(13.10 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

A podotýkám, že jsou tady kraje, které mají, například Karlovarský, a udává se tam zhruba 30% až 35%nekvalifikovanost učitelů. Tady se může ukázat, že ti lidé, když jim dáme prostor, zahájí studium, tak mají možnost ho dokončit, protože v praxi - to tady zdůvodňovala kolegyně Berenika Peštová, vaším prostřednictvím - potom když mají zahájit jako nepedagogové výuku, mají s tou výukou určité problémy, může se ukázat, že to dělají dobře, ale prostě to studium nestihnou.

Takže zdůvodňoval jsem to jednak tím, že nepedagogové do škol patří svým způsobem, protože jim musíme dát prostor jako lidem, kteří vůbec o tu pedagogickou činnost mají zájem, a tento kompromisní pozměňovací návrh si myslím, že toto umožňuje. A kdo by měl o tom více rozhodnout než ředitel té školy, který toho kandidáta zná a může ten institut, který navrhujeme, v podstatě se o něm rozhodnout nebo ho využít.

K tomuto návrhu bych se přihlásil potom v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. I pro vás, pane poslanče: pozměňovací návrhy se předkládají a zdůvodňují v podrobné rozpravě, ale ta nastane za chvíli, tak budete mít tuto možnost. Hlásí se ještě někdo do obecné rozpravy? Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova ze strany předkladatele a zpravodaje? Pane ministře? Ne. Pane zpravodaji? Nikoliv.

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. První je do podrobné rozpravy přihlášen pan poslanec Rais.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý den. Já jsem to zdůvodnění si myslím řekl dostatečně detailně, tak nebudu opakovat. Takže přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu číslo 1442, který se týká problematiky kvality vzdělávání logopedů, a protože jsem první, tak se přihlašuji také k pozměňovacímu návrhu, který společně v podstatě vytvořili kolegové Berki, Klíma a kolegyně Zajíčková, a ten má číslo 1911. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další je přihlášen pan poslanec Šimek, připraví se paní poslankyně Berkovcová.

 

Poslanec David Šimek: Já si dovolím přihlásit se k pozměňovacímu návrhu 1888, týkajícímu se úplaty za předškolní vzdělávání a školní družinu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Paní poslankyně Berkovcová, připraví se pan poslanec Berki.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji. Já se tímto přihlašuji k pozměňovacím návrhům číslo 1863 a 1864, které jsem řádně zdůvodnila v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan poslanec Berki vystoupí, připraví se pan poslanec Kettner.

 

Poslanec Jan Berki: Já se přece jen za celou tu skupinu ještě přihlásím k pozměňovacímu návrhu pod číslem... tedy sněmovního dokumentu 1911 a zdůvodnění jsem provedl v rozporu s vašimi pokyny v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan poslanec Kettner, připraví se pan poslanec Philipp.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji. Já bych se chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu číslo 1774. Podrobné zdůvodnění jsem přednesl v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Pan poslanec Philipp, připraví se pan poslanec Výborný.

 

Poslanec Tom Philipp: Dobré odpoledne. S dovolením bych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu 1908. Už tady bylo o školských pedagozích a školských logopedech řečeno hodně, takže myslím, že další vysvětlování není třeba. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Výborný, připraví se pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Já se s dovolením chci přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který jsem podal jménem svým, dále kolegů Petra Gazdíka, Renáty Zajíčkové, Pavla Klímy, Jakuba Michálka, pod číslem sněmovního dokumentu 1917, a tak jak jsem ho odůvodnil v obecné rozpravě a tak, jak je také uvedeno v písemné verzi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, rád bych se přihlásil k pozměňovacímu návrhu, který jsem načetl v obecné rozpravě, a zároveň bych se chtěl přihlásit i k odůvodnění, které jsem provedl v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. To byl zatím poslední přihlášený do podrobné rozpravy. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa do podrobné rozpravy? Není tomu tak, podrobnou rozpravu tedy končím.

Znovu se ptám na zájem o závěrečná slova. Ze strany předkladatele není zájem, explicitně není zájem, ze strany zpravodaje také ne.

V průběhu rozpravy nezazněl návrh na vrácení zákona či zkrácení lhůt, a já tedy končím projednávání druhého čtení tohoto návrhu, a končím tedy projednávání bodu číslo 2.

Je 13.15 hodin, přerušuji naše dnešní jednání, sejdeme se ve 14.30 hodin, kdy jsou na pořadu schůze ústní interpelace.

 

(Jednání přerušeno ve 13.15 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP