(14.20 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Věřím, že to vysvětlení může podat klidně místo něho i pan premiér, kterého jsem před chvílí zahlédla v sále. Nakonec pan premiér po celý týden nevystoupil, tak teď bude mít šanci se k tomuto tématu konečně vyjádřit.

Navrhuji to zařadit jako první bod dnešního jednání, pokud mi nebude vyhověno, tak jako první bod jednání v pátek. To věřím, že tady pan vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí už bude. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců opozice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Následuje s přednostním právem paní místopředsedkyně Dostálová a potom vystoupí pan předseda Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, kolegové. Dneska pravděpodobně na jednání budeme mít samé stavební předpisy, tak jsem považovala za rozumné a správné, jestli bychom mohli předřadit i bod 84, tisk 295, který se týká liniového zákona. Předkladatelé tohoto tisku jsou napříč politickým spektrem, pan poslanec Adamec, pan poslanec Blažek, Dostálová, Schillerová, pan premiér Fiala, pan Výborný, Müller, Válek a pan ministr Kupka.

O co v tom zákoně jde, jenom pro rychlé připomenutí. Liniový zákon upravuje postupy při přípravě umisťování a povolování staveb dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací. Liniový zákon v § 1 definuje jednotlivé infrastruktury, které mohou těžit především z urychlení jejich majetkoprávní přípravy, umisťování, povolování a povolování jejich užívání. Zároveň vymezuje dvě definice energetické infrastruktury, a to definici energetické infrastruktury dle § 1 odst. 4 liniového zákona a definici vybraných staveb energetické infrastruktury. Teplárenská infrastruktura ve smyslu energetického zákona je však zahrnuta pouze pod první z uvedených definic, neboli energetická infrastruktura, a to jako soustava zásobování tepelnou energií, kdežto v rámci druhé z definic vybrané stavby energetické infrastruktury teplárenská infrastruktura vymezena není. Zároveň dosud není uvedená stavba teplárenské infrastruktury v příloze liniového zákona, a to proto, aby i zástupci teplárenské infrastruktury mohli těžit z urychlení majetkoprávní přípravy prostřednictvím celého rozsahu úpravy mezitímního rozhodnutí.

Návrh má tedy za cíl v prvé řadě naplnit rovnost důležitosti a významu jednotlivých energetických oblastí vymezených v energetickém zákoně tím, že v rámci definice vybraných staveb energetické infrastruktury budou zařazeny i teplárenské infrastruktury, to jest rozvodná tepelná zařízení. V současné době celospolečenských témat týkající se snižování emisí skleníkových plynů a závislosti na zemním plynu není žádného racionálního důvodu, aby i teplárenská infrastruktura nebyla zařazena do definice vybraných staveb energetické infrastruktury. A pokud bude zařazena, a to je právě ten návrh, tak by mohla těžit z urychlujících procesů stanovených liniovým zákonem.

Dovoluji si tedy požádat vzhledem k tomu, že i vláda dala k tomuto poslaneckému návrhu souhlasné stanovisko, abychom tento bod zařadili dnes po těch tiscích, které se týkají stavebního řízení, to znamená 328, 329 a 330, to znamená po bodu 330. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy vystoupí pan předseda Okamura a následuje paní poslankyně Pokorná Jermanová k pořadu schůze. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, hnutí SPD společně s hnutím ANO podalo návrh na odvolání paní předsedkyně Pekarové Adamové tak, jak tady bylo již řečeno. Ano, my jsme přesvědčeni, že předsedkyně Sněmovny a zároveň TOP 09 Markéta Pekarová Adamová skutečně dlouhodobě nezvládá funkci předsedkyně Sněmovny. Skutečně to vyvrcholilo tím, co se tady stalo minulý týden, kdy předsedkyně sněmovny Pekarová Adamová přerušovala legislativní proces v rozporu se zákonem, a vrcholem toho okamžiku byl ten pátek pozdě večer, kdy v rozporu s § 67 zákona o jednacím řádu Sněmovny odebrala tady poslancům, předsedům klubů, poslaneckých klubů, opozičních poslaneckých klubů a předsedům opozičních stran právo vystoupit s přednostním právem. Následně tady to způsobilo velmi neadekvátní situaci. Poté si to tedy vládní koalice uvědomila, revokovala v podstatě to původní hlasování a uznala tu chybu, že tady vlastně v rozporu se zákonem nám bylo odebráno slovo. To znamená, to opravdu bylo flagrantní porušení zákona o jednacím řádu, a navíc tady došlo k té situaci, že poté, co jsme tady protestovali u tohoto řečnického pultu, přímo u tohoto mikrofonu, proti tomuto nedemokratickému jednání a proti tomuto podle mého názoru protiústavnímu politickému puči ze strany Fialovy vlády, na který to opravdu mělo už náběh, tak já jsem tady osobně od tohoto pultu vzápětí vyzýval paní předsedkyni Pekarovou Adamovou, aby svolala grémium, abychom si to v klidu vyjasnili, a paní předsedkyně Pekarová Adamová to odmítla. Řekla "ne" a řekla, že máme opustit pultík. Všichni jsme to slyšeli, zaznělo to i v televizi z těch ruchových mikrofonů. To znamená, vy jste ještě trvala na tom, že se má pokračovat v porušování zákona, místo abyste svolala grémium tak, jak bylo i mně, když jsem byl ještě minulé volební období ve vedení Sněmovny, tak bylo jasně i během těch školení řečeno, že v tyto okamžiky je vhodné svolat grémium, aby se právě tyto věci projednaly s chladnou hlavou a aby se posoudily. To znamená, paní předsedkyně Pekarová Adamová není skutečně kompetentní a není způsobilá řídit tak složitou instituci, jako je Poslanecká sněmovna, protože u vás prostě převládá aktivismus, a nikoliv politický přístup. Myslím, že to, co jste tady předvedla právě minulý týden, že to skutečně je na odvolání z pozice předsedkyně Sněmovny. Proto jsme se také vzájemně připojili, vzájemně s druhou opoziční stranou, s hnutím ANO, jsme podali tu listinu na odvolání předsedkyně sněmovny Pekarové Adamové.

Samozřejmě těch excesů je tady z našeho pohledu mnohem více. Říkala jste, slibovala jste tady před rokem, že budete předsedkyní Sněmovny všech poslanců, celé Poslanecké sněmovny, ovšem celé vaše jednání svědčí o pravém opaku. Nálepkujete tady opoziční strany úplně neadekvátními, urážlivými přízvisky, samozřejmě absolutně straníte vládní pětikoalici, nejste předsedkyní všech. Myslím, že je to velké zklamání, je to velké zklamání. A je tady těch věcí, které vy tady tímto způsobem porušujete, těch je tady řada. Samozřejmě v neposlední řadě je to z našeho pohledu, ale to si myslím, že už posoudí následně Ústavní soud, že jste tady taky protlačovala zákon v legislativní nouzi, přestože to nesplňuje podmínky legislativní nouze, a tak dále. Ale to už jsou spíš takové perličky. To, co se tady událo opravdu v ten pátek večer, to je prostě situace, která je podle našeho názoru na vaše odvolání, a proto jsme to také podali.

A musím říct, že je to velká ostuda, protože v historii parlamentu není tak časté, aby se poslanci shodli na tom, že sesbírají 80 podpisů, které jsou potřeba pro hlasování o odvolání předsedkyně Poslanecké sněmovny. Je to velká ostuda, je to opravdu... já to vnímám jako velké vaše selhání, ale my při zvážení všeho vašeho dosavadního jednání jsme k tomuto museli přistoupit. A samozřejmě, že je to i pro image České republiky, i pro image Poslanecké sněmovny, kde je podle mého názoru vaším vedením velmi pošlapána důvěra od občanů. Myslím, že to není nic dobrého, ale prostě bohužel je to výsledek vašeho chování a vašeho přístupu. Já jsem tam samozřejmě také osobně podepsán na té žádosti, to bych chtěl ještě poznamenat, a má to skutečně reálný základ. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP