(9.20 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

A současně otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

134.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti
s přijetím zákona o jednotném environmentálním stanovisku
/sněmovní tisk 329/-- třetí čtení

I v tomto případě prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr životního prostředí Petr Hladík a zpravodaj garančního výboru, kterým je výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, pan poslanec Jiří Havránek.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 329/7, který byl doručen dne 8. března 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 329/8.

I zde se táži pana navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Pane ministře? Není tomu tak.

Otevírám rozpravu a ptám se, kdo se hlásí do rozpravy? Nikdo se nehlásí. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

I zde se táži pana navrhovatele a zpravodaje, zda chcete závěrečná slova? Pane ministře a pane zpravodaji, chcete závěrečná slova? Nechcete závěrečná slova.

Přistoupíme k hlasování o pozměňujících návrzích. Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňující návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Havránek: Mám slovo? Už mám slovo, děkuji, já vám děkuji za slovo.

Co se týče tedy průběhu hlasování, procedura je poměrně jednoduchá, naleznete ji jako sněmovní dokument 329/8. Nejprve - jelikož nezazněly žádné legislativně technické úpravy, nebudeme o nich hlasovat, tudíž rovnou bych navrhl hlasování o pozměňovacím návrhu A, což jsou souhrnně pozměňovací návrhy garančního výboru pro veřejnou správu. Pokud tento návrh bude přijat, stává se nehlasovatelným. Totožný návrh výboru pro životní prostředí, který naleznete pod písmenem B. Pod písmenem C je pozměňovací návrh - chviličku - paní kolegyně Moniky Oborné. Následně bychom hlasovali tři pozměňovací návrhy poslance Havránka, nejprve tedy návrh D1, následně návrh D2 a jako třetí návrh D3. Poté už bychom přikročili k hlasování zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jsou nějaké návrhy na úpravu nebo změnu procedury? Nevidím.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takto navrženou proceduru hlasování? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 123, přihlášeno je 164 poslankyň a poslanců, pro návrh 159, proti nikdo. S procedurou byl vysloven souhlas.

 

A nyní vás požádám, pane zpravodaji, abyste nás provedl hlasováním.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní nejprve návrh pod písmenem A, to znamená návrh garančního výboru pro veřejnou správu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko výboru? (Je doporučující.) Pan ministr? (Souhlasím.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 124, přihlášeno je 164 poslankyň a poslanců, pro 157, proti nikdo. S tímto návrhem byl vysloven souhlas. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji. Tímto se tedy nehlasovatelným stal návrh B, což byl totožný návrh výboru pro životní prostředí. Nyní bychom tedy hlasovali pozměňovací návrh C, což je pozměňující návrh kolegyně Moniky Oborné.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko výboru? (Stanovisko výboru je nedoporučující.) Stanovisko pana ministra? (Nesouhlasím.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 125, přihlášeno je 165 poslankyň a poslanců, pro návrh 8, proti 82. Tento návrh byl zamítnut. Prosím, můžete pokračovat.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní bychom hlasovali pozměňovací návrh D1 poslance Jiřího Havránka, kde je stanovisko výboru nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko pana ministra? (Nesouhlasím.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 126, přihlášeno je 165 poslankyň a poslanců, pro návrh 1, proti 133. Tento návrh byl zamítnut. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jiří Havránek: Nyní bychom tedy hlasovali pozměňovací návrh D2, znovu poslance Jiřího Havránka, který se týká ochrany ovzduší. I zde je - stanovisko výboru není, je stanovisko bez stanoviska.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Bez stanoviska. Pan ministr? (Nesouhlasím.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 127, přihlášeno je 165 poslankyň a poslanců, pro návrh 60, proti 31. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jiří Havránek: A nyní poslední pozměňovací návrh, pozměňovací návrh D3, znovu předkladatel Jiří Havránek. Je to v podstatě transpozice evropské směrnice, je to načtený pozměňovací návrh kolegou Václavem Králem.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko výboru? (Je nedoporučující.) Stanovisko pana ministra? (Nesouhlasím.) Děkuji.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 128, přihlášeno je 164 poslankyň a poslanců, pro návrh 2, proti 118. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Jiří Havránek: A jelikož jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy, nyní bychom přistoupili k hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Je to tak, o všech návrzích bylo hlasováno. Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o jednotném environmentálním stanovisku podle sněmovního tisku 329 ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro toto usnesení? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 129, přihlášeno je 165 poslankyň a poslanců, pro návrh 163, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Já vám děkuji a končím projednávání tohoto bodu.

Otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

135.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 283/2021 Sb., stavební zákon,
ve znění zákona č. 195/2022 Sb., a některé další související zákony
/sněmovní tisk 330/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a zpravodaj garančního výboru, kterým je hospodářský výbor, pan poslanec Robert Králíček.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 330/6, který byl doručen dne 8. března 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 330/7.

Táži se pana navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane předsedající, dnes se setkáváme již potřetí nad vládním návrhem věcné novely stavebního zákona. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP