(16.50 hodin)
(pokračuje Martin Baxa)

Vzhledem k významu usedlosti došlo k jejímu prohlášení za národní kulturní památku nařízením vlády ze dne 28. ledna 2019. Již předtím byly provedeny některé renovační a rekonstrukční práce tak, aby došlo ke zlepšení stavebně-technického stavu nemovitosti. Ministerstvo kultury problematiku usedlosti Bertramka průběžně sleduje, v minulosti se již vícekrát zabývalo podněty ke stavu a využití této národní kulturní památky, mnohdy i mimo jeho kompetence, když například v roce 2019 byl řešen podnět týkající se černé skládky v bezprostřední blízkosti usedlosti. Skládka se ovšem nacházela na soukromém pozemku, který nebyl součástí památky a kam nesahají kompetence Státní památkové péče, kdy situaci řešil úřad městské části Praha 5.

A nyní, pane kolego, prostřednictvím paní první místopředsedkyně, to podstatné. Ministerstvo kultury má na základě vlastní činnosti a dalších informací za to, že areál této národní kulturní památky sice vykazuje některé znaky neúdržby, problematická je obnova venkovního schodiště a je poničené oplocení na severní a západní straně. Na druhou stranu objekty v areálu nevykazují žádné zásadní stavebně technické vady, které by areál ohrožovaly, poškozovaly nebo výrazně znehodnocovaly. Práce připuštěné závazným stanoviskem památkové péče z roku 2017 na přístupovém schodišti muzea probíhaly a napravením stavu výše zmíněného oplocení se již Magistrát hlavního města Prahy, odbor památkové péče zabýval.

I nadále probíhá monitoring stavu této národní kulturní památky ze strany odborné organizace památkové péče, který s vlastníkem řeší rozsah údržby usedlosti tak, aby nedocházelo k ohrožení kulturně-historických hodnot památky. Vzhledem k výše uvedenému je vyvlastnění této národní kulturní památky nyní zcela vyloučeno. V rámci památkové péče se chceme vydat cestou další pomoci vlastníkům usedlosti Bertramka. Ministerstvo kultury již v minulosti vytvořilo předpoklady pro finanční pomoc při obnově usedlosti Bertramka a i nyní je připraveno na obnovu této národní kulturní památky alokovat finanční příspěvek ze svého rozpočtu z dotačních programů ministerstva.

Bertramka byla do programu záchrany architektonického dědictví zařazena v letech 1996 až 1997 s podporou 2 milionů korun. Do programu regenerace městských památkových rezervací a zón byla zařazena v roce 2009 obnova sýpky, ale téměř půlmilionový příspěvek pro městskou část Praha 5 na tento účel byl vrácen Ministerstvu kultury. Ministerstvo kultury je připraveno i v současné době poskytnout Mozartově obci finanční prostředky na podporu obnovy této významné národní kulturní památky, konkrétní forma spolupráce však bude muset být dohodnuta především s vlastníkem usedlosti Bertramka. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji panu ministrovi. Pan poslanec Brož má zájem o doplňující otázku. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji. Já si vážím té péče Ministerstva kultury, protože pracovníci pravidelně komunikují s městskou částí Prahy 5, vím, že to sledují. Tam je ten problém, že majitelé vlastníci Mozartovy obce nekomunikují příliš s nikým, v podstatě jak z hlediska magistrátu Prahy 5 jim byly nabízeny možnosti zúčastnit se dotačních řízení - prostě ty věci nevyužívají. A jde o to, že je tam nějaká vize, a ona městská část Praha 5 do toho investovala asi 50 milionů korun před rokem 2009, než to vysoudila Mozartova obec, takže ono to nějaký čas drží, a teď jde o to, že my možná deset let, patnáct let, dvacet let si budeme říkat, ještě to není tak špatné, ještě to není tak špatné, protože to stále chátrá, a za dvacet let to možná budeme demolovat kvůli statickým problémům. Takže proto tady na to upozorňuji. Budeme to hlídat určitě dál a já spoléhám se na to, že Ministerstvo kultury v tom bude stále pomáhat dál. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Pan ministr ještě odpoví. Prosím, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, paní první místopředsedkyně. Nyní už nad rámec této pečlivě připravené odpovědi, protože dotaz pana poslance Brože reaguje na téma, které v památkové péči rezonuje. Myslím, že se tomu věnovala nedávno i veřejnoprávní média. Lidé, kteří jsou do toho zapojeni, sledují nejenom téma památkové ochrany usedlosti Bertramka, ale vlastně i poměrů, které panují u vlastníka, abych řekl tak tedy nejobecněji.

Máte, pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně, samozřejmě pravdu v tom, že se jedná o hodnotnou památku, že zde pomoci je určitě namístě, ale památková péče - a teď už ve smyslu Státní památkové péče coby orgánu vykonávajícího památkovou péči podle zákona - tak ministerstvo coby poskytovatel dotací jsou prostě v obtížné situaci. Ta památka, usedlost Bertramka, prostě má svého vlastníka. Ten je povinen plnit povinnosti, které mu zákon ukládá. Není to případ takový, že by byl vlastník nedohledatelný nebo že by s vlastníkem nebyla vůbec žádná komunikace, prostě panuje tam nějaká specifická situace. Já si velice cením toho, že i městská část Praha 5 - byl jsem v minulém volebním období, myšleno tedy volební období v samosprávě Prahy 5, v kontaktu s jejími představiteli, také to vnímají velmi bolestně. Já věřím, že se ta situace napraví, a jak už jsem uvedl, moje ministerstvo je připraveno pomoci v rámci svých dotačních programů, bude-li to třeba. Jak všichni shodně věříme, že se podaří najít cestu, jak se trajektorie obnovy Bertramky nebo trajektorie vývoje Bertramky dá řekněme nějakým vzestupným směrem. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře.

Nyní přistoupíme k projednání interpelace číslo 16. Paní poslankyně Andrea Babišová bude interpelovat pana ministra Vlastimila Válka ve věci ochrany zdraví zaměstnanců a připraví se pan poslanec Kettner. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Vážení páni ministři, kolegyně, kolegové. Dovolte mi, pane ministře Válku, abych vás interpelovala dneska ve věci ochrany zdraví zaměstnanců. Všichni víme, že od ledna letošního roku začala platit vyhláška, která vlastně zrušila povinnost periodických pracovnělékařských prohlídek, jednalo se v první kategorii práce a u neziskových profesí pak v druhé kategorii. V současné době víme, že probíhají na Ministerstvu zdravotnictví práce ke zrušení povinných vstupních pracovnělékařských prohlídek, jejichž účelem je zajišťovat, aby k výkonu práce nebyla zařazena osoba ucházející se o zaměstnání, jež by zdravotní způsobilostí neodpovídala zařazení k předpokládané práci.

Tyto připravované změny jste avizoval již sám ve svém lednovém vystoupení letos na lednové schůzi, kde jste je odůvodnil jako - cituji - "snižování zbytečného papírování". V této souvislosti jste také zmínil, že předpokládáte zrušení zdravotních průkazů, které jsou velmi důležité zejména pro práci v potravinářských provozech. Všechna tato uvedená opatření by dle předpokladů autorů měla být na bázi dobrovolnosti, a u vstupních prohlídek by se snad dokonce mělo jednat a postačit pouze čestné prohlášení uchazeče o zaměstnání, že je zdravotně způsobilý tuto práci vykonávat.

Nechci sahat občanům České republiky do svědomí, ale myslím si, že všichni velice dobře víme, jak to dopadá, když člověk všechno dokládá pouze čestným prohlášením. Obávám se, že nenajde se občan České republiky, který by v čestném prohlášení uvedl popravdě všechny svoje zdravotní omezení a rizika a nemoci, přičemž by to ohrozilo, že by byl do práce přijat. Já se tedy ptám, pane ministře (Předsedající: Čas.), jestli to je cesta... Já jsem nepoložila žádnou otázku - prosím, potřebuji odpovědět na to, co vás vede k tomu, že chcete zrušit aspoň ty povinné vstupní pracovnělékařské prohlídky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Opět jenom apeluji na dodržování času, případně otázku můžete položit v doplňující otázce. Nyní dávám slovo panu ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vyhláška o pracovnělékařských službách a některých druzích posudkové péče, tedy vyhláška č. 79/2013, o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 - a já bych upozornil na data o specifických zdravotnických službách - doznala od 1. 1. 2023 několik změn. Předně došlo ke změně stanovení periodických pracovnělékařských prohlídek. Nově je umožněn fakultativní přístup k periodickým prohlídkám u nerizikových prací, to znamená u prací kategorie I až II. Výjimku ale tvoří práce v profesním riziku a práce, u níž jsou součástí práce rizikové faktory, které při výskytu těchto faktorů vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k práci, jak je uvedeno v příloze vyhlášky. Zaměstnavatel však stále může rozhodnout, že prohlídky u těchto nerizikových prací zachová, a též zaměstnanec má možnost tyto prohlídky vyžadovat. Obojí je možné, zákon to nezakazuje. Výše popsané úpravy se netýkají vstupních pracovnělékařských prohlídek, ale výhradně periodických. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP