(15.20 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Tedy máme tady dostatek preparátů z různých kategorií. Nebyl také identifikován žádný aktuální problém v této skupině, a to ani ze strany Lékárnické komory. A prezident Lékárnické komory neříkal, že by nějaký problém vnímali v praxi. Ani SÚKL neinformoval o tom, že by nějaký zásadnější výpadek, řekněme v jedné kategorii, měl nastat. Faktem je, že nad rámec toho lze uvést, že sice u některých léčivých přípravků bylo nahlášeno přerušení dodávky, ale je to vždycky jeden přípravek z té kategorie a má nějakou náhradní variantu. Nejčastěji se jedná o problémy výrobní a jsou to třeba přípravky Dithiaden nebo Ketotifen. Jedná se však o látky buď obsoletní při léčbě alergie, nebo látky, které mají náhradu. Typickým příkladem může být Dithiaden, který se používá jako tableta perorálně jako premedikace před aplikací kontrastními látkami, což je dneska mimo standardy vyšetření, není to doporučováno radiologickou společností, není to doporučováno evropskou společností urologickou, která má v gesci kontrastní látky. Přesto řada lékařů, a já využívám této příležitosti, abych zase řekněme apoštoloval svůj obor, přesto řada lékařů pacientům předtím, než jdou na vyšetření CT klasicky, kde se očekává aplikace jodové kontrastní látky, říkají, že si mají vzít Dithiaden. Je to nesmysl. Je to v rozporu s doporučením odborné společnosti české, evropské a v rozporu s metodickým pokynem Ministerstva zdravotnictví. Je to blbost.

V případech, kdy je nahlášen výpadek konkrétní značky, konkrétního brandu v rámci látek aktuálně používaných v léčbě alergie, pak je možné vždycky najít nějakou náhradu jiným léčivým přípravkem ze stejné kategorie, respektive s obsahem stejné účinné látky. Klasickým příkladem může být Loratadin, kde je výpadek jednoho z antihistaminik, ale máme jiné, které mají tuto účinnou látku. I když může být mírně nekomfortní, a to je pochopitelné, jak pro pacienty, tak pro lékárníky, tak pro lékaře, že tedy dojde-li k výpadku některého z léků z té kategorie, který obvykle užívají, že musí brát jiný preparát, tak vždycky nějaký z té kategorie, nejméně jeden, ale spíše více, je k dispozici, protože jak říkám, tady není monopol. A v případě léčivých přípravků skupiny antihistaminik může ošetřující lékař předepsat pacientovi buď náhradní léčbu, anebo případně lékárník může v lékárně dát generická substitua, která jsou stejně účinná. Vždycky tedy bude nějaký ten preparát z té kategorie.

My teď antihistaminikům, ale obecně antialergikům věnujeme velmi zvýšenou pozornost právě proto, že očekáváme řekněme náročnou situaci na přelomu jara, léta, kdy začnou postupně kvést různé rostliny, a já jsem přesvědčený, že ta pracovní skupina to zvládne. I to je důvod, proč jsou v ní zástupci praktických lékařů pro dospělé a praktických lékařů pro děti a dorost tak, aby ta informace pronikla co nejrychleji ke každému lékaři a lékárníkovi, aby tu informaci měli v týdenních intervalech aktualizovanou podle toho, jak se situace na trhu mění.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane vicepremiére. Je zájem ještě o doplňující otázku? Máte slovo.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Já to jenom ještě dokomentuji. Moc děkuji za odpověď. Pochopila jsem to tedy tak, že kompletní výpadek skupiny antihistaminik se v žádném případě nechystá a nestane se. Týká se to možná tedy konkrétních léků, kdy účinná látka bude k dispozici obsažená třeba v jiném konkrétním léku, takže se nechystá ani výpadek některé z účinných látek, abychom museli volit jiný druh léků, pouze jiný konkrétní lék se stejnou účinnou látkou. To je pro mě velmi důležitá informace právě proto, že sezona nárůstu potřeby antihistaminik a antialergik se velmi blíží. Takže moc děkuju za odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan vicepremiér.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Mně nezbývá než taky poděkovat. S tím bych chtěl vyzvat nejenom vás, ale i ostatní kolegy poslance, aby ten čtvrtek v rámci interpelací, pokud se k vám dostane nějaká taková informace, protože samozřejmě i vy jste schopni zachytit ve svých regionech, že existuje nějaký konkrétní problém, využijte toho, interpelujte, já budu strašně rád a předem za to děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkujeme. A nyní poprosím pana poslance Kotta, který má interpelaci na paní ministryni Helenu Langšádlovou. Máte slovo.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuju pěkně za slovo, pane místopředsedo. Prvotně bych chtěl poděkovat paní ministryni, že přišla na interpelace.

Moje interpelace se týká finančních prostředků pro zemědělský výzkum a chtěl bych se zeptat paní ministryně, zda se počítá s navýšením finančních podpor pro jednotlivé výzkumné ústavy v rámci zemědělského sektoru, ať už se jedná pro Výzkumný stav zemědělské výroby, rostlinné výroby, živočišné výroby, Výzkumný ústav meliorací a další, protože pro implementaci společné zemědělské politiky na podmínky České republiky, respektive českého zemědělství, je dle mého názoru nutné výrazně podpořit nové metody, inovativní postupy v pěstování rostlin, v chovu zemědělských zvířat a následné zpracování v potravinářském průmyslu.

Dovolil bych si připomenout, že vše se to týká ochrany krajiny a přírody, a toto je téma, které se ukazuje jako stěžejní pro směřování Evropské unie. Bohužel, co se týče precizního zemědělství, zde došlo k odložení podpory ze strany Ministerstva zemědělství, byť je tam příslib, že to bude řešeno. Stále pokračuje kůrovcová kalamita a obnova lesa není úplně ideální, zadržování vody v krajině a protierozní opatření jsou zcela jasná. A tohleto vše mění tvář českého zemědělství a venkova ve vztahu k používaným postupům.

Vážená paní ministryně, najde se dostatek finančních prostředků na příští rok, ale i na nadcházející období pro aplikovaný zemědělský výzkum, popřípadě lze očekávat navýšení finančních prostředků ještě v rámci rozpočtu pro rok 2023? Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Prosím paní ministryni. Máte slovo.

 

Ministryně pro vědu a výzkum ČR Helena Langšádlová: Děkuji za slovo. Vážený pane poslanče, vážený pane místopředsedo, je potřeba říci, že naplňování potřeb, které jste zmínil, je zcela legitimní, pro naši zemi nesmírně důležité a samozřejmě má to souvislost i s evropskou politikou. Avšak nemohu se na naplňování těchto výzkumných potřeb dívat pouze prizmatem rozpočtu právě vámi zmiňovaných výzkumných organizací, protože kapacita výzkumných kapacit je tady kromě těchto zmiňovaných výzkumných organizací zajišťována pro stát také vysokými školami, ústavy Akademie věd. Jenom zmíním, že jenom Česká zemědělská univerzita a Mendelova univerzita, což jsou veřejné vysoké školy, mají rozpočty kolem 4 miliard korun, a i to jsou z velké části veřejné prostředky, které investujeme do vědy a výzkumu v oblasti zemědělství. Stejně tak některé ústavy Akademie věd jako Ústav experimentální botaniky mají velké průlomové poznatky, které se i prakticky využívají a transferují do oblasti zemědělství. Takže opravdu to, jaká bude úroveň výzkumu v oblasti zemědělství, není možné se upřít pouze na tyto vámi zmiňované výzkumné organizace.

Pro doplnění je potřeba říci, že tyto výzkumné organizace mají jak institucionální, tak účelovou podporu. A jenom pro doplnění, Ministerstvo zemědělství těchto organizací zřizuje dvacet - devět samo a jedenáct financuje, to jsou ty, které vy zmiňujete. A když se podívám na posun v rozpočtu mezi lety 2018 až 2021, tam došlo k navýšení o 30 % a to opravdu není zanedbatelné navýšení. ještě bych vám tady mohla zmiňovat mnohé zdroje, které tyto organizace nejenom že mohou, ale i měly by čerpat, a to je ta účelová podpora, která jde jak v rovině národních zdrojů, to jsou již běžící národní programy. A jenom ty programy, které tady teď lehce zmíním, a to je aplikovaný výzkum v oblasti zemědělství a potom program Země pod Ministerstvem zemědělství, ale samozřejmě jsou to i peníze, které jdou z rozpočtu Ministerstva životního prostředí - Prostředí pro život, tak jenom tyhle národní zdroje v těch programech na období, kde jsou schválená, dělají asi 16 miliard korun. i z těchto se tyto výzkumné organizace mohou zapojit a vím, že i zapojují, Takže není možné se upínat pouze na tu institucionální podporu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP