(17.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře.

Než dám slovo další interpelující, přečtu omluvu: omlouvá se paní poslankyně Dražilová od 15 do 18 hodin ze zdravotních důvodů.

A nyní přistoupíme k interpelaci číslo 23, paní poslankyně Ivana Mádlová bude interpelovat pana ministra Mariana Jurečku ve věci Začlenění uprchlíků z Ukrajiny do sociálního systému České republiky. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, vážený pane ministře, nacházíme se v době, kdy již rok trvá ruská invaze na Ukrajinu. Není to přímo na našem území, nicméně dopady můžeme vidět v mnoha oblastech a prakticky denně. Jedním z těchto dopadů je potřeba i poskytnutí podpory ukrajinským uprchlíkům, kteří hledají ochranu v České republice, a také ji dostali, jsou tady v režimu dočasné ochrany.

Vznikla přirozená solidarita, ale také oficiální pomoc, která je hrazena ze státního rozpočtu. Vy máte v plánu od 1. 1. příštího roku začlenit ukrajinské uprchlíky postižené válkou do českého sociálního systému. Samozřejmě lze to pochopit, protože nelze v těch humanitárních dávkách dále pokračovat. Nicméně ráda bych se zeptala, zda disponujete vy nebo váš rezort predikcemi nákladů pro zapojení těchto ukrajinských uprchlíků do českého sociálního systému, případně zdali dojde k refinancování vyplacených dávek z ukrajinské či unijní strany. Věřím tomu, že to vůbec nebude jednoduché nějakým způsobem nastavit. A další otázka je začlenění ukrajinských uprchlíků do našeho sociálního systému. Nebude zajisté náročné pravděpodobně i po finanční stránce a organizační, nicméně ale i po stránce personální. A proto bych ráda měla odpověď na otázku, jestli je a bude na to kapacita těch úřadů připravena. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Prosím pana ministra Mariana Jurečku o odpověď na tuto interpelaci. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Pokud jde o adaptaci a integraci ukrajinských uprchlíků, musím říci, že z pohledu - začnu tou, řekněme, rovinou běžného života - došlo opravdu k velmi dobrému zapojení těchto lidí do české společnosti. Naprosto drtivá většina dětí se zapsala a chodí do škol, od začátku celé války začalo na českém pracovním trhu pracovat více než 190 000 uprchlíků z Ukrajiny, k dnešnímu dni je to zhruba 95 000 aktivních lidí na trhu práce, kteří tady pracují. V loňském roce jejich odvody jenom do systému zdravotního pojištění byl přes 4 miliardy korun a jejich odvod do systému sociálního pojištění a v daňové oblasti byl zhruba další 4 miliardy korun, to znamená, tito lidé tady odvedli do veřejných financí jenom na přímých odvodech přes 8 miliard korun.

K tomu, když postavím to, že na humanitární dávce jsme vyplatili za loňský rok zhruba 8,7 miliardy korun, je vidět, že opravdu tito lidé se velmi rychle adaptují. A z toho středně- a dlouhodobého horizontu budou naprosto jednoznačně přínosem pro českou společnost i pro českou ekonomiku. Ještě podtrhnu to, že také vyplňují dost často dlouhodobě neřešené problematiky na pracovním trhu, kdy nám chybí lidé, třeba v oblasti zdravotní péče, sociální péče a v dalších částech pracovního trhu.

Pokud jde o otázku, jak dál budeme postupovat z hlediska našeho sociálního systému, předpokládáme, že režim, který nám běží teď, humanitární dávka, solidární domácnost a teď i ta úprava, která je včleněna do lex Ukrajina V, která tam bude také zohledňovat třeba zranitelné skupiny osob, takže tento systém bych chtěl na konci tohoto roku takto už ukončit a lidé, kteří tam potom budou zůstávat, aby potom byli potom standardními klienty našeho sociálního systému, aby tam byly stejné nároky, stejné lhůty, stejné procesy.

Já jsem si vědom toho, že dneska je zatíženost Úřadu práce enormní, ale zároveň chystáme celou řadu změn v oblasti jak digitalizace, tak i postupů a procesů, které především se potom promítnou právě do příštího roku tak, abychom dokázali mít ten systém zjednodušený jak pro české klienty, a také potom i pro tyto uprchlíky, a díky tomu nám se vytvoří kapacita, abychom toto zvládli, abychom to nedělali k tíži českých klientů. Tady očekávám, že situaci pro české občany dokážeme zlepšit v řádu příštích týdnů, především teď v průběhu měsíce března, dubna, aby se opravdu dokázala výrazně zlepšit disciplína a dodržování termínů pro výplatu dávek občanů České republiky.

Pokud jde o finanční nároky, předpokládáme, že nám budou klesat nejenom v tomto roce, ale i v příštím roce, protože vidíme to i v datech. Když se podíváme na vývoj třeba čerpání humanitární dávky i dávky na solidární domácnost, v obou dvou případech docházelo už někdy zhruba od prázdnin k snižování. Jenom připomenu, největší peak byl někde přes 240 000 žádostí o humanitární dávku a pokles už je dneska pod 100 tisíci. Takže tito lidé opravdu i na těchto datech se ukazuje, že opravdu na pracovní trh přicházejí, jsou aktivní, takže my očekáváme, že ta částka opravdu bude výrazně rychle klesat, budou nám tam v tom výhledu nějakém dlouhodobém zůstávat spíše lidi - opravdu ti, kteří objektivně nemohou pracovat, buďto mají malé děti, nebo jsou osobami s nějakým typem handicapu, nebo lidé seniorního věku.

Pokud jde o spolupráci s ukrajinskou stranou, tu samozřejmě máme ambici dotáhnout do praktického fungování a já jsem s paní ministryní při návštěvě Kyjeva se dohodl, že by nám měli být schopni v nějaké dohledné době začít poskytovat i informace ještě o tom, jaká finanční podpora je vyplácena ze strany rozpočtu ukrajinské vlády, protože ona vyplácí jak důchody, tak vyplácí případnou invaliditu i případné jiné sociální podpory. Není schopna ukrajinská vláda sledovat, kdo je nebo není na území na území Ukrajiny. My ta data chceme vzájemně si párovat a potom třeba počítáme s tím, že budeme od naší sociální podpory odečítat ještě i ten příjem, který přijde z ukrajinské strany. Tak bychom opravdu byli féroví, aby to bylo transparentní i z pohledu české daňového poplatníka, ať opravdu ta pomoc směřuje tam, kde je nezbytně nutně potřeba.

Takže toto jsou věci, které připravujeme, ale jak rychle nám bude ukrajinská strana tato data schopna poskytovat, to vám tady neumím zodpovědět. Snažíme se o to, ta jednání by měla proběhnout - ta technická o tom, jak ta data předávat - teď někdy v příštích týdnech. My se o to jednání snažíme, ale pevný termín zatím na toto jednání mí kolegové, kteří toto mají zajistit, ještě nemají. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, za dodržení času. Paní poslankyně má zájem položit doplňující otázku. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji, pane ministře, za odpovědi. Předpokládám, že asi budete chtít tedy využívat mezinárodní dohody, které s ukrajinskou stranou máme, co se týče výplaty důchodů, invalidních důchodů a tak dále, ale jedná se mi i o tu praktickou stránku, když mě teď napadne konkrétní příklad třeba důchodů, protože nevím, jestli na Ukrajině třeba neměli jinou výši důchodů, než mají u nás - čili jak tohle se bude počítat, když u nás ukrajinský senior, který tady zůstane, jak se to bude vypočítávat. Anebo potom bude třeba využívat i pobytová zařízení, domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem, protože samozřejmě i on bude moct využívat tyhle služby - a je to zcela v pořádku, já vůbec nezpochybňuji jejich integraci a pomoc - ale přece jenom vy teď hledáte každou korunu, perete se o výchovné, teď budeme příští týden řešit valorizaci důchodů, možná dojde i na valorizaci státních pojištěnců, čili hledáte každou korunu ve státním rozpočtu, a zatím jsem nedostala tu odpověď na otázku tedy (Předsedající: Čas.), jestli už máte představu, kolik to případně bude stát, protože už vlastně na to máte jenom tři čtvrtě roku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Pan ministr vám odpoví. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Já myslím, že každý, kdo reálně posuzuje tu situaci, ví, že vám nejsem schopen tady říct přesné číslo ani na letošní rok, ani na příští rok. Já jsem řekl odhad, že bude docházet postupně k výraznému snižování nákladů na skupinu všech válečných uprchlíků, kteří přišli z Ukrajiny. Nám se také část z nich postupně vrací. Pokud se nezmění nějakým dramatickým způsobem vývoj války, tak už by nemělo docházet k nějakému výraznému nárůstu příchozích, takže předpokládám, že opravdu postupně dojde k poměrně výraznému snížení nákladů. Loni jsem je kvantifikoval, ty náklady byly v objemu 8,7 miliardy korun. Neumím vám dneska přesně říci, jestli to bude o 20, 30 nebo 40 % nižší v letošním roce a jak se to propíše do roku příštího, ale děláme všechno pro to, aby ten systém byl co nejtransparentnější, nejadresnější, abychom opravdu posuzovali skutečně reálně příjmy toho člověka v České republice a i z Ukrajiny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP