(13.40 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Druhý pozměňovací návrh, jak už jsme tady slyšeli, je pod číslem 1854 a týká se účastnických sporů, to znamená, aby vlastně zjednodušeně všechno, co ten člověk najde ve faktuře, řešil s ČTÚ. On už kolega Zuna to tady vlastně četl, tu tabulku, že to, co by tam zařazeno bylo, jako je TV archiv, instalace zařízení, přípojky, aktivační poplatek, poskytnutí slevy, doplatek za zařízení, výměna SIM karty a podobně, ale co by tam nebylo a co je obecná shoda, co tam v této chvíli není, jsou prémiové dárcovské esemesky. Jinými slovy, naše debata je o tom, že my bychom do toho pozměňovacího návrhu - a teď to tam není - chtěli zařadit všechny věci, které spotřebitel intuitivně vnímá tím, že to platí přes mobil, tak operátor má za to nějakou elementární spoluzodpovědnost. Když si zaplatím esemeskou parkování a ono mi to nepřijde, já pak dostanu pokutu za parkování, tak je chyba někde v tom signálu. Logicky tam samozřejmě nechceme zařadit služby třetích stran, které s operátory nemají vůbec nic společného, jako jsou třeba nákupy nějakých zájemců. Tak tam samozřejmě jde řekněme pouze o platební kanál nebo zprostředkovatele a to my řešit nechceme.

Takže v této chvíli bohužel je tak, že je potřeba říct, že ty pozměňovací návrhy jsou z tohoto ne úplné, ne plnohodnotné. To znamená, pozměňovací návrh 1854 řeší účastnické spory a působnost ČTÚ tak, aby tam bylo co nejvíce případů, nespadají tam ty prémiové esemesky, kolegové - a já jsem s nimi pod tím podepsán, pod tím pozměňovacím návrhem 1876 - tam je to rozšířeno o to, že se to týká i spotřebitelů, jak tady vysvětlil můj ctěný kolega Zuna.

To znamená, a to už je také načtené v tom systému, já se pak k tomu přihlásím těmi čísly. Tolik tedy za mě s pozměňovacími návrhy. Děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě oznámím, že pan místopředseda Jan Skopeček bude hlasovat s náhradní kartou číslo 31.

Rozhlédnu se, zda ještě někdo má zájem vystoupit v obecné rozpravě? Není tomu tak, takže obecnou rozpravu končím.

Optám se, zájem o závěrečná slova? Není. (Poslanec Nacher mimo mikrofon: Já možná jenom malinko.) Malinké prý závěrečné slovo. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Patrik Nacher: Ano, já děkuji. No, já si nemůžu odpustit, omlouvám se, ale já jsem to počítal a v této chvíli... kolega Lochman má jeden pozměňovací návrh, pamatuji si to? (Hledí do pléna.) Jeden, to znamená, máme tady dvanáct pozměňovacích návrhů, je potřeba říct, dvanáct pozměňovacích návrhů, z nichž tedy tři už prošly hospodářským výborem, takže tady budeme mít devět pozměňovacích návrhů, o kterých budeme hovořit. Tak jenom bych chtěl říct, že někdy je ta rychlost na úkor kvality, ano? Já jsem na to předtím upozorňoval, ještě předtím, než jsme zahájili tento tisk, vzpomenete si na to, podívejte se do stenozáznamu.

Podle mě tenhle tisk 346 je velmi důležitý z různých úhlů pohledu. Jak vidíte, pozměňovací návrhy se netýkají jenom ČTÚ a postavení spotřebitele a samotného příspěvku 200 korun. Těch dvanáct pozměňovacích návrhů hovoří za všechno, že je potřeba ty, věci, které skutečně nejsou úplně nejnutnější, neprojíždět paragrafem 90. Tolik jenom taková poznámka zpravodaje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a já nyní zahajuji rozpravu podrobnou. Ještě připomenu, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. A nyní prosím, jako první je přihlášen pan poslanec Ondřej Lochman, připraví se pan poslanec Marek Novák. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Jak už řekl ctěný pan kolega Nacher, mám pouze jeden pozměňovací návrh. Mluvil jste o kvantitě - je dobré mít jeden, maximálně však dva, jak já říkám, každopádně hlásím se k pozměňovacímu návrhu evidovanému pod číslem 1849, který jsem již odůvodnil v obecné rozpravě, a tímto svůj projev končím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Marek Novák, připraví se pan poslanec Michal Zuna. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já se tímto hlásím ke třem pozměňovacím návrhům, které jsem odůvodnil v obecné rozpravě, a tyto návrhy jsou evidovány pod čísly 1811, 1828 a 1850. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Pan poslanec Michal Zuna je nyní v pořadí, připraví se pan poslanec Jiří Havránek. Prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo ještě jednou. Já se tímto hlásím k pozměňovacímu návrhu 1876. Je to pozměňovací návrh Olgy Richterové, Patrika Nachera a můj. Tento pozměňovací návrh jsem již odůvodnil v obecné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní tedy pan poslanec Jiří Havránek a jako poslední pan poslanec Patrik Nacher poté. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Já se taktéž pouze v krátkosti přihlásím ke sněmovním dokumentům 1860 a 1856. Tyto dva pozměňovací návrhy jsem již odůvodnil. A k panu poslanci Nacherovi prostřednictvím paní předsedající, vyřídím váš vzkaz panu ministru Síkelovi. Jste tak spokojený?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní pan poslanec Patrik Nacher jako poslední přihlášený.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já se hlásím - už jsem to odůvodnil - k těm pozměňovacím návrhům, které najdete pod číslem 1758 a 1854.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě se hlásí pan poslanec Marek Novák. Prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Ano, děkuji za slovo a děkuji také naší legislativě, která nás správně hlídá, abychom dělali všechno tak, jak máme, a tímto se hlásím ještě k doprovodnému usnesení, které jsem načetl v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Tímto tedy končím podrobnou rozpravu.

Optám se pro pořádek - zájem o závěrečná slova není.

A tím, že nebyly žádné hlasovatelné návrhy, končím druhé čtení tohoto návrhu a děkuji panu zpravodaji i panu ministrovi.

Otevírám bod číslo

 

105.
Návrh na volbu členů Rady České tiskové kanceláře

Požádám, aby se slova ujal pan předseda volební komise, pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobré odpoledne, děkuji za slovo. Jak tedy bylo domluveno k dnešnímu programu, nyní otevřeme jeden volební bod, je to Návrh na volbu členů rady České tiskové kanceláře. Budeme volit dva členy. Nacházíme se v první volbě a v prvním kole této volby a dva členy budeme volit z toho důvodu, že příští týden 28. února končí členství v radě, ten řádný mandát v radě ČTK, panu Petru Žantovskému, a následně další týden 7. března končí členství v radě ČTK panu Pavlu Foltánovi.

My jsme tady ta dvě uvolněná místa řešili a diskutovali na volební komisi pro, řekněme, zpřehlednění těch mandátů i samotné volby, protože bylo by složité časově to rozdělovat a volit nejdřív jedno a pak druhé místo, tak jsme se rozhodli připravit pro Sněmovnu volbu obou míst najednou, a protože logicky by nebylo možné rozlišit, který kandidát by měl obsadit které místo, jestli to uvolněné od 28. února, nebo 7. března, tak i v souladu se zvyklostmi z podobných voleb z minulosti jsme za volební komisi navrhli a připravili tu volbu tak, aby oba mandáty, pokud tedy dnes budou ta místa obsazena, byly obsazeny nebo aby započala ta funkční období s platností od 8. března.

Takže je tedy vyhlášena lhůta a připravena volba na dvě místa a budou dvě nominace. Volební komise vyhlásila lhůtu do 7. února do 12 hodin a ve stanovené lhůtě obdržela od poslaneckých klubů dva návrhy. První je pan Jakub Končelík, který byl navržen klubem Piráti a starostové, a druhým návrhem je bývalý poslanec Sněmovny Daniel Korte za koalici SPOLU.

Tyto nominace volební komise promítla do svého usnesení číslo 88 ze dne 7. února, a jak jsem řekl, za prvé tedy dva návrhy - Jakub Končelík za Piráty a Starosty, za druhé Daniel Korte za SPOLU. Za druhé, zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou. A za třetí, zvoleným členům započne jejich pětileté funkční období nejdříve 8. března 2023.

Protože zvláštní zákon způsob volby nestanoví, tak, paní předsedající, prosím nejdříve o otevření rozpravy a poté o hlasování o návrhu na tajnou volbu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP