(11.30 hodin)
(pokračuje Ivan Jáč)

Je tedy ale i řekněme férové připomenout, že současný ministr školství již ustanovil pracovní skupinu. Měla by začít jednat pravděpodobně někde v polovině února, ale její možnosti jsou velmi - a pravomoci - velmi omezené ve vztahu k veřejným vysokým školám, protože tyto veřejné vysoké školy ze statutu již svého fungování si mzdovou politiku a úroveň a rozdělování tvoří samy.

Situace na těchto oborech - humanitních a sociálně-ekonomických fakultách - je ještě o to kritičtější, že současná vysoká inflace v podstatě obnažila jejich slabou reálnou mzdu, kupní sílu, která pro některé docenty, docentky třeba na Univerzitě Karlově v Praze dosahuje i kolem 32, pouhých 32 000 korun, když průměrný plat v České republice v posledním čtvrtletí roku 2022, zaměstnanecký plat, dosahoval kolem 40 000 korun. Co tedy dodat? Takovéto příjmy v metropoli Praha už neumožňují ani důstojný život a nutí pedagogy, aby odcházeli eventuálně z vysokoškolské sféry na jiné úrovně, jak už jsem zmínil, nebo odcházejí učit do regionálních vysokých škol a fakult, kde je relativní poměr výše mzdy a životních nákladů přece jenom příznivější.

Jak tedy dále? Bylo sice naznačeno, nebo jsem řekl, že ministerská komise nebo ministerstvo samo nemá téměř žádné reálné nástroje k řešení této situace, protože tak to bylo řekněme historicky nastaveno při restrukturalizaci našeho národního školství, ale situace je ještě i o to komplikovanější, že tyto fakulty mají v rámci takzvaného přerozdělovacího nebo vyrovnávacího koeficientu náročnosti zajištění výuky ten nejnižší neboli základní koeficient 1, přitom některé technické a technologické fakulty ho dosahují až v násobku 3 toho normativu, kterým Ministerstvo školství, nebo chceme-li, tedy státní rozpočet zásobuje vysoké školy zdrojem financí kromě dalších. Zde se možná právě nabízí určité řešení pro přerozdělení těchto prostředků přes ony koeficienty, které jaksi vznikaly historicky v desítkách letech již předtím, když se uvažovalo, že takzvané humanitní obory se mohou jaksi realizovat pomocí tužky, papíru, maximálně přidáme nějaký ten notebook. Ve hře by mohla být ale i dočasná dotace pro tyto obory, jak ji v minulosti již provedlo a osvědčilo pro revitalizaci některých pedagogických a lékařských oborů či fakult, nebo samozřejmě uvažovat nad nějakou další přechodnou bonifikací, bude-li řekněme dostatečná pro naplnění těch požadavků (Předsedající: Čas, pane poslanče.) těchto zmíněných oborů. Ano, a já už řeknu...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prosíme pěkně, jenom kdybyste mohl načíst název bodu.

 

Poslanec Ivan Jáč: Takže - stejně už jsem byl skoro na závěru - takže, paní místopředsedkyně, ten bod by se jmenoval Navýšení mezd pedagogů humanitních oborů na českých vysokých školách. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Lesenská a připraví se pan poslanec Kobza. A jestli mohu doporučit a poprosit o název bodu na začátku, abychom pak nepřekračovali čas. Děkuji.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si vás požádat o zařazení bodu Jak bojuje vláda proti současné drahotě. Jako bývalá krajská ředitelka Úřadu práce jsem měla možnost dlouhodobě sledovat a poznat starosti a potřeby našich občanů. Tyto zkušenosti mě utvrdily v tom, že naším největším úkolem je pomoci občanům v těžkých časech a najít řešení, která jim pomohou překonat jejich finanční starosti. Bohužel však z mailů, které jsem obdržela, vyplývá, že vládou navrhovaná řešení nejsou dostatečně účinná a občané nejsou přesvědčení, že vláda nabízí skutečná řešení pro současnou drahotu. Růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil. Meziročně inflace v prvním měsíci tohoto roku vzrostla na 17,5 % z prosincových 15,8. Ceny v lednu ovlivnilo skončení úsporného tarifu a jen tato položka je za více než polovičním růstem cen.

Je naší povinností jako poslanců diskutovat o těchto otázkách a poskytnout občanům odpovědi na jejich otázky a obavy. Je naší odpovědností zajistit, aby lidé měli jistotu a stabilitu, a že vláda nabízí řešení, která jsou účinná a pomohou jim překonat tuto krizi. Proto navrhuji nový bod na program 52. schůze s výše uvedeným názvem Jak bojuje vláda proti současné drahotě.

Je nesporným faktem, že členové vlády o zvýšené inflaci za předchozích vlád neustále hovoří jako o Babišově drahotě, koneckonců měli to i ve svých volebních heslech. Avšak skutečnost je taková, že současná inflace je vysoká a bezpochyby ovlivňuje životy nás všech. Lidé se obávají o svou existenci, neboť se ceny základních životních potřeb neustále zvyšují. Vede to k nedostatku finančních prostředků a stresu. Drahota současné vlády, dejme tomu tedy Fialova drahota, se té Babišově hravě vyrovnala, ba dokonce ji překonala. Je nutné, abychom jako Poslanecká sněmovna diskutovali o tom, jak vláda proti tomu bojuje a jaké kroky podniká k řešení této situace. Rozhodně by to všechny lidi velmi uklidnilo. Nejsem přesvědčená, že vláda přijala všechna možná opatření ke zlepšení a zda ta opatření, která přijala, jsou účinná.

Jako poslankyně, která se zajímá o sociální otázky, chci proto vládu vyzvat k diskusi. Chci slyšet, jakým způsobem vláda plánuje řešit současnou drahotu a co mohou udělat poslanci, aby pomohli občanům, kteří se obávají o svou finanční budoucnost. Je nezbytné, abychom jako zástupci občanů věnovali pozornost této kritické situaci, abychom se spojili k boji proti současné drahotě a zajistili, že naši občané budou mít finanční jistotu a stabilitu. Je naší povinností, abychom hledali řešení těchto problémů, která pomohou občanům tuto bezprecedentní situaci překonat. Proto vás žádám, abyste podpořili tento bod, a navrhuji jeho zařazení za již pevně zařazené body. Ale protože toto jsem navrhovala před návrhem, který podal pan kolega Michálek, tak si dovoluji toto změnit a žádám o zařazení tohoto bodu za body navrhované panem kolegou Michálkem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Kobza, který má dvě přihlášky, takže budeme postupovat jako před chvílí. A připraví se paní poslankyně Knechtová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP