(9.20 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Jenom chci říct, že už v tuto chvíli díky inflaci rostou samozřejmě náklady nejen seniorům, ale i malým rodinám s dětmi. Jenom si připomeňme to, že když je maminka na rodičáku, mají pouze s rodičákem jeden příjem. Když mají dvě malé děti například, jsou zodpovědní, mají hypotéku a chtějí se nějakým způsobem i zabezpečit do budoucna, například díky tomu, že se skutečně chystá penzijní reforma, a každý z mé generace čtyřicátníků a samozřejmě mladších bude muset myslet sám na vlastní kolečka v rámci průběžného důchodového systému, tak si myslím, že by bylo namístě, abychom se pobavili o výši rodičovského příspěvku. Neříkám o navýšení, ale o výši rodičovského příspěvku.

Já bych byl jenom nerad - a potřebuji to samozřejmě potvrdit z úst vládní koalice - abychom proti sobě ty jednotlivé skupiny stavěli. Já si nedokážu představit, že přijde maminka s malým dítětem za babičkou a budou si navzájem vlastně, řekl bych skoro vyčítat: Tak když tobě navýší důchod, mami, tak mně nenavýší rodičák, co na to tvoje vnoučata? Ještě jednou to zopakuji, když důchody porostou tímto tempem, nemám prostor zvedat rodičák. A to ještě připomínám, že důchody jsou v rámci mimořádné valorizace prostě a jednoduše dány zákonem, že to není nějaké tady této vlády nebo kohokoliv v Poslanecké sněmovně.

My už máme samozřejmě od června minulého roku ve sněmovním eKLEPu navýšení rodičovského příspěvku, je to sněmovní tisk 234. Pokud tedy to vládní koalice bude chtít udělat, může se opřít o tady tento sněmovní tisk, můžeme ho projednávat, dávat tam samozřejmě pozměňovací návrhy, už se ale nic psát nemusí. Je to i společně s valorizací a můžeme to otevřít klidně dnes, což já samozřejmě navrhuji, jako další bod hned po lex Ukrajina. Je to sněmovní tisk 234. Děkuji moc.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Následuje tedy paní poslankyně Balaštíková a po ní se připraví paní poslankyně Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Takže ve stínu toho, že vláda se bude snažit snížit valorizaci důchodcům, jejich důchodů a nároků, tak bych se chtěla taky bavit o rostoucích cenách potravin, protože potraviny jsou jednou z těch nejdůležitějších složek, které i důchodce samozřejmě ohrožují. Chápu, že - slyšela jsem tady z úst pana ministra, že prolomíme 20tisícový důchod, ale promiňte, ne všichni na něj dosáhnou, a důchodce, který žije sám, bude mít zcela určitě problémy, zvláště pokud je ještě závislý na nějakých lécích.

Minulou neděli, prosím vás, proběhla diskuse zástupců Agrární komory, Svazu obchodu a cestovního ruchu, které sekundoval i zástupce Ministerstva zemědělství, a zde se jasně ukázalo, že největší maloobchodní řetězce, konkrétně ze skupiny Schwarz, Rewe, dále Tesco, Albert, Globus, přirážejí k cenám zemědělců a potravinářů nehorázné marže a zcela evidentně postupují v tomto ve shodě s dalšími, z naší země vyvážejí desítky miliard ročně na dividendách, ale my budeme v rozpočtu jenom škrtat, my se nebudeme zabývat tím, kde bychom ušetřili, jak bychom státní pokladnu naplnili. Zdá se, že podle současných zákonů jsou tito naprosto nepolapitelní. Ministerstvo zemědělství chce pořádat kulatý stůl, aby po tolika letech zjistilo, že ve vertikále řetězce zneužívají svého dominantního postavení na trhu, realizují téměř 80 % celkového obratu a na rozdíl od všech ostatních, kdo na výrobě a distribuci potravin se podílejí, oni pořád dosahují enormních zisků. Bohužel, Ministerstvo zemědělství udělalo tu chybu, že do televize za sebe poslalo člověka s prázdnou makovicí, který tak dlouho mlžil, až prozradil, že vlastně nemá žádné pádné argumenty, co se týká cen.

A o tom všem bych tady chtěla hovořit, protože samozřejmě toto není jenom kvůli důchodcům, toto je i proti rodinám s malými dětmi, protože se nechci dožít toho, že maminka bude řešit, jestli dítěti koupí dva rohlíky, nebo jeden. A vás ty zvyšující se ceny potravin nezajímají, nic pro to neděláte, a máte možnost. Už zákon o významné kupní síle, který jsme udělali jenom tak by the way, aby se neřeklo, tam jste mohli jakýmsi způsobem šlápnout řetězcům na perka.

A jenom bych tady ještě zdůraznila jednu věc, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce udělala v řetězcích kontrolu, a byla bych ráda, kdyby si pan ministr přečetl výsledky této kontroly, aby se podíval, čím krmí naše občany a jak to v zákulisí těchto řetězců vypadá. Takže my pořád honíme ty malé, šlapeme po důchodcích, po rodinách, které se nemohou bránit, a škrtáme v rozpočtu, ale nehledáme, kde bychom mohli najít peníze. Takže já budu moc ráda, když se nám podaří zařadit tento bod na dnešní program jako třetí bod za pevně zařazené body a budeme o tomto hovořit, protože na zemědělském výboru se o tom nemluví, pan ministr nechodí a jak vidím, tak ani není schopen v televizi obhájit svoje ministerstvo a kroky, které všichni tady očekávají. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Následuje paní poslankyně Pastuchová a po ní je přihlášen pan poslanec Síla. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedkyně. Možná by někdo čekal, že řeknu, že jsem tu popáté a budu navrhovat bod Situace na Úřadu práce. Nenavrhnu, protože jak všichni víme, byl odvolán pan generální ředitel a uvidíme, co nám tam předvede pan Trpkoš. Ale svůj bod jsem nazvala, vždycky to navrhla moje kolegyně, vaším prostřednictvím, paní Mračková Vildumetzová, Nedostatek léků a budu to konkrétně odůvodňovat tím, že jde o moji vlastní zkušenost. Opět jsem dostala předepsané dva léky od svého lékaře, šla jsem do lékárny, jeden lék mi nahradili, což je fajn, druhý lék mi řekli, že je dlouhodobý výpadek, ať si objedu další lékárny. Mluvím o tom proto, že já s tím nemám problém, mám auto, jsem zdravá, můžu si to objezdit a není to akutní onemocnění, které by mě omezovalo tím, že mám vysoké teploty, ale lék je to taky důležitý. Ale proč to říkám? Říkám to i v kontextu toho, nechci se tady dotknout vůbec nějakých kolegů a kolegyň, kteří - vlastně se teď ukazuje v médiích to, že... Já si myslím, že to nedělá dobře ani pro nás poslance v obrazu občanů, kdy si čtu, že poslankyně chtějí více času na rodiny. Já tomu rozumím, sice mám dospělé dítě, ale vím, že to jsou matky s dětmi, ale je pod tím podepsáno 30 poslanců, kteří píšou, že chtějí přívětivější podmínky pro jednání Sněmovny. Já tomu rozumím, ale myslím si, že by teď bylo fajn, kdyby těchto 30 poslanců se staralo spíše o to, abychom se zabývali situací a vytvořili jsme přívětivější podmínky pro naše maminky, aby bylo všude dostatek léků a toho, co má být. Nejde o maminky, jde i o seniory, a tím, že matky a senioři zoufale obíhají lékárny, pokračuje to tady - pan ministr nám tady odpovídá, kolik tisíc léků a krabiček přišlo, ale situace z vlastní včerejší situace je stále stejná, stále jsou nedostatky léků, stále jsou dlouhodobé výpadky a já si myslím, že se toho moc nezměnilo. Takže já bych i doporučila kolegyním a kolegům, kteří teď chtějí přívětivější, asi pro sebe jako matky, jednání v Poslanecké sněmovně, že bychom neměli teď myslet na sebe, ale spíš na ty maminky a občany naší republiky. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A chcete to nějak pevně zařadit?

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Ano, paní předsedkyně, dala bych to jako druhý bod, protože první už byl po lex Ukrajina V.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobře, děkuji. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Síla se svým návrhem a následuje pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Síla: Dobrý den. Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené dámy a pánové, já bych chtěl navrhnout úplně nový bod do projednávání, a sice Vláda se snaží vzít lidem část důchodů, kdybyste si to zapsala. (V sále je hluk.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se moc omlouvám, pane poslanče. Ještě jednou požádám kolegyně a kolegy o klid a vás o zopakování, protože přiznám se, ten hluk je tak příliš vysoký, že jsem slyšela jenom část. Vláda...

 

Poslanec Jan Síla: Ten bod zní: Vláda se snaží vzít lidem část důchodů. (Předsedající: Děkuji.) Nikdo rozumný v dnešní situaci nepopře nutnost omezení rozpočtových výdajů, jde však o onu premiérovu obecnou spravedlnost. Vláda staví společnost před hotová fakta. Proč dovolila nárůst platů ústavních činitelů ve chvíli, kdy musela vědět, že dramatický nárůst výdajů rozpočet neunese? Proč Ministerstvo financí předložilo, jak se ukazuje, zcela fiktivní návrh státního rozpočtu bez dostatečných rezerv? Proč premiér Fiala sliboval, že se nebude sahat na penze a nebude se zvyšovat věková hranice odchodu do důchodu? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP