(18.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. O slovo se hlásí pan ministr. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Samozřejmě věcně odpovím i na dotaz, který tam vznikl, ale prostřednictvím paní předsedající, pane poslanče, prosím, nevyvolávejme nějaké obavy, napětí a strachy tam, kde je to absolutně zbytečné a bezpředmětné, jenom kvůli tomu, aby taková emoce ve společnosti vznikla, jen aby se tady někde předjímalo, že vláda něco potajmu, pokoutně předkládá, aby umožnila nějaký vstup Afričanů na území České republiky. Je to úplný nesmysl a já mám trochu obavu, že vy sám víte, že říkáte nesmysly. A potom je otázkou, proč je tady vypouštíte do veřejného éteru.

Dovolte mi, abych vám odpověděl, proč jsme tento zákon předřadili. Odpověděl jste si, prostřednictvím paní místopředsedkyně, sám - protože zpřísňuje tresty za převaděčství a protože potřebujeme tresty za převaděčství zpřísnit co nejrychleji. Migrační vlna nepočká na to, až se poslanci k tomu dostanou jako k 28. návrhu po všech obstrukcích, kterých jsme v posledních dnech, měsících svědky. My ten zákon chceme mít co nejdříve v Senátu, co nejdříve podepsaný panem prezidentem, právě proto, aby převaděči měli i v České republice třeba tak přísné tresty, jako mají na Slovensku nebo v Maďarsku. Je to v bytostném zájmu toho, abychom předešli preventivně další migrační vlně. Tady si myslím, že jsme dokonce zcela výjimečně i v ideovém souladu s tím, co vy opakovaně prezentujete na bezpečnostním výboru. Já jsem se domníval, že proto naopak u vás maximální podporu najdeme. Abychom mohli zpřísnit tresty za převaděčství, potřebujeme k tomu logicky nějaký legislativní nosič - myslím, že jsme poslanci stejnou dobu - a tenhle je k tomu absolutně příhodný, protože se to tematicky skutečně toho všeho týká.

A nestrašme u povolování vstupu na naše území lidem ze třetích zemí, to je prostě terminus technicus. Ale ty třetí země v případě legální migrace, opakuju, legální migrace, si určujeme my - dlouhodobě. Dělala to minulá vláda, dělá to tahle vláda. My si určujeme počty lidí z jednotlivých zemí v rámci daných přesných kvót, které na naše území v rámci legální pracovní migrace chceme - ne aby znesnadňovaly život českým lidem, ale aby naopak pomáhaly v takových profesích a těm segmentům průmyslu, které se prostě bez pracovní síly z ciziny neobejdou. Rozlišujme v naší diskusi - a vy to víte, prostě to víte a nerozlišujete úmyslně - mezi legální pracovní migrací, která je dlouhodobě precizně organizována českým státem nezávisle na tom, jaká vláda tady je. Je to velmi kvalitní výkon Ministerstva vnitra, Ministerstva zahraničních věcí a tohle prostě funguje. Toho se ten zákon týká a znovu opakuju, vy to víte.

Co se týká občanství EU, to je definice z primárního práva Evropské unie, a chci říci, pokud dobře čtete zákony, prostřednictvím paní předsedající, to je změna zpřísňující. Naopak se usnadňuje zánik azylu, ne vznik, ale zánik azylu, takže tady jsem ideovou podporu od vaší strany zrovna také nějak tak instinktivně předpokládal.

Dál: usnadnění vstupu. Já skutečně nevím, co tím úplně myslíte, protože jestli víte, co jsou modré karty, tak modré karty jsou záležitost vysoce kvalifikovaných a vysoce příjmových na trhu práce cizinců, třeba IT odborníků, akademiků, lékařů a podobně. Takže teď nevím, proč do toho pletete nějaké lidi ze třetích zemí. Jednáme o pracovní a legální migraci a udělování azylu podle platného azylového práva. Zase jenom vyvoláváte nervozitu. Jak slyšíte azyl, tak do toho zamotáte ilegální migraci. O té se vůbec nebavíme. Pokud, tak o zpřísnění trestů pro převaděče. Jsem rád, že aspoň toto podporujete, a pokud pro to budete hlasovat, tak se tresty pro převaděče zpřísní rychle. Myslím, že je to v zájmu bezpečnosti občanů České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další do obecné rozpravy je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová. (Hlásí se pan poslanec Koten.) Do obecné, nebo s faktickou? S faktickou.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, také bych se ráda vyjádřila za hnutí ANO k předkládanému zákonu o azylu a pobytu cizinců. Chtěla bych na úvod říct, že jsme nedávno měli jednání přímo na Ministerstvu vnitra, kde byla přítomna i paní ředitelka odboru azylové a migrační politiky paní Novotná, a i o tomto zákoně jsme hovořili. A jsem velmi ráda, že se tedy naplnilo to, co jsme opravdu po panu ministrovi mnohokrát požadovali na bezpečnostním výboru, a to je zpřísnění podmínek pro převaděče, pro převaděčské gangy.

Ještě bych chtěla zdůraznit, že opravdu počet nelegálních migrantů oproti roku 2015, kdy jsme tady měli zhruba 3 000 nelegálních migrantů, a ten počet za letošní rok se je přes 20 000 nelegálních migrantů, tak je velmi dobře, že se tedy panu ministrovi vnitra podařilo na dnešní jednání schůze tento zákon zařadit, protože jestli se nepletu, tak teprve před čtrnácti dny byl na vládě a hned ho můžeme projednat tady. A myslím si, že ta cesta, o kterou jsme žádali a která je obsahem toho zákona, a to je to zpřísnění pro převaděče, kdy jsme se jasně na bezpečnostním výboru dozvěděli, že z toho ohromného počtu samozřejmě bylo zjištěno, tak nám to řekl i pan policejní prezident, 41 trestných činů, a ti převaděči jsou jak z České republiky, ze Sýrie, z Ukrajiny, z Moldávie, z Gruzie a samozřejmě i z jiných zemí, takže je velmi dobře, že v co nejkratším časovém úseku dojde ke zpřísnění.

A já jsem i zdůrazňovala, že jsme to požadovali na bezpečnostním výboru, a je dobře, že v tuto chvíli to tady je. Hnutí ANO to podpoří. A určitě povedeme ještě diskusi na bezpečnostním výboru popřípadě o některých dalších věcech, které jsou tam obsaženy. Ale vnímám to, že pan ministr vnitra to předkládá právě na základě apelu, který na bezpečnostním výboru byl. Musíme zpřísnit tresty pro převaděče a pro převaděčské gangy, je to velmi nutné. A my jsme moc rádi, že to tady dneska na pořadu schůze je. Takže to za hnutí ANO. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Koten. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Děkuji panu ministru vnitra, že mi tady některé věci dovysvětlil. Samozřejmě ty tresty za převaděčství, to je jeden z problémů, s kterým se tady potýkáme již delší dobu, a dá se říci, že pokud tady ty věci bude ten zákon řešit, tak je to samozřejmě v pořádku. Jediné, co bych k tomu podotkl: já pořád nechápu ten terminus technicus, to evropské občanství. To je jedna z věcí, která mě pořád... Já vím, že Evropská unie tedy chce mít nějakou unifikaci, a chce mít tedy v těch občanstvích nějaký pořádek, aby tam nemusela psát, že to je Němec, nebo že to je Euroněmec nebo že to je Europolák nebo Euročech, tak tam zavádí ten pojem evropské občanství. Ale já ho jako takový z ničeho neznám, ani tedy nevím, jestli já jsem euroobčan. Já se cítím být Čechem, tak právě to bych potřeboval vysvětlit, jakým způsobem to tedy jaksi zlepší tu záležitost pro občany, kteří žijí v různých státech, ať už je to Maďarsko, Polsko, Česká republika a podobně, nebo Rakousko. Takže to bych ještě na pana ministra měl jako dotaz, aby mi to trošičku dovysvětlil. Moc děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou písemnou je přihlášen pan ministr Rakušan. Pane ministře, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Už jenom krátce. Sluší se poděkovat, vaším prostřednictvím bych poděkoval paní kolegyni Mračkové Vildumetzové za podporu tohoto návrhu, a jsem rád, že i shrnula debatu z bezpečnostního výboru. Dovoluji si ovšem říci, že nejenom opoziční, ale i koaliční poslanci z bezpečnostního výboru mě vyzývali k tomu, abychom co nejrychleji připravili zpřísnění trestů za převaděčství, za což děkuji za spolupráci i panu ministru Blažkovi, protože tady samozřejmě v zásahu do trestních sazeb byla potřeba úzká součinnost Ministerstva spravedlnosti. To není gesce Ministerstva vnitra, ale jak jsem řekl, toto je předkládáno v naší úzké součinnosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP