(12.40 hodin)
(pokračuje Jan Skopeček)

Dalším návrhem je návrh paní poslankyně Mračkové Vildumetzové na zařazení nového bodu s názvem Česká pošta.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení tohoto bodu na program schůze? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 123, bylo přihlášeno 150 poslanců, pro hlasovalo 70, proti 72. Návrh byl zamítnut.

 

Dalším a posledním návrhem je návrh paní poslankyně Mračkové Vildumetzové na zařazení nového bodu s názvem Nedostatek léků, konkrétní kroky řešení ministra zdravotnictví.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení tohoto bodu na program schůze? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 124, bylo přihlášeno 150 poslanců, pro hlasovalo 70, proti 68. Návrh byl zamítnut.

 

Já se chci zeptat, jestli jsme hlasovali o všech návrzích, které jste, vážené kolegyně a vážení kolegové, během dnešního dopoledne navrhovali? Nezapomněli jsme na nikoho?

Pan poslanec... k hlasování se hlásíte, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já k hlasování 121 - na sjetině mám "zdržel se", hlasoval jsem pro. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, čili pro stenozáznam. Děkuji, pane poslanče. Nyní načtu dvě omluvy. Pan poslanec Dvořák se od 11.45 hodin omlouvá ze zdravotních důvodů a pan poslanec Foldyna se od 11.31 hodin omlouvá z pracovních důvodů.

Tím jsme se vypořádali s návrhy na změnu programu a nyní bychom měli začít projednávat bod číslo 111. Jde o

 

111.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 66/2022 Sb., o opatřeních
v oblasti zaměstnanosti a oblasti sociálního zabezpečení v souvislosti
s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk
Ruské federace, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 374/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí Marian Jurečka. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

A vás, kolegyně a kolegové, poprosím, abyste se v případě, že chcete hovořit, přemístili do předsálí.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji, dobré odpoledne. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, jelikož jsme ve druhém čtení a první čtení bylo tento týden v úterý, kde jsem vysvětloval ve svém úvodním vystoupení důvod předložení tohoto návrhu zákona, pracovně nazývaném lex Ukrajina V, což je změna několika zákonů tak, abychom dokázali reagovat na situaci v pomoci a podpoře příchozím uprchlíkům z Ukrajiny, kdy děláme kroky, které mají zefektivnit, určitým způsobem i zpřísnit míru sociální podpory, kterou těmto lidem poskytujeme, zároveň nastavit transparentnější pravidla, například pro kontrolu příjmů těchto osob na území České republiky právě při přiznávání této formy podpory, ty věci tady v úterý zazněly poměrně podrobně. Ve středu probíhal také sociální výbor. Tak já nebudu dále vystupovat s úvodním slovem, jsem připraven potom reagovat na ty, kteří jsou přihlášeni v rozpravě. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu. Usnesení výboru vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 374/1.

Nyní poprosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro sociální politiku, pan poslanec Jiří Navrátil, a informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Výbor pro sociální politiku jako garanční výbor projednal ve zkrácené lhůtě 2 dnů návrh zákona dne 8. února a přijal usnesení číslo 86, které vám bylo doručeno jako tisk 374/1 dne 8. února. Výbor jednomyslně doporučuje Poslanecké sněmovně návrh zákona schválit. Pozměňovací návrhy nebyly předloženy. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane zpravodaji, za vaši zpravodajskou zprávu.

Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásili poslanci v tomto pořadí: jako první vystoupí paní poslankyně Pastuchová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Já jsem zde mluvila krátce při prvním čtení. Mezitím proběhl výbor pro sociální politiku, kde jsme se tomuto sněmovnímu tisku věnovali dlouhou dobu, měli jsme mnoho dotazů. Musím říct, a děkuji Ministerstvu práce a sociálních věcí, že nám včera poslalo podklady, které jsme si vyžádali, a poslalo nám také modelové příklady výpočtu humanitární dávky.

Co se myslím nejvíc diskutovalo na tomto výboru nebo bylo jedno z hlavních témat, bylo prověřování majetku ukrajinských uprchlíků, kde nebylo specifikováno, jestli se tento majetek bude monitorovat na Ukrajině, což si myslím, že je docela nemožné, a tedy vím od pana předsedy, vaším prostřednictvím, výboru pro sociální politiku, že byl snad - já jsem to nečetla, já se omlouvám - vypracován pozměňovací návrh, který tento majetek vlastně zužuje na Českou republiku. Takže to si myslím, že je v pořádku, a jsem ráda, že se to i pro usnadnění práce těch, kteří by to měli zjišťovat, tam dalo.

Dále jsme se ptali - a já jsem docela, nebo mrzí mě, že tu není pan ministr financí, protože pan ministr Jurečka vaším prostřednictvím určitě neví, nebo třeba už to ví - byl tam dotaz na výboru pro sociální politiku, že když se začala připravovat první pravidla pro zjišťování a poskytování pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, byla zveřejněna informace, že náklady, které tím státu vzniknou, budou částečně uhrazeny z prostředků Evropské unie. Od té doby je pomoc poskytována, ale o finanční úhradě z Evropské unie zatím neslyšíme. Proto jsme se 8. prosince na to ptali, ale přítomní zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí o žádném jednání ohledně této podpory nevěděli. Odkázali nás právě na Ministerstvo financí a já jsem myslela, že tady pan ministr bude, nebo nevěděla jsem, tak jsem se ho chtěla zeptat, zda a s jakým výsledkem jednání probíhala nebo probíhají ta jednání.

Určitě za sebe a myslím, že za všechny, jsem ráda, že poskytujeme pomoc ukrajinským uprchlíkům a s lex Ukrajina VI (správně V) samozřejmě budeme souhlasit. Ale ještě, když jsme dostali včera ty modelové příklady výpočtu humanitární dávky, je fajn, že se to upravilo podle připomínek Ministerstva financí, to je dobře. Oproti dávkám v uvozovkách pro naše lidi je to ale podstatně jednodušší, a tudíž dostupnější. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP