(16.00 hodin)
(pokračuje Vlastimil Válek)

Pro několik stovek poskytovatelů zdravotních služeb, kteří budou nově regulováni, připravujeme podporu jak ve finanční rovině v rámci Národního plánu obnovy, tak v rovině odborné, kterou považuji za daleko důležitější než ty prosté finanční prostředky. Zástupci Ministerstva zdravotnictví jsou účastni odborných jednání ve vznikající DIA, která je zaměřena právě na centrální služby, například eDokladovku a centrální registr mandátů, které mají velký dopad i na digitalizaci v rezortu zdravotnictví. Přesto se domnívám, že ta zdravotnická data musí být chráněna ještě o level výš. Se vznikající DIA, a tedy Ministerstvo vnitra a MZ ČR ve věci digitalizace, sdílení a ochrany údajů pacientů vše koordinuje. Předpokládáme, že tato spolupráce bude do budoucna ještě užší, DIA naplní svůj slib a poslání a poskytne v budoucnu své služby nejen Ministerstvu vnitra, ale i ostatním rezortům.

Já si uvědomuju ty problémy a zmíním jeden, který tady nepadl. Ruku v ruce s tím musíme pořád mít na paměti, kdo to bude hradit - hradit to musí pojišťovny, a musí to být tedy součástí kalkulačních listů. Nesmí se stát, že opatření, která zavedeme na ochranu těchto dat, vlastně půjdou na úkor péče. To je naprosto neakceptovatelné. Tedy jsem si vědom všech těch rizik a mohu vás ujistit, že opatrnost je v tomto případě moje druhé jméno.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, a ještě pan poslanec Síla má zájem o doplňující...

 

Poslanec Jan Síla: Já bych se chtěl ještě zeptat. Budou v té novele přesně definovány nástroje, které budou sloužit pro skutečnou ochranu osobních dat pacientů, anebo tam budou jenom takové ty výrazy jako "největší důraz na ochranu osobních dat pacientů" a tak dál? Ne, konkrétní nástroje jestli tam budou.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan vicepremiér ještě bude reagovat.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já vám, prostřednictvím pana předsedajícího, pane poslanče, rozumím, ale to není moje novela, to znamená, ta novela vzniká ve společnosti s Ministerstvem vnitra a domnívám se, že budou muset být definovány nejenom obecné formulace, ale i konkrétní nástroje a míra zabezpečení, podobně jako je to například v bankovním sektoru, akorát tady to bude muset být ještě o level tvrdší a budeme si muset uvědomit, a teď to nemyslím nijak zle, že ne každý zdravotník vnímá nutnost chránit data svých pacientů jako tu nejsilnější prioritu, a není to výčitka. Je to dáno tím, že v případě akutní medicíny, v případě emergency, v případě řady stavů se stává prioritní péče o toho pacienta, a to je správně, a až pak po čase začíná přemýšlet nad ochranou dat, což může být pozdě.

Zase se odkazuji na tu debatu, kterou jsem vedl s panem poslancem Farhanem. Je to součástí celé té diskuse, protože registry se toho velmi intimně dotýkají.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další z interpelujících je pan poslanec Karel Rais, který bude interpelovat pana vicepremiéra Mariana Jurečku. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji. Vážený páni předsedající, vážený pane ministře, dovolte mi, abych vás interpeloval ve věci vámi navržené a vládou schválené jánošíkovské akce obrání důchodců. Jen ten Jánošík bohatým bral a chudým dával, vy nově obíráte i ty chudé. Jak prosím vysvětlíte všem důchodcům, respektive matkám - důchodkyním, že jim nejdříve v lednu s velkou pompou přidáte 500 korun za každé vychované dítě, abyste kompenzovali starost o děti, což je v pořádku, samozřejmě, a pak jim tyto peníze v červnu opět vezmete díky snížení valorizace? Každá matka tak navždy přijde o 1 000 korun měsíčně. Matky, které vychovaly dvě děti, tedy nedostaly vůbec nic. V případě, že jsou v důchodu již oba manželé, tak jste jim sebrali peníze až za čtyři vychované děti. Tedy do jedné kapsy za přítomnosti kamer sypete, z druhé ihned berete. Mě by zajímalo, a to je ten můj dotaz, zda v oblasti výplaty důchodů má vůbec ministerstvo nějakou strategii, a pokud ano, zda byste byl ochoten, respektive schopen sdělit informaci ohledně změn ve výplatách starobních důchodů na letošní rok. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A slovo má nyní pan ministr Marian Jurečka. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré odpoledne, vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, vážený pane poslanče Raisi. Děkuji vám za vaši interpelaci.

Musím říci na úvod několik klíčových faktů a dat. Když se podíváme na situaci v oblasti valorizace důchodů, za poslední rok a čtvrt došlo k obrovskému nárůstu, a já teď budu říkat o číslech, která vztáhnu i k červnu tohoto roku. To znamená, když porovnáme období mezi prosincem 2021 a červnem 2023, tak nám vzroste průměrný důchod v této zemi nad hranici 20 000 korun, což je prolomení opravdu rekordní výše průměrného důchodu v této zemi. Ten nárůst bude o 31 %. Když se podíváme na hodnotu výše důchodů, která bude po té i upravené valorizaci v červnu tohoto roku, ta výše dosáhne vůči průměrné mzdě více jak 50 % hodnoty, a když to vztáhneme na situaci, která tady byla třeba před dvěma lety, tak to byla hodnota necelých 41 % a například v roce 2018 byl průměrný důchod vůči průměrné mzdě na hodnotě necelých 38 %. Tím chci poukázat na to, že opravdu velmi rychlým tempem za poslední rok, za čtyři valorizace, které se uskutečnily už za naší současné vlády, důchod vzrostl opravdu nebývalým tempem, a když ho porovnáme vůči celé zbývající části společnosti, lidí pracujících, lidí v produktivním věku a lidí, a to je potřeba zdůraznit, kteří svými odvody odvádějí peníze na výplatu těchto důchodů, tak se nám tady rozevírají nůžky mezi tou mezigenerační solidaritou.

A já samozřejmě jsem si vědom toho, že jsme tímto krokem vstoupili do úpravy valorizačního schématu, ale musím se ohradit tím, co jste tady vy zmínil, že peníze bereme. My snižujeme míru valorizačního schématu. Průměrné zvýšení v červnu podle toho, co navrhujeme, tak bude 760 korun. To bude další zvýšení důchodů v letošním roce a nastavili jsme ho tak, abychom už dále nepodporovali rozevírání nůžek a zhoršování té situace, životní úrovně nízkopříjmových a vysokopříjmových důchodců tím, že jsme se jako vláda rozhodli navrhnout, že každý dostane 400 korun a pak 2,3 % bude zvýšení v zásluhové části.

To, proč to děláme, je i určitá zodpovědnost nejenom za státní rozpočet v této složité situaci v letošním roce, ale i do budoucna, protože tento objem peněz - v letošním roce by to bylo 34,4 miliardy, v roce příštím 58,8, a to jsou peníze, které už jednou provždy se stanou mandatorními výdaji tohoto státu, peníze, které musí zaplatit děti a vnoučata současných seniorů, a já si myslím, že je opravdu potřeba vnímat i tento kontext.

A pokud jde ještě o jednu důležitou věc - vy jste to zmínil sám, tak ano: výchovné bylo spuštěno od 1. ledna tohoto roku. Je to 500 korun měsíčně pro každou maminku za vychované dítě, která splnila všechny parametry pro to, aby jí byl přiznán starobní důchod, a těmto ženám se na nic nesahá, nic se jim nesnižuje a i ony budou mít, stejně jako všichni ostatní, červnovou valorizací zvýšen důchod v průměru o 760 korun. Tato úprava, kterou děláme legislativně, se vztahuje pouze k této mimořádné valorizaci pro červen letošního roku a já budu připravovat návrh, a tak jsem to komunikoval už i před koncem minulého roku, který je součástí změny důchodového systému, abychom do budoucna upravili valorizace tak, abychom už byli připraveni i na situace, které prožíváme za poslední rok a půl, kdy předchozí tvůrci tohoto zákona před rokem 2010 nikdy neprojektovali, co princip mimořádné valorizace bude znamenat v inflaci 10, 12, 15 %. Ten dopad je drtivý na rozpočet a je neférový i v tom, jak nepomáhá řešit seniorům s těmi nízkými příjmy jejich životní situaci. Takže i to do té valorizace a do té přípravy budeme zohledňovat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji panu ministrovi a táži se pana poslance, chce-li položit doplňující otázku? Má zájem. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP