(14.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, paní předsedkyně, ale přece jenom stále je tady velký hluk, a proto poprosím kolegyně a kolegy, aby se přesunuli do předsálí. Prosím, můžete pokračovat.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pan ministr práce a sociálních věcí, pan Marian Jurečka, ještě 22. ledna 2023, znovu opakuji, 22. ledna 2023, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce říkal, že s červnovou valorizací nebude nic dělat, protože, a to je důležité, že to ani nelze, protože už vznikl nárok, a vzniklo tedy i legitimní očekávání, a že přece nemůže jednat protiústavně. Toto je lehce dohledatelné na stránkách České televize, navíc s tím přišel další pořad České televize tuto neděli. Takže znovu opakuji, on tato slova vyřkl 22. ledna 2023.

Jsem ráda, že ústavně-právní výbor Senátu měl dnes stejný názor jako my, a já jenom pevně doufám, že to potvrdí i na plénu, to znamená, že skutečně se Senát stane pojistkou ústavnosti a pojistkou demokracie. (Hluk v jednacím sále přetrvává.)

Ale teď zpět k tomu, co se tady stalo, protože musím vám říct, že jsem to vstřebávala velmi dlouho. Celé to začalo tím naprosto nesmyslným a protiústavním projednáváním ve stavu legislativní nouze - silný nástroj, který už samotný ze své podstaty omezuje práva opozice, a proto jsou tak přísné podmínky pro jeho aktivaci. Čili pětikoalice, vaše pětikoalice pokřivila úplně vše, co pokřivit šlo, ohnula zákony, nebo lépe řečeno, pravděpodobně porušila, a legislativní stav nouze si odhlasovala. Od počátku, kdy jsme dostali šokující e-mail od předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové, že vyhlašuje stav legislativní nouze, upozorňujeme na skutečnost, že judikatura Ústavního soudu hovoří jasně. Projednání návrhu zákona, kterým mají být změněna pravidla pro valorizaci důchodů ve stavu legislativní nouze, není ústavně konformní.

Za zjevné považujeme zejména to, že vyplácení důchodů v zákonem stanovené výši nelze v žádném případě považovat za hospodářskou škodu ve smyslu § 99 odst. 1 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Nebyla však naplněna ani další kritéria vyžadovaná nálezy Ústavního soudu pro projednání návrhu zákona ve stavu legislativní nouze, čímž se bohužel předsedkyně dolní komory Parlamentu neobtěžovala zabývat ani jedinou minutu, a argumenty, že ona musí konat podle jednacího řádu - může ale samozřejmě komentovat takový stav. Tím ale její kritické selhání v minulém týdnu pouze začalo. Následně silou ukončila rozpravu, ve které jsme na ten protiprávní krok upozorňovali. Neměli jste ani tolik odvahy, abyste nechali vystoupit naše poslance bez přednostního práva. Nemohl dokonce vystoupit ani poslanec se stanoviskem klubu, a jak jsem si zjišťovala, tak to se stalo v historii tohoto Parlamentu vůbec poprvé. A nakonec jste nám ani neumožnili předkládat protinávrhy. Takoví jste byli hrdinové.

Tím to ale nekončilo, spíše naopak. Rádi o sobě mluvíte jako o demobloku nebo koalici demokratických stran. (V plénu se ozývají hlasy vyzývající ke ztišení.) Tak ta vaše demokratická koalice i poprvé v historii zrušila obecnou rozpravu během stavu legislativní nouze. To se, vážené kolegyně a kolegové, nedělo ani během toho nejtěžšího covidu, kdy tato Sněmovna jednala v omezeném režimu. Já vlastně ani nevím, jak více by se dala potírat demokratická práva opozice. A vrchol všeho přišel v podrobné rozpravě, kde jste sebrali opozici i ta poslední práva, která nám zbyla. De facto jste zrušili faktické poznámky a sebrali jste přednostní práva. Učinili jste tak v přímém rozporu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny. Nevím, jestli jste si uvědomili, že bychom mohli vyhrát a dosáhnout toho, že by důchodci své peníze dostali, ale tímto krokem jste překročili absolutně vše. To kvůli tomu vše vyústilo v tu situaci z páteční noci. Nešlo o nic jiného, než že se opozice domáhala svých práv.

A teď se dostávám k meritu toho, o čem jsem chtěla hovořit. Já totiž hlavní odpovědnost vidím u naprosto nezvládnuté situace ze strany paní předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarové Adamové, a nebylo to poprvé. Je to spíš pravidlem. Schůze neřídí nadstranicky, ale při jakékoliv sporné situaci obleče stranický dres a postupuje ve prospěch vládní koalice. To je v přímém rozporu nejen s jejími vlastními slovy, která pronesla bezprostředně po svém zvolení, ale i v rozporu s jednacím řádem této Sněmovny, tedy se zákonem, tedy že funkce má být vykonávána nadstranicky. Paní předsedkyně absolutně selhala i při řešení, spíše neřešení vypjaté situace ze závěru pátečního dne. Jednak k té situaci nikdy nemělo a nemuselo dojít. V ten okamžik jsem ji opakovaně vyzývala, a nebyla jsem sama, aby okamžitě svolala grémium, kde bychom tu situaci vyřešili. Odmítla to, odmítla to opakovaně. Já se musím zeptat, kdy jindy by měla svolat grémium ke společnému jednání než v takto vyhroceném momentu? Nakonec místo ní zasáhl premiér Fiala, který sám to jednání svolal, čímž i tu její neschopnost a neochotu jednat potvrdil.

Paní předsedkyně Pekarová Adamová podle nás jednoduše na tu funkci nemá, a proto jsme sesbírali podpisy, ke kterým se připojili i někteří poslanci SPD, aby byl naplněn počet 80 poslanců, máme jich víc než 80, a podáváme návrh na její odvolání. Je to jediná možná reakce na její jednání v minulém týdnu, které definitivně potvrdilo, že nemá osobnostní předpoklady dále vést Poslaneckou sněmovnu. Selhává v řízení dolní komory, nedokáže vést neideologický politický dialog a komunikovat způsobem, který je pro tuto ústavní funkci nezbytný. Proto budeme požadovat její odvolání. Já podpisy s průvodním dopisem doručím dnes do Kanceláře předsedkyně Poslanecké sněmovny a na organizačním výboru tento týden budu usilovat o zařazení tohoto bodu na pořad některé schůze, předpokládám té bezprostřední, jakmile budou splněny všechny lhůty.

Takže to jsem cítila za povinnost říct jako takovou pomyslnou tečku k tomu, co se tady stalo a událo minulý týden. Pro nás ale to nekončí. Dnes jsme doručili dopis nově zvolenému prezidentovi republiky panu Petru Pavlovi. Požádali jsme, já a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček, o schůzku, kde chceme informovat pana prezidenta nově zvoleného o situaci, která se tady udála, a poskytnout svůj pohled na věc. Věříme, že se nám to podaří a že s panem prezidentem mluvit budeme.

A protože budete zřejmě po mně požadovat název bodu, který tady navrhuji, tak navrhuji Vysvětlení rozporu vyjádření ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky k tomu, co řekl 22. ledna 2023, a jaký postoj zaujal k zpomalení valorizace důchodů o tři týdny později. Takže Vysvětlení ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, zařadit to jako první bod dnes. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP