(14.40 hodin)
(pokračuje Milan Wenzl)

Bohužel z vašich rozhodnutí o neposkytnutí žádného příspěvku na provoz hlavní činnosti zámku Štiřín v letošním roce a změny zřizovací listiny zámku Štiřín nabývám přesvědčení, že mnou výše zmiňované informace o vámi chystaném prodeji dopředu určenému zájemci jsou pravdivé. V této souvislosti vyslovuji svůj názor, že jste se, pane premiére... (Předsedající: Prosím čas máme, ano.) ...respektive pane ministře zahraničních věcí, záměrně rozhodli, a to v rozporu se zřizovací listinou příspěvkové organizace Zámku Štiřín nevyužít...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Opravdu musím vás přerušit, ať je to korektní vůči všem, já jsem vás prostě nechal... (Poslanec M. Wenzl: ... jeho kapacity. Děkuji.) Děkuji.

Další přihlášený je pan poslanec Martin Kukla. Máte slovo.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, kolegové, vážený opět nepřítomný pane premiére, velice mě mrzí, že tady s námi nejste, a místo toho jste na zahraniční cestě.

Vy jste mi tady vždycky sliboval, jak budete lidem pomáhat, jak máte Deštník proti drahotě. Já jsem si udělal takový malý souhrn, jak vlastně lidem pomáháte, a celá pětikoalice tady v Poslanecké sněmovně. Zrušili jste EET, které přinášelo do státní kasy desítky miliard korun, a místo toho jste snížili valorizaci důchodů. Chcete navýšit věk odchodu do důchodu. No a co jiné? Navýšili jste počet ministrů, říkali jste, že budete mít vyrovnaný státní rozpočet, a podívejme se, jaký státní rozpočet máme. Začínáte řešit, že zrušíte příspěvek na stavební spoření. Říkáte, že zvýšíte odvod pro živnostníky, další kauzy, které tady za ten rok ve Sněmovně jsme museli řešit nebo jsme slyšeli, ať se to jedná o STAN, nebo ať se to jedná o lidovce. Velice mě to mrzí, že takhle se k lidem chováte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, a další přihlášenou je paní poslankyně Ivana Mádlová.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, pane premiére, dne 29. 3. 2022 přijala Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky usnesení, které zní: "Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky o intenzivní diplomatické kroky s cílem rychlého ukončení válečného konfliktu na Ukrajině." Jedná se o usnesení, které bylo přijaté 140 hlasy poslanců z celkově 148 přítomných, tedy i hlasy vládní koalice. Pro hlasovali například všichni přítomní poslanci ODS, Pirátské strany nebo hnutí STAN. Poslanecká sněmovna však nebyla dosud informována, jak je toto usnesení naplňováno. Připomínám, že vaše vláda stála v období od července do prosince loňského roku v čele Evropské unie, a měla tak příležitost se těmto otázkám věnovat. Věnovala se jistě po mnoha stránkách, ale toto byla velká příležitost, jak toto téma znovu otevřít. Vždy jste jednal, jak jste říkal, tak vždy chováte tuto Poslaneckou sněmovnu v úctě, já také. A věřím, že je v našem zájmu toto téma otevřít a diskutovat na patřičné úrovni. Má otázka je tedy zcela prostá: Jak vaše vláda naplňuje mnou zmíněné usnesení Poslanecké sněmovny ze dne 29. 3. 2022? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím další přihlášenou, a to je paní poslankyně Margita Balaštíková, a prosím, aby se připravil pan poslanec Karel Sládeček. Děkuji. Máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Vážený pane premiére, jak jsem se nedávno přesvědčila z médií, i váš Úřad vlády je povinným subjektem podle informačního zákona č. 106/1999. Aktivní občanka podala nedávno vůči Úřadu vlády žádost o informaci, že několikrát slyšela veřejně hovořit předsedu české vlády o tom, že jsme ve válce, a tak se chce zeptat, v jaké válce a s kým tedy jsme a zda se teď nacházíme skutečně ve válečném stavu. Vedoucího právního oddělení Úřadu vlády jí v předepsané zákonné lhůtě písemně odpověděl, že předseda vlády Petr Fiala použil ta slova v metaforické rovině, a tedy že v žádné válce nejsme. Vážený pane premiére, ctím právo občanů na informace, které očividně má praktický význam pro svobodu slova, a chtěla bych slyšet odpověď přímo od vás, zda jsme ve válce, nebo ne. Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, nyní prosím pana poslance Sládečka a poté pana poslance Radka Kotena. Máte slovo.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane premiére, posledních měsících se na mě stále častěji obracejí občané, kteří jsou do značné míry rozčarováni a zklamáni současným přístupem vlády ohledně boje s energetickou krizí a výší cenových stropů stanovených patřičným nařízením vlády. Tyto stropy stanovují cenu energií pro odběratele zhruba na trojnásobku průměru minulých let, což může v některých regionech vyústit v situaci, kdy občan platí za energie vyšší částku nežli za nájem své bytové jednotky či domu. Drtivá většina lidí tak bude napříště platit 6 000 korun za jednu spotřebovanou megawatthodinu elektřiny a 3 000 korun za stejnou jednotku plynu bez poplatků. Obracejí se na mě nejen běžní lidé, ale také zástupci průmyslu, kteří nerozumí zejména tomu, proč se vaše vláda rozhodla zatížit je speciální daní a tu následně začlenit do výpočtu daně druhé, tedy odvodu. Takováto dezinterpretace unijního práva pak pravděpodobně povede ke značnému počtu soudů, které mohou vaší neuvážlivostí skončit tím, že mimořádné zisky poputují zpět společnostem, a to včetně nemalých úroků.

Nepovažujete za riskantní z hlediska ústavní konformity koncept faktického dvojího zdanění, kdy energetické firmy musí čelit jednak dani z neočekávaného zisku a jednak takzvaným odvodům, které jsou však fakticky koncipovány jako daň? Neobáváte se případného zásahu Ústavního soudu a následných odškodnění hypoteticky poškozených společností? Neobáváte se ztráty konkurenceschopnosti tuzemských společností v důsledku rdousících účinků daní? Jakým způsobem hodláte zajistit, aby v rámci zelené tranzice Česká republika i nadále zůstala čistým exportérem energií? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za přesné dodržení času a nyní poprosím pan poslance Kotena, poté prosím, aby se připravil pan poslanec Oldřich Černý. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane premiére, já jsem se vás chtěl zeptat na několik věcí ohledně pomoci, jednak tedy dodávek zbraní na Ukrajinu a dále další pomoci. Zachytil jsem nyní na internetových serverech, že jste se chválil, že za 10 miliard jsme tam dodali zbraně, které byly hrazeny z rozpočtu České republiky, a také jsem zachytil informaci, že uprchlíci, kteří jsou zde již rok v České republice, stáli Českou republiku 28,5 miliardy. Celkově tedy ten odhad, který tady je kvalifikovaný, některých ekonomů, kteří o tom už také psali, je za tento poslední rok zhruba 100 miliard. Dnes je výročí zahájení tohoto konfliktu. V rámci EU si myslím, že Česká republika - je to dáno i statisticky, jste za to opravdu chváleni, jakým způsobem drancujete český státní rozpočet na úkor českých občanů, protože ty peníze pravděpodobně musíte někde získat, a chcete posílat důchodce v 68 letech do důchodu. Navíc jim chcete sebrat i valorizaci důchodů, která sice přichází s křížkem po funuse po půl roce, kdy jim to drancujete 17,5% inflací. Ale dobře, tak je úplně přesně vidět, kde máte priority. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP