(14.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan místopředseda Skopeček se hlásí. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za slovo. No, paní předsedkyně, já jsem si myslel, že jsme si to odbyli minulý týden, že dneska budeme jednat o důležitých věcech, jako je stavební zákon, který bezesporu tato země potřebuje.

Nicméně dobrá. Já se vás chci zeptat, když budete navrhovat odvolání paní předsedkyně, jestli do toho zahrnete i dva místopředsedy, vůči kterým byla v minulém týdnu schválena většinou Poslanecké sněmovny výtka proti vedení schůze, nebo půjdete čistě jenom po koaličních představitelích Sněmovny, nebo jestli budete spravedlivá a uznáte, že vaši dva kolegové z vašeho klubu byli... i vůči nim byla odhlasována výtka. Budete k tomu přistupovat férově, a budete tedy navrhovat odvolání i jich z vedení Sněmovny, nebo nikoliv? To bych se vás chtěl zeptat. (Předsedkyně Schillerová reaguje z lavice.) Já to říkám bez toho, aniž bych chtěl rozmíchávat nějaký spor. Já jsem při tom hlasování vůči nim více se zdržel čistě z loajality, protože je považuji za kolegy ve vedení Sněmovny a vím, jak je to složité, tu schůzi řídit, když je tady hluk, když jsou tady emoce, tak nechtěl jsem rozlišovat, jestli jejich postup byl nějakým způsobem opravdu záměrný, nebo jestli to bylo vyvoláno těmi emocemi a tím nepořádkem, který v Poslanecké sněmovně byl. Já jsem se v tomhletom choval loajálně, férově, ale jestli tímhletím způsobem chcete postupovat, tak ten dotaz zní tímto směrem.

Vůči panu předsedovi SPD Okamurovi, který říkal o šikanování lidí a šikanování poslanců. Pane předsedo, vzpomínám si, pandemický zákon, který jste rovněž napadl u Ústavního soudu. V rámci té žaloby byla stížnost i vůči mně jako místopředsedovi Sněmovny, který také tehdy řídil schůzi. Kritizoval jste můj postup, žaloval jste u Ústavního soudu. Ústavní soud tuto žalobu shodil. Vaše reakce - nula, ani slovo omluvy. Tak jenom chci říct, že podle mého názoru dopadnete stejně i v tomto případě, jenom jsem zvědavý, jestli znovu budete takový chlap v uvozovkách, že se omluvíte, nebo nikoliv.

A co se týče image naší země, o které pan předseda hovořil. Já si myslím, že každý, kdo sledoval dění v minulém týdnu, si musí udělat obrázek. Myslím si, že jestli něco image naší země poškodilo, tak to byla scéna, která se odehrávala za tímto pultíkem, kde se shromáždil chumel opozičních poslanců, kteří v tu chvíli nebyli schopni respektovat demokratickou většinu v této Poslanecké sněmovně, a obrázky z této Sněmovny připomínaly spíše parlamenty směrem na východ od nás, a to možná tomu východu ještě křivdím. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím o oslovování mým prostřednictvím. Nyní se hlásí s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Chtěla jsem se zeptat, vaším prostřednictvím, vás, pan místopředseda Skopeček nemusí navrhovat žádný bod na pořad schůze? On si může tady jen tak povídat, co se mu zlíbí? Tak já budu dodržovat jednací řád a navrhuji bod Reakce na místopředsedu (Potlesk poslanců z řad hnutí ANO.) Sněmovny pana Skopečka.

Tak, pane místopředsedo, typicky jste ukázal právě to oblečené stranické tričko, přesně typicky. Mí kolegové, místopředsedové Sněmovny - Klára Dostálová, Karel Havlíček - a já tu byla téměř nepřetržitě těch pět dnů a čtyři noci až na nějaké krátké výjimky, které jsem většinou se snažila dostat do těch pauz, ale někdy krátce jsem tu nebyla - byla jsem tu celou dobu a vím, jak ta situace byla nepřehledná, a nic jsem neshledávala na jejich řízení nestandardního. Naopak bych řekla, že můj kolega Karel Havlíček se snažil rozhodovat a natahovat to jednání, co nejdéle to šlo. Já si myslím, že to je krásně dohledatelné ve stenozáznamu, takže tady ukazujete, že skutečně vy jenom držíte prapor ve smyslu stranického trička.

Já jsem odůvodnila svůj návrh a já jsem ho nezařadila na pořad schůze, jestli jste si všiml, pane místopředsedo, prostřednictvím paní předsedkyně, vědoma si toho, že nebyl ještě podán, bude dnes doručen, vědoma si toho, že bude organizační výbor, že prostě bude nějak zařazen, že to má nějaký postup. Já jsem tady informovala Sněmovnu a bod, který jsem nakonec zařadila, má úplně jiný název a netýká se této věci. Takže to bych chtěla říct jednoznačně.

A ke stavebnímu zákonu, jenom tak na okraj. My bychom mohli dnes vetovat, já bych mohla vetovat tady dnes zařazení stavebního zákona a tisku s tím souvisejícího. Neudělám to, protože to je přesně ten zákon - konečně jste na to přišli - pro lidi této země. Naše poslankyně, místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová, na tom odpracovala neuvěřitelný kus práce, neuvěřitelný kus práce - podařilo se jí, samozřejmě ve spolupráci se zástupci pětikoalice, vyjednat nějaký složitý kompromis a jsme teď zase o velice významný krok dál. Proto stojíme o to, aby se tento zákon projednal.

Ale nezlobte se, po tom, co se událo minulý týden, bych považovala za naprosto neupřímné, kdybychom se teď tady na sebe usmívali a neřekli to, co cítíme. A myslím si, že jsem mluvila za hodně poslanců této Poslanecké sněmovny. Děkuju. (Slabý potlesk poslanců z řad hnutí ANO.)

Zařadit dnes po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano. S přednostním právem jsme benevolentnější, co se týče vystupování (Nesouhlasná stanoviska opozice.), ale v tomto směru, a to ke všem tady v této Sněmovně, ale mám to poznamenané. Mám to poznamenané.

Paní poslankyně Pokorná Jermanová se nyní hlásí k pořadu schůze a následuje pan poslanec Farhan. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěla touto cestou požádat Sněmovnu o předřazení bodu číslo 83, sněmovní tisk 294, a to jako první bod dnešního jednání. Je to zákon, který předkládá pan Andrej Babiš a další poslanci, kterým se mění zákon č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. V tomto zákoně se navrhuje, aby vyjmenované zranitelné skupiny osob, které se v uplynulých dvou letech a i nadále potýkají se zvýšenou zdravotní, finanční a sociální zátěží v souvislosti s významným růstem cen energií, potravin i dalších základních komodit, aby byly osvobozeny od povinnosti hradit koncesionářské poplatky s cílem zlepšit jejich celkové sociální postavení.

Jde o jeden z projevů úsilí o vytváření prostředí, ve kterém by zvlášť zranitelné skupiny osob mohly fungovat bez větších limitací a překážek ve společenské interakci. Jedním z dílčích nástrojů k tomuto cíli je i celkové zlevňování nákladů na život těchto osob, třebaže na první pohled zanedbatelných, avšak ve svém souhrnu představujících podstatnou zátěž. Konkrétně má jít podle navrhované právní úpravy o osoby, jimž vznikl nárok na starobní nebo invalidní důchod, nebo na průkaz osoby se zdravotním postižením.

Já chci požádat, abychom tento bod projednali už s ohledem na to, že v minulých dnech vládní poslanci snížili valorizaci jejich důchodů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za přednesený návrh. Následuje pan poslanec Farhan a připraví se pan poslanec Brázdil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Paní předsedající, dámy a pánové, děkuji za slovo. Já bych chtěl zařadit bod Zmatečné výroky ministra zdravotnictví a dostupnost zdravotní péče. Ten chaos, který zde pozorujeme, myslím, že stojí za pozastavení. Ministr zdravotnictví znovu a znovu přichází s prohlášením, které vnáší zmatek mezi pacienty a lékaře. Některé pacienty, zejména ty starší, zranitelnější a ekonomicky méně šťastné, v podstatě často i děsí, a to se nenacházíme v žádné počítačové hře, ale nacházíme se v reálném životě. Veřejnosti v podstatě vyhrožuje novými platbami za použití urgentních příjmů v nemocnicích, eventuálně záchranné služby lékařské pohotovosti i nadstandardní zdravotní péče, které víceméně neumí ani přesně definovat, takže se pod jeho návrhy může skrývat v podstatě cokoli. A proč to ministr dělá? Chce vyvolat záměrně chaos? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP