(10.50 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

V tomto videu uráží český národ, uráží naše lidi. A jenom tak na ukázku, cituji: "Lidi jako jste vy se házeli z útesů ve Spartě. Vy jste paraziti, poslal bych vás do války. Češi jsou nevděčný národ, Češi jsou plebs, prasata český. Češi by potřebovali válku. Vyhnat vás z baráku, zabít dítě, podříznout ženu. Národ nevděčných, udavačských prasat." Ostatní je zde necitovatelné. Toto video a není jedno, jsou tři, běží po sociálních sítích. Občané mi píší, že tato videa poslali jak premiérovi, tak ministru vnitra - bez odezvy. A u mě si myslím, že to už je na trestní oznámení. Ale hlavně ODS by se k tomu měla zde postavit. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců SPD a ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Chci se zeptat pro pořádek, omlouvám se, který bod dnes, po pevně zařazených? (Poslankyně přikývla.) Děkuji. Jako další vystoupí paní poslankyně Karla Maříková a připraví se pan poslanec Lubomír Brož, prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěla navrhnout také nový bod s názvem Rozkrádačka dávek a budu ho chtít zařadit po pevně zařazených bodech.

V tisku se totiž objevila informace, že se na Ministerstvo práce a sociálních věcí valí obrovský skandál. Konkrétně Mladá fronta DNES uvádí, že mělo dojít k rozkradení značného množství peněz určeného na děti, humanitární dávky nebo dávky pro Ukrajince. Rezort spustil totiž elektronický systém, který měl žádosti vyřídit bez zásahu lidí, jenže neodhalil podvody a vyplatil podle pracovníků úřadu práce miliony neoprávněně. A když úředníci vyzvali ředitele, aby systém kvůli chybám vypnul, odbyl je, že aplikace šetří desítky milionů a zneužité miliony jsou jen zlomek.

O problému úředníci věděli už loni v květnu, systém ministerstvo vypnulo ale až nyní. A o jaký problém vlastně šlo? Aplikace při posuzování nároku lidí na dávky se nedokázaly propojit s jinými databázemi, kde by zjistily, jestli lidé nárok na peníze vůbec mají. Už téměř před rokem přitom úřady práce upozorňovaly, že aplikace při posuzování žádostí Ukrajinců o dávky nedokážou poznat, jestli jsou tito lidé skutečně v Česku, nebo žádají přes internet z Ukrajiny. A to je i případ Ukrajinky, na jejíž podivné pohyby na účtu upozornila jedna z českých bank. Ženě na účtu přistálo přes 1,3 milionu korun jako příspěvek na solidární domácnosti. Žádosti o peníze přitom podávali lidé z Ukrajiny. Peníze vyplatilo jedenáct úřadů práce po celé zemi, všechny na jeden účet, k němuž měla přístup daná Ukrajinka ze Zlína. Ta pak podle své výpovědi peníze posílala po řidičích autobusů na Ukrajinu.

Se systémem přišlo Ministerstvo práce a sociálních věcí a úřady práce byly jen uživatelem. Pracovníci úřadů práce upozorňovali na možné chyby i na to, že například u příspěvků pro solidární domácnosti za ubytování Ukrajinců nemá úředník žádnou možnost zasáhnout, protože příspěvek zcela zpracovává robot.

V současné době se úniky státních finančních prostředků pohybují v řádech milionů. Nejsou dodržovány zásady finanční kontroly, z čehož vyplývá, že stát není dobrým hospodářem se svými finančními prostředky. A mě by tedy zajímalo, aby nám tady bylo zodpovězeno, jaké vlastně kontrolní mechanismy všech, opakuji, všech digitalizovaných dávek jsou a jak se dodržují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji a zařazení tohoto bodu je dnes po pevně zařazených bodech. Děkuji.

Jako další přihlášený k pořadu schůze je pan poslanec Jan Volný a další v pořadí je potom paní poslankyně Marie Pošarová. Pan poslanec Jan Volný... Nevidím ho, dám ho tedy na konec přihlášených. Požádám paní poslankyni Marii Pošarovou, připraví se pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Dobrý den, dámy a pánové, dovoluji si zařadit nový bod nazvaný Vyhodnocení aktuální situace na trhu s energiemi a nové nastavení cenových stropů.

V posledních dnech a týdnech jsme svědky poklesu nákupních řekněme velkoobchodních, případně burzovních cen zemního plynu i elektřiny. Některé firmy u nás, například Innogy nebo E.ON, na to reagují snížením cen plynu a silové elektřiny pro určitou část zákazníků, což je nepochybně dobře.

Co už dobré není, je nulová reakce vlády na tento stav. Je totiž evidentní, že nastal čas na základě konkrétního jednání zmíněných dodavatelů energií pro významné snížení vládních cenových stropů na plyn a elektřinu, což by v současné těžké době významně pomohlo našim domácnostem a firmám. Druhým nutným krokem, který by měla vláda učinit, je přehodnocení nastavení výše finančních kompenzací dodavatelům energií, které jsou nyní tvořeny rozdílem mezi cenovým stropem a cenou, kterou si tito dodavatelé skutečně účtují. Daňové poplatníky to stojí desítky miliard korun. Přitom k tomu není relevantní důvod. Jasným signálem k tomu je právě chování těch dodavatelů, kteří energie zlevňují, a jistě to nedělají pouze z dobré vůle a sociálních ohledů, ale proto, že si to mohou ekonomicky dovolit. Jde o klíčovou záležitost hospodaření domácností, firem i státu a vláda je povinna situaci průběžně vyhodnocovat. Ostatně sama to v debatách o cenových stropech přislíbila. V současné situaci není nutné držet cenové stropy tak vysoko, jak jsou, a neúnosně tak zatěžovat občany a firmy. Navrhuji proto zařadit tento bod jako třetí bod dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji a jako poslední přihlášený k pořadu schůze je zde pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený, pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, já si dovoluji navrhnout zařadit nový bod programu a měla by to být diskuse na téma Dramatický pokles počtu narozených dětí v České republice v roce 2022, příčiny, důsledky a vyvození závěru a opatření. Předem tedy podotýkám, že to vystoupení bude opět mírně kontroverzní. Doufám, že nedosáhnu úrovně pana řeporyjského starosty.

Vycházím z článku pana doktora Tomáše Fürsta, uveřejněném 6. 2. 2023 na serveru inFakta s názvem Dramatický pokles porodnosti. Pan doktor Tomáš Fürst je vysokoškolský pedagog na Univerzitě Palackého v Olomouci a absolvent matematicko-fyzikální fakulty v Praze a zabývá se matematickým modelováním.

Za prvních devět měsíců roku 2022 se u nás narodilo o 10 % méně dětí než v předchozích čtyřech letech. Ještě v prosinci 2021 jsou čísla normální, ale již v lednu 2022 je patrný téměř desetiprocentní pokles. Děti narozené začátkem ledna musely být počaty někdy koncem dubna 2021, tedy příčiny poklesu je třeba hledat v něčem, co nastalo na jaře v roce 2021. Stejný obraz se objevuje i v zahraničí. A teď toto je mimořádně zajímavé: objevuje se to ve Švédsku, Dánsku, Norsku, Finsku, Německu, Švýcarsku, ale nevidíme tento obraz ve státech jižní Evropy, třeba v Itálii nebo ve Francii. Je navíc mimořádně znepokojivé, že ani po devíti měsících nevidíme žádné známky návratu k normálu ani u nás, ani v zahraničí. Zatím nemáme výsledky za poslední tři měsíce roku 2022, ty budou teď někdy v březnu 2023. Bohudík tato hodnota aspoň zatím ani neklesá.

Věková kohorta nastávajících rodičů byla tedy naočkována právě v době května 2021 a dále. Data z ostatních zemí ukazují přesně stejnou časovou souvislost. Skokový pokles porodnosti nastává asi devět měsíců po začátku očkování věkové kohorty rodičů. Nelze nezmínit jiné možné příčiny tohoto fenoménu. Občané ve vyspělých zemích mohli reagovat masovým společným chováním na pandemii covidu, možné obavy následků vakcinace či působil jiný neznámý společenský nebo přírodní fenomén. Například mě napadá jiná mutační varianta covidu SARS-CoV-2 či jiný patogenní vliv. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP