(13.50 hodin)
(pokračuje Vladimíra Lesenská)

Znamená to, že u těch, kteří nebudou zaměstnaní nebo vedení jako státní pojištěnci z jiných důvodů, to znamená, jako zejména jako uchazeči o zaměstnání, a zároveň bude jejich zdravotní stav natolik vážný, že jim objektivně neumožní ucházet se o zaměstnání, navrhovaná úprava řeší, aby zdravotní pojišťovně doložili výpisem ze zdravotnické dokumentace závažný zdravotní stav. To znamená, že typicky se bude jednat o osoby upoutané na lůžko, u nichž nelze vydat rozhodnutí o invaliditě třetího stupně, ženy v rizikovém těhotenství, osoby s onkologickým onemocnění v posledních stadiích paliativní péče a podobně, z nichž pak bude vyplývat dlouhodobá nemožnost zaměstnání. Zdravotní pojišťovna po posouzení zdravotnické dokumentace tyto osoby pak zařadí mezi státní pojištěnce.

Teď bych chtěla konstatovat velkou rychlost projednávaného tisku, kdy předkládaný zákon projednala vláda a je podepsán v Praze 27. ledna letošního roku. Dnes, to je 10. 2., řešíme jeho druhé čtení. Předkládaný tisk byl řešen na mimořádné schůzi nebo na velmi rychle svolané schůzi výboru pro sociální politiku, ale celá část týkající se zákona o nelékařských zdravotnických povoláních ve zdravotním výboru řešena vůbec nebyla. Jaké to nese problémy, tady zmiňovala moje paní kolegyně.

Nicméně dovolte mi nyní se vyjádřit k tomuto vládnímu návrhu. Můžu konstatovat, že nejenom já, ale celý klub SPD vítáme, že si vláda konečně osvojila některé naše návrhy, o kterých v souvislosti s pobytem ukrajinských uprchlíků na našem území hovoříme již téměř rok, a že je vtělila do aktuální novely tohoto zákona, který se primárně týká nastavení podmínek sociální podpory těchto osob s takzvanou dočasnou ochranou.

Kvitujeme to, že humanitární dávka pro tyto osoby již napříště nebude plošná, ale že se před jejím přiznáním budou zkoumat všechny příjmy i majetek žadatelů, jako je tomu u českých žadatelů o sociální podporu a pomoc. Stejně tak je krokem dopředu zavedení evidence bytů, které budou užívat osoby s dočasnou ochranou a na které se budou humanitární dávky čerpat, respektive kterých se budou týkat uznatelné náklady na bydlení spojené se žádostmi o tyto dávky. I to jsme požadovali zahrnout do zákona již v loňském roce. Namístě jsou i úpravy směřující ke snížení administrativního zatížení dnes naprosto zahlcených úřadů práce. Pozdě, ale přece. A doufám, že v rámci digitalizace a provázanosti systémů, že se to opravdu povede.

Namístě jsou i úpravy směřující ke snížení administrativního zatížení dnes naprosto... to jsem zopakovala, omlouvám se.

Hnutí SPD souhlasí s dočasnou přiměřenou humanitární pomocí skutečným válečným uprchlíkům a současně odmítáme jakékoliv zneužívání veřejných peněz subjekty a osobami, které na tuto pomoc nemají nárok, které na skutečných válečných uprchlících pouze nepřípustně parazitují a okrádají český stát a daňové poplatníky. Je jen škoda, že vláda naše návrhy nechtěla vnímat, a nerealizovala je již mnohem dříve. Možná bychom tím jako stát ušetřili nějaký objem veřejných prostředků a nezapříčinili bychom nespokojenost našich vlastních občanů, kteří poukazovali, že přístup k nim a k Ukrajincům je poměrně odlišný. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a poslední písemně přihlášenou mám paní poslankyni Věru Adámkovou, poté se ještě z místa hlásí paní poslankyně Mračková, prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně, dámy a pánové, jenom nevidím žádného pana ministra. (Ozývá se hlas z poslaneckých lavic.) Jo, výborně, abych vám neupřela právo, že tady jste.

Dámy a pánové, já bych chtěla jenom pár slov, protože už jsme dneska mnohé slyšeli k tomuto zákonu. A musím říci, že během poměrně krátké doby, kdy je na světě, se na mě obrátily desítky, desítky odborníků v logopedii, ať už pracují na pozici klinický logoped, anebo nejsou klinickými logopedi, a tam se tyto dvě řekněme organizační složky zatím dohadují, v jakém budou postavení, třeba do škol. Tady teď já naprosto vítám to, že umožňujeme odborníkům v jakékoliv oblasti, že mohou tady pracovat, to je určitě v pořádku - logopedie je určitě velmi důležitá, dítě, které neumí mluvit, neumí psát a tak dále, určitě je dobře pro tyto děti, aby s nimi někdo hovořil v jejich jazyce. Chci jenom upozornit, že logoped, který má řádně napravovat poruchu výslovnosti v daném jazyce, jej také musí řádně umět, protože to jinak prostě nejde.

A to, co mně vadí, je, že bez nějaké předchozí dohody s odbornou veřejností tady je vlastně přílepkem jeden ze základních zákonů ve zdravotnictví a saháme na jednu profesi nelékařské zdravotnické profese, kterou je logoped. V logopedii je svébytné, naprosto svébytné vědecké pojetí v tomto světě velmi důležité. Nebudu opakovat to, co již říkala paní doktorka Mádlová, protože to jste všichni slyšeli, ale oni samozřejmě nyní cítí za prvé znevážení své profese, za druhé nedostatek určitého i zájmu o tuto profesi, a samozřejmě, a vcelku to chápu, mají pocit, že tady byli vzati jakoby bez předchozí dohody, hozeni do života tam, kam nechtějí. Nikdo s nimi nehovořil, oni nevědí, co se bude dít, jak to bude vypadat, jestli tam je opravdu ta časová omezenost. A na druhou stranu z jiných profesí se ozývá: Výborně, tak my musíme splňovat víceméně všechno, a tady se rozhodnou politici a rozhodnou se, že něco nemusí být.

Takže já se domnívám, že bylo nešťastné načasování takhle rychlé, nešťastné přifaření k tomu velmi důležitému zákonu pro zdravotnictví a že určitě tady bylo namístě více konzultovat, více jednat, eventuálně připravit i tu odbornost na to, co se připravuje, protože toto přináší více zatím nejasných otázek a odpovědí jsme se nedočkali. Takže určitě se domnívám, že tady to nebylo zcela správně procesně uděláno. Mohlo by to poškodit tyto lidi. Na druhou stranu samozřejmě vítáme jednoznačně možnost zapojení odborníků tam, kde to je potřeba.

Takže znovu opakuji, že přifařit jako přílepek základní zákon je špatně a neprojednat toto se zdravotníky, s těmi, kterým toto přísluší, je také špatně. A odborníky logopedy, ať už jsou v pozici klinického, či jiného logopeda, jste tím rozhodně nepotěšili. Takže to za mě nebylo šťastné a předpokládám, že dojde ještě k vylepšení tak, aby to bylo i pro ně schůdné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní mám z místa jako poslední v obecné rozpravě přihlášenu paní poslankyni Janu Mračkovou Vildumetzovou. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já jsem bohužel ze zdravotních důvodů nebyla při projednávání prvního čtení. Chtěla bych určitě poděkovat za to, že tady lex Ukrajina V je, ale chtěla bych zmínit, že právě hnutí ANO nepodpořilo a zdrželo se u lex Ukrajina IV právě z toho důvodu, že ty věci, které jsou teď obsažené v lex Ukrajina V, měly už se schvalovat před několika týdny při schvalování lex Ukrajina IV. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP