(9.10 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Já už jsem tady o tom hovořila několikrát, že si musíme uvědomit, že máme zhruba čtyři kategorie.

První je vlastnické bydlení, ale vzhledem k obřímu propadu hypotečního trhu se nám asi do vlastnického bydlení lidé teď moc nepohrnou.

Druhé je družstevní bydlení. Tady by stát měl opravdu co nejrychleji zahájit nějaké kroky k tomu, aby stát nebo i obce třeba i na státních pozemcích a tak dále co nejrychleji začaly realizovat družstevní výstavbu.

Třetí je právě nájemní bydlení jako takové, aby se skutečně pomohlo obcím nastartovat bydlení. Vím, že prostě dneska úrokové sazby jsou velmi vysoké, vím, že Ministerstvo pro místní rozvoj chystá nějaké kroky k nájemnímu bydlení i přes Národní plán obnovy, ale to všechno bude samozřejmě ještě v tom čase chvíli trvat a musíme si uvědomit, že obce se dneska potýkají s obrovským nárůstem cen energií a tak dále. To znamená, dneska, aby zastupitelstva schvalovala úvěry do nájemního bydlení, bude velmi problematické. Takže znovu se pobavit o tom, jestli by to tam nešlo nějakým způsobem tak, jak byl například nastaven program Výstavba, že částečná dotace, částečná částka z úvěru a tak dále.

Poslední jsou obecní byty. Já musím říci, že to, že se v devadesátých letech prodalo zhruba 600 000 bytů, dneska všichni víme, že to asi nebyla cesta správným směrem. Na druhou stranu například i Magistrát hlavního města Prahy má zhruba 30 000 bytů, které by mohl okamžitě použít na trh s bydlením, ale potřebují také pomoct s rekonstrukcí a tak dále, protože i Praha má obrovské náklady s dalšími souvisejícími věcmi, a bydlení se pořád posunuje a říká se, že situace není ještě tak tragická. Ale znovu říkám, že právě na základě dnes pravděpodobně schváleného lex Ukrajina V se nám prostě další vlna lidí vrhne na trh s bydlením jako takovým.

Já si myslím, že to není žádné kontroverzní téma, že tady to je napříč politickým spektrem, že obce mohou pomoct, stát může pomoct, ale měli bychom se o tom začít nějak rozumně bavit. A samozřejmě pomoci i vlastnickému bydlení. Znovu se tady přimlouvám za to, pojďme apelovat na Ministerstvo pro místní rozvoj, ať jedná s bankami o tom, že se udělají víceleté hypotéky, ať se rozloží platby mladým lidem na více let. Dnes máme splatnost hypotéky zhruba 25 let. Když to bude 40 let, tak se okamžitě sníží splátka do bydlení. Jsou to ty vícegenerační hypotéky.

Řešíme vícegenerační domy. Prostě jsme tady založeni i na postkomunistické době, stavěly se vícegenerační domy, kde dneska žije jeden senior v domě. A kdybychom pomohli těmto lidem rozdělit to bydlení na více samostatných bytových jednotek, opět by to velmi pomohlo trhu s bydlením, u kterého se za chvilku dostaneme opravdu do neřešitelné situace.

Takže prosím zařadit dnes jako bod po zákonu lex Ukrajina. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě se zeptám, paní místopředsedkyně, prosím, název toho bodu by byl přesně?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Bydlení v ČR.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Bydlení v ČR. Děkuji.

Já tedy ještě nejdříve, než dám další slovo, mám tady oznámen nález, který se možná netýká nikoho z poslanců. Ve foyeru byl nalezen malý pytlíček s léky, na kterém je nápis "odpoledne". Je tam několik pilulek a mohly by vám chybět. Pokud by se to někoho z vás týkalo, v předsálí paní ředitelka Brázdilová vás nasměruje.

Nyní přistoupíme k dalšímu vystupujícímu, to je paní předsedkyně Schillerová, a následuje pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Název bodu, který bych chtěla zařadit - a využívám toho, že tu sedí pan vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí - je Výchovné a navrhuji ho zařadit dnes po pevně zařazených bodech.

Já jsem slyšela vystoupení pana ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky na tiskové konferenci po jednání vlády. Trošku jsem se v něm ztratila, ale tak se ptám a věřím, že dostanu jasnou odpověď. Je výchovné, které prosadila naše vláda v minulém volebním období, které by neprošlo - ano, byl to poslanecký návrh, ale bez hlasů poslanců hnutí ANO, pane ministře, který na mě tady mluvíte zezadu, by to nikdy neprošlo - ano, prošlo to i s hlasy tehdy poslanců KDU-ČSL. To byli tuším všichni, kteří pro to hlasovali. Já se ptám, je v ohrožení?

Já jsem četla vaše vyjádření měsíc zpátky, myslím, že i vyjádření vašeho předsedy poslaneckého klubu pana Marka Výborného, že pokud by se sáhlo na výchovné, tak s tím spojíte svoji účast ve vládě. Takže změnilo se něco od té doby, že připouštíte, že výchovné je v ohrožení? Já se ptám vlastně, jaká je teď politika KDU-ČSL. Mně by to mohlo být jedno, samozřejmě, ale říkám si, existuje ještě politika nebo existuje ještě strana KDU-ČSL, nebo už je tady jenom politika ODS? Vy jste hlavní protagonátor, vlastně ten, kdo tady tlačí snížení a zpomalení valorizace pro seniory, čeká nás tady tato debata příští týden, vláda dokonce ve stavu legislativní nouze, možná včera - odkazuji vás na vystoupení několika ústavních renomovaných právníků v rámci hlavního zpravodajského času, kteří se vyjadřovali a rozhodně se nevyjadřovali pozitivně k tomu, že to tlačíte stavem legislativní nouze - četla jsem včera v monitoringu vaše vyjádření, když neprojde zpomalení valorizace důchodů, nebude na rodičák, mluvil o tom včera můj ctěný kolega Aleš Juchelka, stínový ministr práce a sociálních věcí, a teď jsem slyšela vaše vyjádření, že snad je v ohrožení i výchovné. Věřím, že máte také spoustu zpráv a e-mailů od lidí, jako je dostávám já. Já si vzpomínám na vaše snahy v minulém volebním období prosadit výchovné, vzpomínám si na ty debaty. Byly složité, byly i se mnou složité, rozumím tomu, ale politika je vždycky věcí kompromisu. Nakonec to zejména hlasy - protože těch bylo nejvíce - poslanců za hnutí ANO prošlo. Vzpomínám si, jak jste tady říkal: Cožpak ta maminka si to nezaslouží? Někdy to je samozřejmě tatínek, ať se někoho nedotknu, ale většinou jsou to ženy. Podle čísel, která jsem četla ve veřejných zdrojích České správy sociálního zabezpečení, jenom za leden požádalo 1,4 milionu převážně žen a týkalo se to 3 milionů dětí. Takto to mám z veřejných zdrojů. To znamená, není to malé číslo. A vy jste tu vždycky říkal: Ta maminka si to nezaslouží, nezaslouží si tu pětistovku za to, že vychovala této společnosti daňového poplatníka? když to řeknu takhle nehezky, ale samozřejmě občana této krásné země.

Tak co se změnilo, že najednou to vidíte jinak? Prostě vy dneska nemluvíte za ty, za které jste mluvil dřív, za ty, kteří jsou sociálně slabí, kteří jsou už neschopni se o sebe postarat, za seniory, za rodiny s dětmi. Za koho teď vlastně mluvíte? Ale to je mně celkem jedno, to je váš problém, a vy si to jednou zodpovíte, až přijde čas. Mě zajímá spíš co chystáte s výchovným. Řekněte nám to férově, ať to víme natvrdo. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní následuje pan poslanec Juchelka, který už má pětiminutový limit, a pak se připraví paní poslankyně Balaštíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, paní předsedkyně. Já jsem zaznamenal několikrát v médiích - a včera například taktéž jako titulek jednoho mainstreamového média - to, co se mi opravdu přestává ve společnosti líbit, a to je, kdy tato vládní koalice proti sobě staví různé skupiny lidí, mladé proti starým, v tuto chvíli například cituji pana ministra Jurečku: Když důchody porostou tímto tempem, nemám prostor zvedat rodičák. Ale na druhou stranu jsem zase zaznamenal v médiích, že pan ministr Jurečka je pro zvedání rodičovského příspěvku, i další strany ve vládní koalici, například Piráti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP