(9.30 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

Rozhodnutí vlády snížit zákonem předepsanou červnovou valorizaci důchodů se děje poté, co si před pouhými sedmi týdny s odvoláním na nutné dodržování zákona poslanci a vláda od 1. ledna 2023 zvedli platy průměrně o 12,7 %. Stejně tak jsme přilepšili soudcům, státním zástupcům ve všech stupních soudů i státních zastupitelství. Zákon je zákon, tak co se dá dělat. Jen o pár týdnů později, až po tom, co se podařilo vládě a jejím loutkovodičům protlačit Pavla do prezidentského křesla, vláda předkládá návrh změny také platného zákona, ale kterým chce dosáhnout pravého opaku - snížení starobních a dalších důchodů. Tento nepoměr u platných zákonů, kdy jeden se musí dodržovat a jeden ne, nejsilnější voličské skupině důchodců premiér Fiala neměl odvahu vysvětlit. Místo toho jen podotkl, cituji: "Cítili jsme nutnost sáhnout do mechanismu valorizací i z hlediska obecné spravedlnosti, mezigenerační solidarity a udržitelnosti do budoucna." Vysvětlování neudržitelnosti a postupu vlády přehodil na ministra Jurečku, kterému mimochodem tuto úlohu nezávidím. Ten se daného úkolu zhostil stejně jako z historie známý politik: stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Opakovaně tvrdí, že k žádnému snížení důchodů nedochází, přičemž se nezmiňuje o tom, že nedodržení platného zákona o zvýšení důchodů se vlastně rovná jeho snížení. Ale v intencích ministra Jurečky se skutečně nejedná o snížení důchodů, ale jen o nenavýšení podle zákona. To, že se jedná ve skutečnosti o neoddiskutovatelné reálné snížení důchodů v poměru k navýšení cen spotřebitelského koše důchodců, dobře ví. Ale zadání je jasné. Muž s koženou brašnou nesmí projet, tak budeme střílet - vinen, nevinen. Nejde o snížení, nejde o snížení, nejde o snížení. Snad počítá se stařeckou demenci důchodců, kteří mu třeba uvěří. Omlouvám se důchodcům.

Současná vláda minimálně od poloviny minulého roku věděla, že valorizace důchodů bude drahá, ale s oznámením o snížení čekala až na dobu po prezidentských volbách. Přitom kalkuluje s tím, že do řádných parlamentních voleb je ještě daleko a lidé na tuto levárnu zapomenou. Pro vás v pravé polovině sálu je to chytrá taktika, pro ostatní lidi je to však cynická lež na úrovni nejhorších populistů.

Chápu, že vláda se rozhodla preferovat kdeco před vlastními důchodci, kteří si svoje důstojné důchody usilovnou prací během celého svého života zaslouží. Současná vláda zavádí toto opatření proti těm, kteří nemají možnost si přivydělat jiným způsobem a bránit se. Z pohledu práva je to legální, ale z pohledu současné drahoty je to nehumánní. Jen doufám, že tito lidé do dalších parlamentních voleb nezapomenou, a kdyby, tak jim to budeme připomínat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. O pevné zařazení ale nežádáte, to jste ve svém pětiminutovém příspěvku nezmínil.

 

Poslanec Jan Síla: Chtěl bych to zařadit jako druhý bod po lex Ukrajina.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Nacher a následuje paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní předsedkyně. Já to budu mít celkem jednoduché. Využiji toho, že předseda klubu ODS Marek Benda předřadil nebo navrhl předřadit některé body, mezi jinými třetí čtení, takže já bych si dovolil, aby to bylo komplet. V tom programu máme ještě třetí čtení tisku číslo 48, novela občanského soudního řádu, takže pokud bychom to předřadili, tak já bych si dovolil to zařadit za ty Markem Bendou už předřazené tisky. To znamená, tuším, že tam je třetí čtení o těch investičních společnostech, za to bych zařadil ten tisk 48. Takhle to jde za sebou v programu.

O co jde? Nebudu zdržovat. Jednoduše jsme tu novelu občanského soudního řádu tady projednali v prvním i v druhém čtení. Jde o, řekněme, posílení pozice spotřebitele v tom, že poté, co on vyčerpá svůj spor před mimosoudním orgánem a dostane se před soud, soud bude mít za povinnost mimosoudní orgán informovat o tom, že běží soud. Takhle takto zjednodušeně řečeno.

Probírali jsme to tady zleva, zprava. Myslím si, že pokud k tomu nebude větší diskuse - kterou já už ani nevyžaduji a myslím si, že se k tomu řeklo všechno, dokonce dvakrát, na ústavně-právním výboru a podvýboru pro ochranu spotřebitele - tak to můžeme zmáknout rychle a nic by se nemělo zdržovat.

Jinými slovy, předřazuji tisk 48 - jaké pořadové číslo, teď nevím - za to třetí čtení, které předřadil Marek Benda. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová se dvěma přihláškami. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády - vidím tedy pouze jednoho člena vlády, a to ne ještě v lavici - vážené kolegyně, kolegové, já bych si dovolila předřadit bod číslo 49, sněmovní tisk 54. Je návrh, který byl podán již v listopadu roku 2021. Je to návrh pana poslance Andreje Babiše na vydání zákona, kterým se mění zákon o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci, respektive tento zákon přináší zmrazení platů politiků na dobu pěti let.

Tento zákon byl již před mnoha měsíci projednán vládou, ale tato vláda a tato Sněmovna ho nechce zařadit na pořad schůze, nechce ho předřadit, pořád je v tuto chvíli jako 49. bod jednání této schůze. Mně opravdu připadá s tím, co se tady má dít příští týden ohledně zákona o důchodovém pojištění, ohledně zákona, který si vláda schválila per rollam, schválila si zároveň i to, že se to bude projednávat ve stavu legislativní nouze. Tato vláda, která má historicky nejvíc ministrů, kteří se nevejdou ani do lavic pro ně určených. Tato vláda, která má nejvíce náměstků a musela si změnit služební zákon, aby si mohla přivést mnoho dalších politických náměstků. Všichni víme, že politický náměstek rovná se trafika, nemusí mít žádnou odbornost, nemá žádnou kompetencí, nikoho neřídí. Ale má i nejvíce poradců - teď jsme se například dozvěděli, že pan ministr vnitra má 12 placených poradců. Tato vláda, která má i historicky nejvíce vládních zmocněnců. My za chvíli budeme mít zmocněnce snad úplně na všechno. Prakticky skoro na každé vládě se řeší, že se přijme zase další vládní zmocněnec.

Opravdu mi připadá velmi nefér, že vláda přichází s tím, že nedá na to, na co mají senioři nárok. To znamená, že se schválila nějaká valorizace, a chce jim to retroaktivně během roku vzít. Zároveň se nechce postavit k tomu, že bychom si i my zmrazili platy politiků.

Chtěla bych jenom ještě znovu - protože mám dvě minuty - ilustrativně říct, že od 1. ledna se například předsedovi Poslanecké sněmovny a předsedovi Senátu navýšil jeho plat o více jak 12 %, na 274 000 měsíčně, a u ministra se navýšil o 22 100 na 195 000 korun měsíčně. A ta valorizace, která měla, má proběhnout dle platného zákona, u seniora, který pobírá dnes důchod okolo 10 000, by se mu měl podle nového návrhu navýšit o 500 korun na 10 500. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP