(10.00 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

Je jasné, že guvernér České národní banky ani na "přísně tajné" prověrku nepotřebuje, že mu stačí na "tajné", což pan Michl má, ale podle mě se tady začínají proslýchat další informace, že na tuto funkci si dělá nárok bývalá neúspěšná kandidátka na prezidentku, paní Danuše Nerudová, a i nový pan prezident v médiích již hovořil o tom, že bude svými kroky prověřovat prověrku pana Michla a bude se tím zabývat. Já se nedomnívám, že v dnešní turbulentní době by bylo dobré něco takového měnit. Naopak nová bankovní rada tím, že nechala úrokové sazby na stávající úrovni a nezvyšovala je, vlastně naší zemi pomohla. Hovoří o tom samozřejmě několik ekonomů.

A tohle bych chtěla dneska tady probírat. Takže si dovoluji načíst tento bod a uvedla jsem, paní místopředsedkyně, že bych ho chtěla zařadit na dnešní den jako předposlední bod nebo pevně zařazený bod na 13 hodin, ano?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, ale na 13 hodin je naplánovaná 54. schůze.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Tak po zařazení pevných bodů mi to dejte, prosím, ano?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Dobře, takže po pevně zařazených.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: A nyní jestli můžu o čas na druhý?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, vydržte. Můžete, běží vám čas.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dalším bodem, který bych chtěla načíst, je Zastavení programu na precizní zemědělství. Tento program byl kvitován, pan ministr zemědělství se tady chlubil tím, jak budeme precizním zemědělstvím šetřit životní prostředí. K překvapení všech tento program stopnul a v podstatě jsem se z médií dočetla, že byl trnem v oku hned několika zemědělským organizacím.

Já jsem se zjistila, které organizace to byly, a slovy dvě organizace. Byla to Asociace soukromého zemědělství - o. k., ale pak to byl Spolek pro inovace a udržitelné zemědělství, který vznikl před třemi měsíci a má čtyři členy. Takže pokud se my tady v České republice zabýváme tím, že takové dvě organizace se proti něčemu postaví, se čtyřmi členy - vyjímám z toho, prosím, ASZ - ale nebavíme se s Agrární komorou, která je vzniklá ze zákona, nebavíme se zástupci Zemědělského svazu, kteří kritizovali tento krok ministra, tak prosím pěkně, kam to tedy jdeme? Já bych byla ráda, abychom o tomto hovořili, protože jestli něco životní prostředí nepoškozuje, je to precizní zemědělství, a že si to pan ministr špatně načetl a Ministerstvo zemědělství nevědělo, kdo nakonec bude příjemcem těch dotací, to je mi opravdu líto. Ale dnešní velcí zemědělci, kteří precizní zemědělství dělají, jsou opravdu ti, kteří to umí. Já nevím, jak je to v kraji pana ministra, ale ve Zlínském kraji velcí zemědělci běžně službaří těm malým, pomáhají si, a já myslím, že o to tady jde, abychom si navzájem pomohli a vyhráli boj za české zemědělství.

Prosím zařadit tento bod jako bod za pevně zařazené body na dnešní den. Děkuji, paní předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Hubert Lang a připraví se paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, máte slovo, běží vám pět minut.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. I já bych chtěl zařadit nový bod na pořad dnešní schůze, který jsem nazval Řešení situace v záchytném zařízení cizinců Balková v gesci Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra. Chtěl bych to zařadit jako první bod po pevně zařazených bodech dnešní schůze.

Co mě vede k zařazení tohoto bodu? Já jsem se už jednou zmiňoval o situaci, která nastala v zařízení pro umístění cizinců Balková, je to shodou okolností můj volební kraj. Od té doby se na mě obrací moji další voliči a chtěl bych zde zvednout tuto situaci. Chtěl jsem interpelovat pana ministra vnitra, ale vzhledem k tomu, že na interpelace nechodí a ta situace nějakým způsobem graduje, tak bych vás chtěl zde krátce seznámit vůbec s tou situací, která je v tomto zařízení nebo obecně v těchto zařízeních, protože jsem zároveň obdržel i takový - neřekl bych ani anonym, ale je to prostě určité oznámení (Ukazuje.), které budu chtít dále také řešit, které je zpracováno velice sofistikovaně, to znamená, je to zevnitř - pravděpodobně - Správy uprchlických zařízení, které ještě poukazuje na další věci, nějaké nekalosti, které hraničí až s nějakým podáním trestních oznámení. Takže po nějakém vyhodnocení ještě budu s tím nějakým způsobem pracovat.

O co se jedná? Obecně Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra jako organizační složka státu spadala dříve pod prvního náměstka, dneska vrchního ředitele ministra vnitra pro řízení sekce vnitřní bezpečnosti a policejní spolupráce. Ta organizace byla původně zřízena 1. ledna 1996 a vznikla vydělením z tehdejšího odboru pro uprchlíky. Ve své podstatě má tři zařízení, kde jsou umisťováni cizinci, kteří se nějakým způsobem dopustili nějakého závažnějšího protiprávního jednání. To znamená, není to běžný cizinec, který se dopustí nějakého jednání, cizinecká policie ho zpracuje, dostane výjezdní příkaz, lhůtu k vycestování a je vypuštěn zpátky na území, ale tito lidé jsou prostě zajištěni. Je to ve své podstatě policejní vězení. Máme tři takováto zařízení - Bělá pod Bezdězem ve Středočeském kraji, Vyšné Lhoty v Moravskoslezském kraji a potom je to záchytné zařízení Balková, které je v Plzeňském kraji, což je můj volební kraj. Lidé nám píší.

A teď co se stalo? V tom zařízení v Balkové, které je nejkritičtější, ve své podstatě tam došlo k několika zásadním takovým nepříjemným věcem, kdy 23. ledna došlo k zapálení jednoho z těch zadržených cizinců dalšími dvěma a potom následně jeden z těch, kteří to spáchali, se pokusil ještě o sebevraždu oběšením. 1. února došlo k útěku jednoho ze zadržených cizinců, kdy překonal to opatření a byl po nějaké době zachycen. A největší případ, který nastal, byl 7. února, kdy uteklo třináct vesměs Afričanů, kteří tam běhali po okolí. Bylo na to sezváno několik zásahových jednotek z okolí, lítaly tam dva vrtulníky, dvanáct se jich povedlo zadržet a jeden utekl. Jedná se mi o to, že ve své podstatě od roku 2006, kdy předtím prováděla ostrahu jak toho perimetru vnějšího, tak vnitřního policie, tak došlo ke změně, kdy Správa uprchlických zařízení nasmlouvala civilní bezpečnostní agentury, které provádí vnitřní perimetr. Dneska jsem si ještě ověřoval určité informace. Důvodem bylo tehdy, aby nebyli cizinci stresováni uvnitř toho zařízení a viděli tam policejní uniformy. Do roku 2006 vlastně nedocházelo prakticky k vůbec k žádným útěkům, k žádným takovýmto excesům a podobně. Tady ten anonym, který mi píše (Ukazuje.), hovoří o tom, že ty civilní bezpečnostní agentury jsou různě pofiderní, jsou to lidé, kteří jsou na různé úrovni. Jak je možné, že zadržení cizinci v tom vězení mají nějaké chemické prostředky, mají tam telefony, mají tam cigarety k dispozici? Při posledním útěku ve své podstatě to vyvrcholilo nějakým způsobem, kdy už to překročilo určitou míru. Ten anonym zároveň hovoří o tom, že to je obrovský byznys pro určité lidi, kteří třeba dají jakoby punc určité civilní bezpečnostní agentury lepší, a potom konkrétně v tom záchytném zařízení v Balkové jsou lidé pofiderní, kteří pracují v těch CBS, nebudí to žádnou důvěru. Z policejních kruhů mám takové informace, že kdyby se to vrátilo zpátky pod gesci policie, tak bychom eliminovali tuto věc.

Říkám to i z toho důvodu, že mi píší i naši voliči, kdy například jedna paní píše: "Řekli nám, ať se raději zamkneme. Každý týden utečou aspoň dva lidé," popsala místní obyvatelka. "Bojím se, manžel již mi zemřel, jsem tady sama. Nevím, co mám dělat, bojím se. Prosím, pane poslanče, řešte tuto situaci, aby k ní už nedocházelo."

Takže já bych chtěl na tuto věc upozornit. Byl bych rád, kdyby tento bod zde byl otevřen, abychom se o tom mohli pobavit, máme i nějaké systémové řešení. Říkám, budu určitě ještě buď interpelovat pana ministra vnitra, nebo případně budu psát nějaký dopis na Ministerstvo vnitra, aby se tato věc řešila. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Pokorná Jermanová a připraví se pan poslanec Aleš Juchelka.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych si dovolila touto cestou požádat Sněmovnu o předřazení návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Předkladatelem tohoto zákona je pan poslanec Andrej Babiš a další poslanci. Cílem tohoto zákona je, aby vyjmenované zranitelné skupiny osob, které se zejména v uplynulých dvou letech potýkaly a i nadále potýkají se zvýšenou zdravotní, finanční a sociální zátěží v souvislosti s významným růstem cen energií, potravin i dalších základních komodit, byly osvobozeny od povinnosti hradit koncesionářské poplatky s cílem zlepšit jejich celkové sociální postavení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP