatně a 14 % úplatně. Takže bude na těch jednotlivých institucích, aby prokázaly, že ten majetek potřebují, jinak bude nepotřebný.

V tom zákoně my jsme udělali jednak změnu metodiky, takže už dneska je to jednodušší. Je to jedna ze čtyř mých osobních priorit, které jsem říkal při příchodu na ministerstvo, zjednodušit tento proces. Chystáme novelu zákona o majetku státu, tam bychom chtěli mít taxativně vyjmenované důvody, kdy dojde k bezúplatnému převodu, typy majetku a důvody, taxativně vyjmenované případy, kde sice půjde o úplatný převod, ale samospráva dostane exkluzivitu na vyjednávání, to znamená, nebude se muset účastnit zejména dražeb, protože tam si s tím není schopna ze zákonných důvodů poradit. A pokud to nevyužije, tak to bude standardní nabídka nepotřebného majetku. Takhle postupujeme.

My jsme ten produkt včetně IT řešení, které připravil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, v minulých dnech projednali s reprezentací Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv a Asociací krajů, protože od těchto dnů bude moct každý starosta, který se dobrovolně přihlásí k odběru novinek, mít přehled o všem majetku, který je v jeho katastru. Myslím, že to je krok správným směrem, a takhle budeme postupovat.

Abych se nevyhnul otázce na Štiřín, budeme postupovat podle zákona, takže v okamžiku, kdy se ukončí převod na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, podle zákona oslovíme ostatní státní instituce. V případě, že to bude nepotřebný majetek, dojde k realizaci úplatného převodu. Zatím tak daleko nejsme, ale musím říct, že v této chvíli neregistruji jediný zájem jiné - ale nemusí to být úplně pravda ve finále - jiné složky státu, organizační složky státu, ministerstva, příspěvkové organizace, které by chtěly tento majetek využívat.

Klíčem nebo dva hlavní důvody - a oba dva byly dobré, ale my děláme oba dva, oba dva dohromady - za prvé, umožnit převod zejména nepotřebného majetku na města, obce a kraje pro jejich rozvojové projekty, zlepšit evidenci, a tím pádem taky snížit náklady státu - to je ten druhý cíl - na správu toho majetku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a je zájem o doplňující otázku. Prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji za odpověď. Ještě bych se vás ráda zeptala na časový harmonogram, kdy předložíte tu novelu zákona. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní reakce pana ministra ještě.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: V těchto dnech finalizujeme paragrafové znění, které půjde nejdříve do vnitřního připomínkového řízení, pak do vnějšího, takže já bych chtěl, aby to bylo ještě v letošním roce. Myslím, že to nestihnu do parlamentních prázdnin, to znamená, po parlamentních prázdninách. Ani nepředpokládám, že by tady nastal nějaký velký politický střet, spíše z těch zkušeností, jak úřadů, tak samospráv, chceme změnit pravidla, a říkám, zejména v oblasti taxativně bezúplatný převod, taxativně vyjmenované exkluzivní jednání. To neznamená, že obec nebo město to musí chtít. Vždy tam ale budou, zejména u bezúplatného převodu, nějaké pojistky, nějaká doba, kdy to obec nebo kraj nebo město nesmí zcizit.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a my přistoupíme k další interpelaci. Poněvadž pan poslanec Kettner avizoval, že stahuje, přišla řada na pana poslance Patrika Nachera a následně se připraví paní poslankyně Karla Maříková. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Asi možná bude příště lepší taktika, že budeme dávat interpelace na ministry, kteří tady budou, nikoliv na ty věci, které nás zajímají, protože normálně, za normálních okolností, začíná interpelace v 16 hodin na ministry, protože když je tady premiér, tak se to vyčerpá až do šestnácti. A teď už jsou na ministry, já jsem dvaatřicátý v řadě a přišel jsem na řadu, protože všichni ostatní postupně odpadávali. Tak to jenom na přetřes toho, že jsem dneska viděl na sociálních sítích od TOP 09 fotku místa Andreje Babiše, že je prázdné. Tak já bych tady mohl doplnit, že je to prázdné kromě dvou ministrů, kterých si cením, že jsou zde, tak tady není ani jeden ministr, takže ty interpelace propadávají jedna po druhé. A je to i případ můj, protože jsem se chtěl zeptat pana ministra průmyslu Síkely, jak jsme na tom s financemi, pokud jde o ČTÚ a ERÚ, to znamená, mimosoudní orgány, orgány, které pomáhají spotřebitelům - Český telekomunikační úřad, Energetický regulační úřad. Možná by třeba mohl odpovědět pan ministr financí, třeba? (Ministr financí mimo mikrofon: Nemůžu.) Nemůže, to je škoda, ano, ale my se o tom bavíme dost často.

Já jsem dával i pozměňovací návrhy ve státním rozpočtu na letošní rok, posílit finančně tyhle instituce, protože řeší víc a víc spotřebitelských sporů, a u Energetického regulačního úřadu jde také o více a více stížností ze strany lidí, pokud jde o vyúčtování, logicky, v době energetické krize. Takže mě zajímalo, jak ministr průmyslu má zajištěné financování a kapacity těchto institucí. To je škoda, že tady nemůžeme být flexibilní, protože třeba ministr financí Stanjura by toho využil a třeba by něco odpověděl. Jestli to podle jednacího řádu není možné, tak já... to jsem takhle tady řekl na mikrofon, a až tady bude pan ministr, tak tu interpelaci zopakuji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Není to možné, ale otážu se. Takže nechcete písemně odpověď? Protože otázka byla položena, mohl byste dostat odpověď písemně. (Poslanec Nacher: Ne, já se zeptám...) Nechcete. Dobře, je to jasné.

A přistoupíme k interpelaci paní poslankyně Karly Maříkové, připraví se opět pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane nepřítomný ministře, SÚKL informuje o výsledcích inspekční činnosti, které se zaměřují na kontroly lékáren a jejich nelegální vývozy léků do zahraničí. Potíž ve výrobě a logistice čili legální vývoz léků do zahraničí ze strany distributorů nejsou jediné příčiny nedostatku některých léků v českých lékárnách. Poněkud novou praktikou jsou i nezákonné reexporty léků do zahraničí, které provádí přímo některé lékárny. SÚKL doposud ukončil kontroly či správní řízení, na jejichž základě vyměřil pokuty ve výši 34 milionů korun. Mě by zajímalo, jestli v této souvislosti byly poskytnuty nějaké kroky, aby k podobným praktikám nedocházelo, protože mi přijde, že určitě jenom finanční pokuta nestačí, a zda bylo zjištěno, jestli jde o praktiky jednotlivců jako lékáren, nebo jde o organizovanou skupinu? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan ministr je omluven, na interpelaci vám odpoví písemně do 30 dnů.

A já nyní poprosím opět pana poslance Nachera s jeho interpelací a dále se může opět připravit paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. To je opravdu rekord, protože s třicet šestkou v pořadí jsem ještě nikdy nebyl na řadě, ale jsem rád, že tady je pan ministr Bartoš. My už jsme dneska si to odehráli a já jsem za to velmi rád. Mám interpelaci písemnou ohledně rozúčtování tepla. Mám na to spoustu reakcí, pak si to můžeme říct, detailů od předsedů SVJ, jak to běží, takže za to moc děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP