(15.40 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Co se týká konkrétních případů, tak se nedá ani potvrdit, ani vyloučit, že se jedná o organizovanou činnost, a z tohoto důvodu Státní ústav pro kontrolu léčiv navázal úzkou spolupráci s Generálním ředitelstvím cel, Policií České republiky a Generálním finančním ředitelstvím. Já jsem požádal, aby ta součinnost byla velmi úzká, a Státní ústav si uvědomuje, že tuto problematiku budu velmi pečlivě sledovat, byť tedy nejsem ten, který do toho může zasahovat, to je potřeba opakovaně zdůraznit. Jak Ministerstvo zdravotnictví, tak Státní ústav pro kontrolu léčiv a Státní ústav v tomto případě koná, opravdu koná, touto problematikou se nadále zabývají, neboť v zájmu všech, aby nelegální export byl pokud možno eliminován. Chtěl bych ale říct několik dat a budu v tom pokračovat i v návaznosti na tu druhou interpelaci, pokud zazní - předpokládám, že ano.

Za roky 2018 až 2023 celkem pravomocně bylo uloženo 34 sankcí v celkové výši 81 milionů korun; 2018 až 2023 81 milionů korun. Obrat VZP 400 nebo obrat pojišťovny je 450 miliard je potřeba si to dávat do těch... za nelegální distribuci a jednalo se o 268 532 balení léčivých přípravků v hodnotě 206 milionů korun. A teď jenom zase 268 000, 267 000 léčivých přípravků na jedné straně, před vánočními svátky dovoz 400 000 balení Nurofenu. To znamená, to je opravdu z hlediska objemu těch léků, které máme na trhu, opravdu malá část. Tím to nezlehčuji, je to závažný problém.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím ještě paní poslankyni, která má zájem.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Mě by, pane ministře, zajímalo, když byly uděleny konkrétní pokuty, tak předpokládám, že minimálně SÚKL, nevím, jestli vy víte, o které lékárny šlo. Takže jestli vás SÚKL informuje, můžete nám to sdělit? A pak by mě zajímalo - to je asi všechno, já se omlouvám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pan vicepremiér.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Vím, nemohu. Ale bezesporu je možné a předpokládám, že paní ředitelka SÚKLu přijde na zdravotní výbor, a ona je ta, na kterou se můžete s tím dotazem obrátit. A pokud usoudí, že v rámci správního řízení a v rámci pravidel, která jsou nastavena, může sdělit i konkrétní lékárny, tak ano. Ale nejedná se o velký počet lékáren a v žádném případě není pravda ta, že by tady byli nějací lékárníci, kteří se na tom živí, obohacují.

Já pak v odpovědi na tu druhou interpelaci, která se týká stejné problematiky, řeknu další čísla a údaje, abyste měli představu o tom vývoji. Kupodivu nejvíce pokut bylo uděleno v roce 2021.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a dalším z interpelujících je pan poslanec Lubomír Wenzl, rovněž bude interpelovat pana vicepremiéra Válka. Máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji vám za slovo, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, vážený pane ministře zdravotnictví, kolegyně, kolegové, jsem velice rád, že ty interpelace jdou za sebou, že můžu opravdu pokračovat a jsem rád, že pan ministr je přítomen. Nicméně bych zmínil pár věcí, položil bych některé otázky ve svém vystoupení.

Vážený pane ministře, dle nedávného sdělení Státního ústavu pro kontrolu léčiv víme, že mimo evidenci se dostalo nějaké množství léčivých přípravků, mluví se o 130 000 balení. Paní ředitelka SÚKLu sdělila, že z dodavatelského řetězce se ztrácí přípravky také mimo jiné vázané na lékařský předpis, což si myslím, že není úplně dobré a v pořádku. Co se týče skladby těch preparátů, tak mělo se jednat o preparáty, o léčiva, která potřebují pacienti například s diabetem, onkologickými onemocněními, vysokým cholesterolem, vysokým krevním tlakem, astmatem, epilepsií či chronickou obstrukční plicní nemocí. Do současné doby nebo z dostupných informací vyplývá, že dle případů pravomocně rozhodnutých se jedná o záchyt těchto přípravků v hodnotě zhruba 66 milionů korun. Dle sdělení paní ředitelky se nejedná o částku konečnou a že jsou signály, že by mohla být ta skutečná částka dvakrát nebo ještě možná vyšší.

To, že ústav sdělil, že je podezření, že ty přípravky mizí v zahraničí, to vlastně už jste taky sdělil, je to zřejmě asi věc známá, a víceméně, že se tam objevují léčiva nebo molekuly, které už v minulosti byly vyváženy do zahraničí, nebo jak bylo zjištěno. Určitě pozitivem v této věci je, že dle dosavadních zjištění se nejedná o přípravky, s jejichž nedostatkem jsme se potýkali v předchozích měsících, což je určitě dobře a je to ku prospěchu pacientů.

V této souvislosti bych se chtěl zeptat na tři otázky, to znamená, ta první zní: Jaká je hodnota léčivých přípravků, které tímto způsobem byly v uvozovkách vyvedeny do zahraničí, co dneska víme, co můžeme brát za prokázané? Jaké kroky budou učiněny vůči subjektům, které se dopustily tohoto jednání? To už jste víceméně částečně zmínil ve svém předchozím vystoupení, ale stejně co ještě byste mohl k tomu říci. Zda kontroly zaměřené mimo jiné na tuto problematiku budou ze strany SÚKLu, byť je mi jasné, je to samostatný orgán státní správy, zda i vy jako ministr zdravotnictví nebo Ministerstvo zdravotnictví se bude této problematice věnovat? A ta otázka čtvrtá, jaká opatření ze strany ministerstva budou přijata, to víceméně beru za zodpovězené ve vašem předchozím vystoupení. Děkuji vám za odpovědi.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, prosím pana ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Tak jak jsem řekl, v březnu půjde zákon do vlády. Předpokládám, že tím pádem tady bych poprosil o maximální podporu i předsedů všech těch klubů nejenom koaličních, ale i opozičních, aby se dostal na projednávání co nejdříve. Pokud by se nám ho podařilo schválit tak, aby platil od 1. července letošního roku, tak už máme silný nástroj na podzim letošního roku. Bylo by to velmi dobré a prosím v tomto směru všechny o pomoc.

Za léta 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 a 2023 bylo uděleno SÚKLem za nelegální distribuci léčivých přípravků, tedy redistribuci, celkem 34 pokut, 34 pokut za šest let, ale letošní rok je samozřejmě dva měsíce, takže řekněme za pět let 34 pokut. Ty pokuty byly v celkové výši za těch pět let 206 milionů. Pět let, 206 milionů. Rok 2018 bylo 7 pokut v celkové výši, ty přípravky byly v celkové výši, já se omlouvám, pokuty byly v jiné výši, ale cena těch přípravků byla 206 milionů, pokuty byly ve výši přibližně 82 milionů. 206 milionů léky za pět let, 34 pokut, pokuty výše 82 milionů.

V roce 2018 bylo 7 pravomocných rozhodnutí, 7 pokut, a bylo to za léky, které byly vyvezeny ve výši 11 milionů korun. V roce 2019 bylo 5 pravomocných pokut, léky ve výši 20 milionů korun. V roce 2020 7 pravomocných pokut a léky ve výši 22, respektive 23 milionů korun. Vymykal se rok 2021, kdy bylo 11 pravomocných rozhodnutí a léky byly vyvezeny za v celkové výši 128 milionů korun, to znamená, rok 2021 se podílel prakticky z více než 50 % na těch pokutách. Loňský rok, tedy rok 2022, byly 3 pravomocné pokuty a vyvezeny léky ve výši 21 milionů korun, tedy prakticky stejně jako v roce 2019. A v roce 2023 - to je letošní rok - byla 1 pravomocná pokuta a léky vyvezené ve výši 2, respektive 3 miliony korun.

Za roky 2020 až 2022 bylo pravomocně uloženo 10 sankcí za nelegální distribuci balení v celkové výši 6 milionů a tady ty sankce byly v těch letech zhruba stejné, zase jich bylo nejvíc, tentokrát jich bylo nejvíc v roce 2022, ale bylo to za 3 miliony a bylo to za 8 800 balení.

Pak tady mám informaci o neoznámeném záměru distribuovat do zahraničí, kde ten záměr byl v pořádku, ale nebyl včas oznámen. Potom máme: v roce 2018 až 2022 bylo celkem pravomocně uloženo 15 sankcí v celkové výši 4 miliony korun, 4 miliony za 9 435 balení distribuovaných bez předchozího oznámení - to znamená, ta distribuce byla v pořádku, ale chybělo to oznámení, to se samozřejmě pak do toho balíku, o kterém mluví SÚKL, také počítá. Tady ta situace byla v podstatě v roce 2021 1 600 000 za neoznámenou distribuci 3 500 kusů balení a v roce 2022 to bylo 2 700 000, tedy pokuta za distribuci 2 825 kusů nebo balení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP