(15.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr má ještě zájem vystoupit.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Mám, pane předsedající, protože ten problém je opravdu velmi závažný, když si to oba uvědomujeme. Dá se to vyřešit vyhláškou, ale to nepovažuji za řešení, i když bych to mohl říct, proto jsem se nesnížil k tomu, abych to řekl. Byť tedy po formální stránce je to vyřešené a v podstatě slib splněn, ten zákon byl hotový.

Problém je v tom, tak odpovím stručně na tu otázku, já si troufnu vám to datum říct po 24. 3., pokud jednání 24. 3. dopadne tak, že budu schopen stanovit datum. Pokud nedopadne, tak se celý problém posune na vládu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další z řádně přihlášenou byla paní poslankyně Balaštíková, ta ale před chvílí stáhla svoji přihlášku, takže poprosím paní poslankyni Helenu Válkovou s její interpelací - opět na pana vicepremiéra Válka. Pardon, mně to tady mezitím přeskočilo. Mám nové brýle, multifokální... ještě se s tím špatně dívám. Máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Já jsem na tom podobně, takže je budu chvíli sundavat a chvíli to..., ale to je jedno.

V každém případě jsem ráda na jedné straně, že můžu interpelovat, že pan ministr vnitra Rakušan je zde přítomný a děkuju mu za to, že přišel. Na druhé straně jsem si dobře vědoma toho, že někdo může vnímat tu mojI interpelaci, že je příliš konkrétní. Nicméně těch případů - já jsem si tenhle případ vybrala jako takový trochu exemplární, protože z hlediska doby je těžko vysvětlitelný - těch případů jsem měla v poslední době dost. O co tady jde. Jde o žádosti ruských státních občanů, jsou to bez výjimky mladí muži, kteří se obracejí na Ministerstvo vnitra, tu s žádostí o povolení trvalého pobytu, pobytu na neurčito, prodloužení pobytu - a ty tady řešit nebudu teď, chápu situaci Ministerstva vnitra - a pak jsou tady ale také žádosti, kdy už jsem donucena, aniž bych, protože k tomu si myslím, že tak daleko nepůjdeme, citovala nebo říkala tady jméno a příjmení dotyčného žadatele, kteří se obrátili na Ministerstvo vnitra v dobré víře, vyrůstali tady od dětství a konkrétně, tedy v tomto případě jde o člověka, kterému bude 23 roků, v květnu tohoto roku, a před rokem, v březnu 2022 se obrátil na Ministerstvo vnitra s žádostí o udělení státního občanství České republiky. Samozřejmě že v takovém případě už nejde právě o pobyty, které mají měkčí podmínky a kde bych byla opatrnější, ale v tomto případě jsem si nechala ty podklady, které žadatel měl k dispozici poslat, prošla jsem je - předesílám tady, že samozřejmě při vědomí toho, že nedovedu posoudit bezpečnostní případná rizika, to je na Ministerstvu vnitra, čili neříkám, jak by mělo rozhodnout - ale rozhodně mělo zareagovat, například pokud by jeho žádost byla neúplná. Podle mého názoru neúplná v některých směrech byla, tak mělo zareagovat, obzvlášť když ten chlapec, potom i vzhledem k vývoji politické situace, se začal domnívat, že tady je nějaký záměr mu občanství z nějakého důvodu neudělit. (Předsedající: Už bych poprosil o ukončení.) Takže moje otázka zní teď, jak je možné (Předsedající: Paní poslankyně... já jsem to nechal chvíli, ať je to férové.), že do dnešního dne nebyla zodpovězena žádost. Děkuji. Děkuji, já jsem si neuvědomila, že mám ty čtyři minuty. Dvě minuty. Tak dobře. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní poslankyně, prostřednictvím pana předsedajícího, nebudeme předstírat, byť jste nedočetla svoji interpelaci do konce, a nebudeme si tady hrát na každý paragrafík jednacího řádu - já vím, o jaký případ se jedná, takže moje odpověď bude taková, jako byste to bývala stihla do konce také dočíst. Obecně: Ministerstvo vnitra - a to je potřeba také vnímat, aniž bychom se chtěli vymlouvat na to, že samozřejmě každé takzvané prošvihnutí lhůty není dobré, není to určitě pozitivní, ti lidé čekají a máte pravdu, mnohokrát na tom závisí i konkrétní osud, zda mohou v České republice nadále pobývat, nemohou pobývat a jestli si mohou plánovat svoji budoucnost. Já bych pouze chtěl uvést několik řekněme údajů i statistických na drobnou obhajobu toho, že skutečně v roce 2022 Ministerstvo vnitra bylo zavaleno asi rekordním počtem všech možných typů žádostí. Uvědomme si prosím, že tito pracovníci, pracovníci OAMPu, se intenzivně zabývali právě imigrační vlnou přicházející z Ukrajiny, ale nejenom to. On i ten počet nových žádostí, které přišly, obecně vzrostl o 4 700, což je nárůst o více než 25 %. To už se samozřejmě někde projeví.

My jsme spát určitě nezačali a tu situaci jsme se pokoušeli řešit. Za účelem k zajištění výkonu všech agend v zákonných lhůtách jsme provedli vnitřní systemizaci v Ministerstvu vnitra, to znamená výpomoc cestou přeložení státních zaměstnanců z jiných útvarů právě na tyto agendy. Domnívám se, že právě poslední případy ukazují, že se nám to daří a že ty lhůty se skutečně ve většině případů daří dodržovat lépe, než tomu bylo v loňském roce, v roce 2022, který ale, jak všichni chápeme, i situací ruské agrese vůči Ukrajině byl enormní a pro Ministerstvo vnitra jako celek, především pro veškeré azylové a pobytové agendy zcela extrémně. Samozřejmě přemýšlíme o trvalém personálním posílení kapacit. To uvidíme po vyhodnocení i toho, když skončí tahle krizová doba a budeme mít data, která budou odpovídat době, která je standardnější. Ta současná, jak jsem řekl, je enormně náročná pro všechny zaměstnance, pro ty na tomto oddělení obzvláště. A jak říkám, posilování z jiných útvarů v rámci probíhající systemizace a revize agend na Ministerstvu vnitra bude pokračovat i nadále.

Samozřejmě vím, aniž bych i já tady prozradil jméno, vím i ten váš konkrétní případ, vím i jméno toho člověka, ale oba víme, že je to případ, který stále běží, takže tady nemůžeme předjímat rozhodnutí, to ani jeden z nás udělat nemůže. Nicméně podle mých informací by mělo být usnesení danému žadateli doručeno v řádu několika dnů. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane vicepremiére. Paní poslankyně nemá doplňující otázku, čímž jsme vybalancovali čas, který jste měla o něco delší. Poprosil bych dalšího interpelujícího a to je paní poslankyně Štefanová, která bude interpelovat pana vicepremiéra Válka.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Dobrý den. Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážený pane ministře, můj dotaz bude velice krátký. V rámci debat ohledně různých výpadků skupin léků a konkrétních léků jsem při debatách s lékárníky se dozvěděla informaci, že lékárny mají avizovaný, snad už v jarních, popřípadě v letních měsících, až kompletní výpadek léků ze skupiny antihistaminik. Já bych se chtěla zeptat, z jiných zdrojů to potvrzené nemám, tak bych se chtěla zeptat vás, zda tuto informaci máte také, zda byste mi toto mohl potvrdit, případně tuto informaci upřesnit, a eventuálně nejlépe vyvrátit. Tak takto za mě jenom ten krátký dotaz. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A prosím pana vicepremiéra. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, vaším prostřednictvím, paní poslankyně, ani nevíte, jak jsem rád, že zrovna vám mohu dobře a pozitivně odpovědět. Dneska jednala pracovní skupina pro zajištění dostupnosti léčiv pod vedením náměstka Dvořáčka. Tam je členem té skupiny i prezident lékárnické komory, takže ta informace k lékárníkům touto cestou proniká dobře. Byla řešena i otázka dostupnosti antihistaminik. Já jsem o to požádal zhruba před měsícem, jak se blíží jaro a v některých zemích mají problém s antihistaminiky, a bylo konstatováno, že ve skupině antihistaminik pro systémovou aplikaci je v České republice registrována celá řada široce generifikovaných léčivých přípravků s obsahem různých léčebných látek. To znamená, že tady není, když to řeknu česky, monopol jednoho dodavatele, všechna jsou indikována k léčbě alergií u dětí i dospělých. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP