(11.00 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

Skokový desetiprocentní pokles počtu narozených dětí v České republice představuje problém, který ohrožuje budoucnost naší společnosti, a proto vás, kolegové, vyzývám k diskusi na toto téma, které hodnotím jako extrémně důležité. Považuji za žádoucí, abychom požadovali jako zákonodárci a volení zástupci lidu transparentní, tedy průhledné - bez zamlčování a mlžení - vyšetření tohoto fenoménu prostřednictvím kompetentních orgánů, které zatím zarytě mlčí stejně jako většina médií hlavního proudu, podotýkám kromě Deníku N, který se k tomu vyjádřil, a časopisu Echo 24. Pokud se podaří identifikovat příčinu, je nutné jasně popsat její parametry, provést analýzu následků a z toho vyvodit patřičné závěry, aby se podobná situace neopakovala či se přijala opatření, která minimalizují následky dané příčiny. Dále je třeba se zamyslet nad tím, jakým způsobem zvýšit porodnost naší populace, ať již tento pokles má jakoukoli příčinu a bude mít jakýkoli vývoj. Pouhé přihlížení úpadku natality, tedy porodnosti, povede během několika generací k exponenciálnímu poklesu počtu jedinců původní populace se všemi důsledky z toho vyplývajícími.

Pane předsedající, požadoval bych nebo prosil bych to zařadit po pevně zařazených bodech. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vyčerpali jsme všechny návrhy na úpravu dnešního programu a všechny požadavky byly načteny. Zavolám kolegy a kolegyně z předsálí, aby se zúčastnili jednání o úpravách dnešního programu.

Přečtu omluvy: dnes od 11.30 z rodinných důvodů se omlouvá paní poslankyně Martina Ochodnická.

Zaregistroval jsem žádost o vaše odhlášení, já vás tedy všechny odhlásím a požádám vás, abyste se přihlásili svými kartami.

S přednostním právem se hlásí pan předseda Marek Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, vzhledem k tomu, že dnešní dopoledne bylo, já nechci říkat obstrukční, to je špatné slovo, ale řekněme vytvářející nějaký prostor na dohodu, tak jménem koaličních klubů vetuji zařazení všech nových bodů, abychom se již nezdržovali hlasováním a do těch dvanácti ještě něco udělali.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já bych, pane předsedo, požádal, abyste řekl, jménem kterých klubů, aby zaznělo, jménem kterých.

 

Poslanec Marek Benda: ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti, STAN. Vetujeme zařazení všech nových bodů. Samozřejmě body, které už jsou na schůzi, o těch se hlasuje, to je jasné.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, já jen pro pořádek, aby zaznělo, které kluby vetují. Vzhledem k tomu tedy budeme hlasovat pouze o předřazení nebo jiném zařazení bodů, které jsou na programu.

 

První návrh, který je hlasovatelný, je návrh pana předsedy Michálka. Je to číslo bodu 95, sněmovní tisk 249, zákon o zadávání veřejných zakázek, jako druhý bod dnešního jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takto navrženou úpravu programu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 104, přihlášeno je 146 poslankyň a poslanců, pro 143, proti nikdo. S tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Další bod, který je hlasovatelný, je od paní poslankyně Pokorné Jermanové, je to číslo bodu 83, sněmovní tisk 294, rozhlasové a televizní poplatky, jako první bod dnešního jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 105, přihlášeno je 146 poslankyň a poslanců, pro 68, proti 49. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Další návrh je od pana poslance Aleše Juchelky, je to bod 108, sněmovní tisk 125, výroční zpráva České televize za rok 2020, dnes pevně na 11.40.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 106, přihlášeno je 148 poslankyň a poslanců, pro návrh 70, proti 35. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Další návrh je také od pana poslance Aleše Juchelky, je to číslo bodu 109, sněmovní tisk 188, výroční zpráva České televize za rok 2021, dnes pevně na 11.40.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 107, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro návrh 71, proti 19. Tento návrh byl zamítnut.

 

A všechno ostatní už jsou nové body, které byly vetovány.

 

Jen pro pořádek se zeptám, zda jsme hlasovali o všech návrzích, jak byly předneseny? Nikdo nerozporuje.

Přečtu omluvy: dnes od 11 hodin ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec Jaroslav Faltýnek.

Nyní tedy budeme pokračovat tak, jak byl schválen a upraven dnešní program. Jako první bod otevírám

 

98.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 118/2000 Sb.,
o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele
a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 288/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády, kterého zastoupí pan ministr Bartoš, a zpravodajka garančního výboru, poslankyně Jana Hanzlíková.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 288/2, který byl doručen dne 23. února roku 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 288/3.

Táži se navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Pane ministře? Nemáte zájem.

Já tedy otevírám rozpravu a ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já už bych se jenom velmi stručně vyjádřila k návrhu, který dnes projednáváme ve třetím čtení, takže jsem se k němu již několikrát vyjadřovala, ale ráda bych zde zmínila pár důvodů, proč hnutí ANO tento návrh podporuje - především proto, že se jedná o aktualizaci zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele, která po těchto změnách bude odpovídat terminologickému a koncepčnímu vývoji ostatních právních odvětví. Zohledňuje řadu terminologických změn, které se udály v této oblasti na národní i nadnárodní úrovni.

Návrh především reflektuje rekodifikaci soukromého práva, a především intenzivní novelizaci insolvenčního práva. Veškeré změny směřují k tomu, aby se dosáhlo optimální ochrany zaměstnanců včetně eliminace možného zneužití dané úpravy. Určitě je za nás správné, že projednávaný návrh zákona zohledňuje především poznatky z praxe a odstraňuje aplikační problémy, které byly v oblasti uspokojování mzdových nároků zaměstnanců platebně neschopného zaměstnavatele zjištěny v rámci rozhodovací činnosti správních úřadů, především úřadů práce. Díky všem těmto změnám v rámci tohoto projednávaného návrhu dojde k vyjasnění sporných aspektů a určitě to přinese úlevu, zpřesnění a vyjasnění práce zaměstnanců úřadů práce, což v současné době při jejich přetíženosti je určitě velmi správné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP