(16.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Tak a teď bych vám ukázala ty seniory. Senior, který bere 10 000, podle návrhu této vlády bude brát 10 538 korun, takže se mu to navýší o 5,4 %. A ten, který bere 20 000 korun, bude brát 20 768, takže se mu to navýší o 3,8 %. Je to normální?

A teď se dostávám k přesunu toho návrhu. Náš pan předseda Andrej Babiš již mnoho měsíců tady má v programu schůze, který vy v žádném případě nepředřazujete, návrh zákona, který řeší zmrazení platů politiků na pět let. Tak pojďme ho zařadit hned jako první bod, schvalme ho a zmrazme si tedy platy politiků. Proč už dávno tento návrh zákona, který předložil Andrej Babiš, nebyl v této Poslanecké sněmovně projednán a proč nebyl schválen?

Takže já v tuto chvíli, paní místopředsedkyně, dávám návrh na předřazení bodu číslo 49, což je sněmovní tisk 54, a to je návrh poslance Andreje Babiše na zmrazení platů politiků. A zdůraznila bych, že se to netýká státních zástupců a soudců, týká se to pouze politiků. To je první bod.

Druhý bod, který bych chtěla zařadit nově, a to jako druhý bod, s názvem Stav legislativní nouze. Jsem přesvědčena o tom, že nejsou podmínky k vyhlášení stavu legislativní nouze, a jsem přesvědčena o tom, že tím, že paní předsedkyně Poslanecké sněmovny včera poslala všem poslancům, že vyhlašuje stav legislativní nouze, tak že § 99 odst. 1 jasně říká, že Sněmovna může stav legislativní nouze zrušit. Vy zastáváte názor, že by to mělo být prostřednictvím bodu, proto si dovolím tento bod zařadit s názvem Stav legislativní nouze.

Ale zároveň si, paní místopředsedkyně, protože se nemůžu v žádném případě ztotožnit s tím, co tady zaznělo, dovolím znovu dát procedurální návrh a žádám vás, abyste o něm dala bezprostředně hlasovat, o zrušení stavu legislativní nouze. Děkuji vám. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Abychom si to ujasnili, paní poslankyně. Vy navrhujete předřadit sněmovní tisk číslo 54, což je návrh zákona o platech. Dále navrhujete zařadit nový bod, který má název Stav legislativní nouze jako druhý bod dnes, tamto by byl bod první, je to tak, dnes? (Bez námitek.) A zároveň navrhujete... Ale to mám pocit, že nelze...

Já vás všechny nejprve odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. (Krátká porada u předsednického stolu, poslanci přicházejí do sálu. Ruch v sále.)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, máme zde procedurální návrh, který je podle mého názoru nehlasovatelný, protože procedurální návrhy můžou dávat pouze ti, kteří mají přednostní právo. Chcete na to reagovat někdo s přednostním právem? (Ruch v sále.) Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: (Přichází k řečnickému pultu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny.) Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já vím, že tady máme dneska takové trošku školení a edukační okénka na téma výklad jednacího řádu. Ale tak pojďme si říct, když budete tak hodná a řídíte schůzi, tak nám odcitujte, podle kterého ustanovení jednacího řádu nemohla moje ctěná kolegyně Jana Mračková Vildumetzová v rámci svého vystoupení dát procedurální návrh? Já si myslím, že jsme přece tady běžně... Já vím, že jsem tu teprve přes rok v této pozici ctěné, ale poučte mě, já se učím velmi rychle a jsem velmi flexibilní v tomto. Ale poučte mě, mí ctění kolegové, matadoři místní, nebo vy, paní předsedkyně, proč ona ten návrh nemohla dát.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nenacházíme se v rozpravě, to za prvé. Nacházíme se v bodě programu schůze a je možné navrhovat pouze změny navrženého programu schůze, případně body k novému zařazení. Pouze poslanci s přednostním právem mohou navrhovat jiné návrhy. Pan předseda Benda, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Já vím, že nás opravdu čeká asi náročných čtrnáct dnů, je to takový můj odhad, ale přesto bych lehoulince poprosil, když už chceme být originální, tak abychom aspoň přišli s nějakým jiným návrhem. Návrh, který před hodinou a čtvrt Poslanecká sněmovna nejprve ústy předsedajícího prohlásila za nehlasovatelný, posléze nevypořádanou námitkou proti rozhodnutí předsedajícího prohlásila celá tato Sněmovna za nehlasovatelný, podle mého názoru už nemůže být podán, měl být prohlášen prostě a rychle za nehlasovatelný. A nechci teď vést spor o tom, kdo a v jaké chvíli jednání má právo vznášet nějaký návrh, ale tenhle návrh jsme už ve značné debatě předtím prohlásili za nehlasovatelný.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: (Hlásí se poslankyně Schillerová.) Ano, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji svému ctěnému kolegovi Markovi Bendovi, předsedovi klubu ODS. Posunul to někam jinam, ano, ale to nebylo jádrem sporu. Jádrem sporu bylo to, zda moje ctěná kolegyně může vznést procedurální návrh? A na to jsem odpověď nedostala. Můj ctěný kolega Marek Benda říká: Už jsme tady o tom hlasovali, jednou Sněmovna řekla, že je to nehlasovatelné. Já tedy svým jednoduchým právním vědomím si myslím, že procesní návrhy jsou opakovatelné a opakovaně hlasovatelné. To si prostě nemyslím, že by byl problém. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP