(16.40 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Nebudu to, co asi budu přednášet někdy jinde, dál rozmělňovat, ale myslím si, že opravdu je tady důvod pro to, zařadit ten bod, že jde o nenaplnění podmínek legislativní nouze, pro vyhlášení legislativní nouze, a jenom si dovolím při této příležitosti a v této souvislosti připomenout i čl. 30 mé oblíbené Listiny základních práv a svobod - nastudujme si to všichni - a tam kromě jiného je - to už je věcný argument, jasně, explicitně řečeno - že ve stáří naši občané mají právo na přiměřené zabezpečení, a když se jim určité přiměřené zabezpečení v průběhu posledních let skutečně poskytlo, zajistilo, tak chceme-li do něj zasáhnout - v závorce za Válkovou necitlivě - a ještě navíc takovou nedůstojnou procedurou jako aklamací, kdy vláda schválí něco, na co by se opravdu měla minimálně sejít, tak bychom měli využít všech řádných procedur běžného legislativního procesu a nevyhlašovat k tomu stav legislativní nouze, když zjevně podmínky - a to jsem úmyslně citovala Ústavní soud - nejsou naplněny.

Takže já bych poprosila zařadit ten bod - myslím si, protože jsem realistka, vidím, co se tady děje, tak mně by úplně stačilo, kdybychom ho zařadili jako první bod na tento pátek, paní místopředsedkyně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, zařazeno, zaznamenala jsem, děkuji vám, paní poslankyně.

Nyní vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová, přihlášen je poté pan poslanec Novák. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, kolegové, kolegyně, i já bych dnes ráda prakticky přeřadila bod, který už je v programu jednání schůze této Poslanecké sněmovny, ale především v úvodu mně ještě dovolte vyjádřit se k tomu, co se v současné chvíli tady děje v rámci důchodů a v rámci toho sněmovního tisku, který tedy bude na mimořádné schůzi 28. února, a s největší pravděpodobností bude projednán, a to mě tedy zvedlo velmi ze židle, že bude projednán ve stavu legislativní nouze

To, že vláda neměla a nemá finanční prostředky na valorizaci důchodů, na to upozorňujeme již několik měsíců. To, že původně předpokládala, že ta valorizace bude 20 miliard, které tam neměla, a teď zjistila, protože ta vláda, jak je chaotická a pořád přichází s nějakými jinými opatřeními, a nejdříve přišla s úsporným tarifem, který absolutně nefungoval, tak pak přišla se zastropováním, a proto došlo k tomu, že když se ta valorizace bere, tak tím, že docházelo i k těmto opatřením, která byla velmi nekompetentní, reagovala velmi pozdě, tak proto je dneska Česká republika sedmá nejhorší v rámci EU a tato vláda dostala inflaci přes 17 %. Taková je realita. Tato vláda dostala inflaci přes 17 %! Když jsme předávali, respektive moji kolegové z vlády předávali vládnutí této vládě, tak byla inflace na 5 %. Nemusím připomínat, že díky prosazení 0% sazby na energie, které se podařilo prosadit exministryni a naší předsedkyni Aleně Schillerové, na listopad a prosinec, díky tomu se inflace udržela právě přes 5 %. Takže věděli jsme: Nemáme finanční prostředky v rozpočtu, a teď jak to uděláme? Tak máme tady komunální volby, máme tady senátní volby, máme tady prezidentské volby, takže si počkáme, až všechny tyto volby proběhnou, a teď najednou, rychle předložíme návrh tohoto zákona - návrh zákona, který se dotýká 2 700 000 lidí, občanů této republiky. A tato vláda ho neprojedná, aby se sešla, aby nad tím návrhem komunikovala a projednávala, ale schválí si ho per rollam!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Paní poslankyně, já se...

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: To znamená, že si ho pošle...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Paní poslankyně, já se omlouvám, že váš přerušuji, říkala jste, že budete navrhovat nový bod...

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Ano, já k tomu dojdu, paní místopředsedkyně...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ale před tím návrhem jste se chtěla vyjádřit k tomu, o čem zde bylo hovořeno, nejsme v rozpravě, navrhujeme nový bod, tedy se táži, zda je to součástí odůvodnění.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Ano, je to součástí.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Dobře, prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: A byla bych moc ráda, kdybyste mi do toho příště, paní místopředsedkyně, nevstupovala.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prosím pěkně, toto si nedovolujte ke mně. Děkuji.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak já si spíš myslím, že pokud tady hovořím k nějakému bodu a chci přeřadit ten bod, tak ho zdůvodňuji, a myslím si, že byste mi do toho neměla vstupovat. Já bych si to jako místopředsedkyně nikdy nedovolila.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se vám, paní poslankyně, omlouvám, ale vy jste řekla, že než budete hovořit o svém přesunutí bodu, vyjádříte se k tomu, co zde bylo projednáváno. Já jsem se vás slušně zeptala, zda je to součástí odůvodnění vašeho návrhu na předřazení bodu, a očekávala bych tedy odpověď, tu jsem dostala a nechala jsem vás pokračovat. Tak prosím pokračujte.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já jsem tedy přesvědčena, že váš postup opravdu není, paní místopředsedkyně, v souladu s jednacím řádem. Vy nemáte vstupovat, dnes je zahájena nová schůze, všichni řečníci tady mohou vystupovat, já vystupuji k tomu bodu, který chci předřadit, hovořím tady k němu a mám na to plné právo podle jednacího řádu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Samozřejmě, paní poslankyně, na to plné právo máte, máte ovšem zdůvodňovat bod, který navrhujete případně přesunout, nikoliv se vyjadřovat k tomu, co zde bylo projednáváno v rámci přednostních práv. Vy už přednostní právo nemáte. (Potlesk z řad koalice.)

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, jestliže tady chci zdůvodnit předřazení toho bodu, a já se k tomu dostanu, abych na to navázala. Opravdu si myslím, že váš postup není v souladu s jednacím řádem. A klidně paní místopředsedkyni zatleskejte, možná to jednou bude obráceně, ale já se nikdy k takovýmto manévrům, které tady teď z pravého spektra jsou, nikdy se k nim nesnížím. (Potlesk z řad ANO.) Myslím si, že z vaší strany jsou to takové neférovosti, že to nemá už opravdu obdoby.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: To, že vláda včera schválila prostřednictvím per rollam to, že chce lidem nedat řádnou valorizaci, a to, že chce přinést tento zákon na mimořádnou schůzi ještě ve stavu legislativní nouze, je opravdu vrchol veškeré arogance, přehlížení občanů, a říkám si, jestli je vůbec toto možné. A chci to říct v kontextu s tím, že ti lidé mi píší, a píší mi, jak je možné, že politici si od 1. ledna roku 2023 navýšili své platy skoro o 13 %. Takže já bych vám tady ráda ukázala, kolik například bere v současné době předseda Poslanecké sněmovny neboli předsedkyně nebo předseda Senátu. (Ukazuje.) V roce 2022 to bylo 243 000 a od 1. ledna roku 2023 je to 274 000, takže nárůst je o 12,7 %! Druhý příklad. Ministři, máme jich nejvíc, osmnáct, nevejdou se nám ani do těch lavic. Takže ministr 173 200, navýšení na 195 300, opět o těch 12,7 %. To znamená navýšení o 22 100 u ministra a u předsedy Sněmovny a Senátu o 31 000. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP