(14.50 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

Já věřím, že snad tomu tak není, ale vždyť ještě před několika měsíci nás všechny tady ministr Válek ujišťoval, včetně celé vládní koalice, že když seberou 14 miliard zdravotnictví z plateb ve státní pojišťovně, nikdo to ani nepozná, protože zdravotnictví se přece topí v penězích. Vše je zalité sluncem, na všechnu zdravotní péči je peněz dost. A proto, naproti jakoby aklamací, vláda zdravotníkům v nově schváleném valorizačním mechanismu nevykompenzovala ani historicky vysokou inflaci. Proto k navýšení platů zdravotníků nedochází ani na ministerstvem řízených nemocnicích. Reálné příjmy lékařů a zdravotních sester padají stejně jako u ostatních zaměstnanců, nejrychleji a nejvíce v historii České republiky, a to je ostuda vlády Petra Fialy.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, pane poslanče, ale požádám kolegyně a kolegy o ztišení. Tak, můžete pokračovat.

 

Poslanec Kamal Farhan: Proto bude pro české zdravotníky znovu více atraktivní pracovat v sousedním Německu, Rakousku, kde platy jsou stále podstatně vyšší. A já tady snad mohu akorát říci, to jsou ty vaše sliby: peněz je dost, vše je zalité sluncem, peníze nebudou chybět, a přesto jednou vypálíte to, že budou nadstandardy, podruhé, že se budou platit poplatky za urgentní příjmy.

Ministr zdravotnictví straší lidi novými platbami, které některé z nich mohou přimět k tomu, aby si nezavolali záchrannou službu v obavě, aby za ni nemuseli platit. Pro určitou část společnosti to může být velmi stresující, někdy život ohrožující a vcelku z mého pohledu nejen pro starší obyvatele je to nehumánní. Ministrovy výroky sice popře tu předsednictvo jeho vlastní strany TOP 09, v níž je místopředsedou, jindy se zase od něj distancuje premiér jménem celé vládní koalice, ale ve veřejném prostoru ty škody jsou napáchány. Nikdo nečte sbírky zákonů a nesleduje každodenně, který zákon vstoupil v platnost a který ne. Řekl to ministr zdravotnictví v novinách, je to pan profesor, tak to s největší pravděpodobností bude pravda. Ti starší lidé neřeknou: S největší pravděpodobností to bude pravda, ti řeknou: To je pravda, to řekl ministr. Proto je chování ministra zdravotnictví nejen chaotické, ale i nebezpečné. Aby ministr zdravotnictví neděsil lidi nepodloženými návrhy opatření a nezpůsoboval nežádoucí chování pacientů, které může v některých případech ohrožovat zdraví i životy pacientů, chtěl bych navrhnout nikoliv usnesení, ale doporučení této vládě, aby vláda uložila ministru zdravotnictví, že se bude ve svých výrocích držet, a zdůrazňuji držet, alespoň programového prohlášení vlády, aby přestal strašit pacienty, aby přestal strašit spoluobčany, aby přestal strašit kohokoliv návrhy, které nemají podporu ani vlády, ani pana premiéra, ani jeho strany.

Jinak by to chtělo, aby se ministerstvo začalo zabývat opatřeními, která nebudou ústit v nesmyslné návrhy zpoplatnění urgentních příjmů nemocnic a záchranné služby. Daleko větší problém jsou čekací doby na vyšetření a diagnostiku, stejně jako na zajištění pohotovostní služby. Problémem je nedostatek lékařů. Nejdříve je potřeba zajistit řádné fungování zdravotních služeb a až poté uvažovat a zamezit jejich případnému nadužívání.

O nedostatcích v oblasti čekacích dob a zdravotnického personálu interpeluji ministra zdravotnictví již několik měsíců. Kromě rétoriky však ministerstvo nepřichází s žádnými návrhy řešení, a proto navrhuji tento bod, který jsem nazval Zmatečné výroky ministra zdravotnictví a dostupnost zdravotní péče. Navrhuji ho zařadit jako bod po již pevně zařazených bodech. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní je tedy připraven pan poslanec Brázdil a pak následuje pan poslanec Juchelka, zatím úplně poslední přihlášený. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Dobré odpoledne, kolegyně, kolegové, při úterku. Vy víte, že se opakovaně snažím navrhovat nový bod programu Řešení zdravotnické záchranné služby v České republice jako jedné instituce, stejně jako hasiči a policajti. Nicméně nedáváte to, jdete proti, dokonce je to bod, který kdyby zajímal ministra a chtěl by to řešit, nechcete, nehlasujete. Nicméně teď bych přišel s jiným - jenom vyjmutí určitého pohledu na záchranu lidského života, a to je zařazení bodu Zneužití, nadužívání zdravotnické záchranné služby.

V souvislosti s tím, co jsme teď slyšeli od kolegy Kamala Farhana, který to řešil komplexně, co vlastně vláda chce, chce nějakým způsobem omezit, lépe řečeno přiškrtit, aby nebyly ty urgentní příjmy zahlcené, ale víte, co se děje na záchrance - zdravotnická záchranná služba v této republice vlastně jezdí a nahrazuje chybějící lékaře, chybějící pohotovosti. Prostě těch 14 miliard, které jsme sebrali zdravotnictví se teď projevuje, klesá péče, úroveň a dostupnost.

Chtěl bych zařadit ten bod, vyjmout ho z toho, to co řekl kolega Kamal Farhan, a řešit ho jenom zvlášť, jenom to nadužívání nebo zneužívání záchranné služby. Asi chápeme, že žádný poplatek to nevyřeší. Člověk, který nemá akci srdeční, nedýchá nebo je v bezvědomí, který je v ohrožení ze ztráty životních funkcí, pravděpodobně si ani nezavolá. Kdo tedy bude platit za něho, aby mu byla poskytnuta záchranná služba nebo přijede k němu? Kdo to tedy volal? Volal to nějaký člověk. Ten za to bude platit? Anebo lidé psychiatricky nemocní, nebo prostě... Tam je tolik neznámých, že já na rozdíl od toho, co zde jenom kritizoval Kamal Farhan, bych se přiklonil k tomu, abychom ten bod zařadili, aby ministr řekl, jak si to představuje, možná má řešení a já bych byl za to rád, protože to se týká každého z vás. Jednoho dne, až ta záchranka je zneužitá, tak se možná nedostane na vás. My nemáme zálohy záloh. A pokud někde poskytují péči tomu, který si neměl volat, a jenom zneužil záchranku, tak se nedostane ta péče vám.

Tak ještě jednou, prosím vás o zařazení toho bodu Zneužívání, nadužívání zdravotnické záchranné služby, a chtěl bych ho dát před již zařazený bod od Kamala Farhana nebo ten jeho návrh, aby byl řešený jako předskokan před tím komplexním, a to jsou poplatky a řešení problematiky, kterou tady on zmínil. Prosím o zařazení před jeho bod.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane poslanče, pokud to neprojde, v tu chvíli tady máte v přihlášce jako poslední bod 53. schůze.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji, ano, máte pravdu, pokud by to neprošlo, tak alespoň ho zařadit tak, aby se o něm mohlo jednat, třeba až potom v grémiu řeknete, jo, ten bod je dobrý - tak jako poslední.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Poslední bod 53. schůze, jak uvádíte v přihlášce. Píšu si.

Nyní tedy prosím pana poslance Juchelku, který je zatím - nebo určitě - posledním vystupujícím. Tak prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji, paní předsedající, já budu velmi stručný. Navážu na kolegu Okamuru, který to tady už naznačil, akorát ten můj název bodu bude trochu klidnější, bude se to jmenovat Aktuální situace na úřadech práce. Já to totiž tady rozeberu trošičku z jiného úhlu pohledu, a to z hlediska výboru pro sociální politiku, kde jsme byli několikrát ujišťováni, a to panem ministrem Jurečkou, který tady bohužel není, poněvadž plní své povinnosti na Komisi pro postavení žen OSN v New Yorku a přijede zítra, že digitalizace na úřadech práce funguje, že funguje bezvadně, to, co se týká humanitárních dávek, a to, co se týká solidárního příspěvku na ubytování. Mohu říci, že jsem byl velmi v šoku, když jsem se dozvěděl, že to takhle skutečně není, dokonce jsem byl i na úřadech práce se na to podívat. A opravdu se solidární příspěvek na ubytování zneužívá, kdy dokonce bylo jedné Ukrajince vyplaceno na účet české banky, která na to upozornila, 1,3 miliony korun. Viděl jsem tam i další položky, které byly opravdu statisícové, a kdyby pan náměstek Trpkoš, teď už vrchní ředitel, nás neujišťoval na každém výboru pro sociální politiku, že to je v pořádku, že se nic neděje, že kontrolní mechanismy fungují, že to je vlastně strašně easy zažádat si o solidární příspěvek na ubytování a na humanitární dávku, tak bych tady nestál. A dokonce mi pan vrchní ředitel Trpkoš říká: Já se k tomu odmítám vyjadřovat, což říkal novinářům, kteří na tento problém upozornili.

Víte, výbor pro sociální politiku byl několikrát ujišťován, že digitalizace je skutečně tím hlavním, co v tuto chvíli MPSV na úřadech práce chce udělat. Těmi hlavními věcmi byl příspěvek na bydlení, samozřejmě, ten byl trochu těžkopádnější, rozumím, byla to starší dávka, ale ty nové, jako je humanitární příspěvek a solidární příspěvek na ubytování, měly být úplně klidné, automatické. A protože se podle interních zdrojů vypnuly kontrolní mechanismy tady této dávky, bylo si možné od jedné osoby zažádat o tento solidární příspěvek několikrát v řádech desítek žádostí, které potom nebyly nijakým způsobem blokovány, naopak byly puštěny tím systémem a byly vyplaceny skutečně v řádech statisíců. Bylo to jasné už loni v květnu, kdy na to upozorňovali někteří pracovníci Úřadu práce, tudíž to není žádná nová věc. Je to přes půl roku, kdy upozorňovali na to, že to není nijakým způsobem kontrolováno a že může docházet ke zneužívání tady tohoto systému digitalizace spravování tady těchto dávek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP