(11.20 hodin)
(pokračuje Karel Haas)

Takže již bez odůvodnění po dohodě s legislativou teď zcela přesně a pomalu načtu první legislativně technickou úpravu. V čl. I, dosavadním bodu 66 se za slova "první se" vkládají slova "slova řízení, vyloučí" nahrazují slovy "řízení a vyloučí" a za slovo "nabídek" se vkládá slovo "se". Teď je snad legislativně technická úprava načtena zcela precizně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan ministr Bartoš. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Bude to skutečně jenom minutka. Já bych chtěl zareagovat na upozornění, které tady zaznělo od paní místopředsedkyně Sněmovny Kláry Dostálové ohledně možného nesouladu. Já jsem vlastně tuhletu argumentaci zaznamenal i ve veřejném prostoru, zejména tedy od těch, kteří úplně nesouhlasí s tou úpravou, jak máme potvrzeno od Evropské komise, že je možná, a ten nesoulad je zdánlivý. Ten zákon, který jste zmínila, zákon o majetku, řeší Českou republiku jako právnickou osobu, ale zákon o zadávání veřejných zakázek řeší Českou republiku jako zadavatele. Zákon o zadávání veřejných zakázek rozlišuje takzvané provozní jednotky, které zadávají samostatně, což platí i v případě například jednotlivých ministerstev. Dosud nebyl rozpor mezi zákonem o majetku a zákonem o zadávání veřejných zakázek, tak si z toho troufám odvodit, že ani přijetím této novely, kdy neměníme věcnou podstatu, k ní nedochází. Ale samozřejmě ta argumentace zazněla, já to beru v patrnosti a mám k tomu i samozřejmě právní analýzu, jak je uchopen stát jak v případě ZZVZ, tak v případě zákona o majetku státu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou se přihlásila paní místopředsedkyně Klára Dostálová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já budu velmi krátká. Já jenom, to není úplně veřejný prostor, pane ministře, já jsem čerpala z Parlamentního institutu, strana 8, který na to právě upozorňuje, že tam je jako možný problém právě se zákonem o majetku státu. Z jejich pohledu fakticky brání možnosti výkladu splnění podmínek vertikální spolupráce. Tak jenom nepinkejme si to tady, fakt se na to podívejte, protože to by pak samozřejmě bylo neefektní, abychom v zákoně o veřejných zakázkách to měli tak a o majetku státu jinak. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Reagovat s faktickou bude pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Akceptuji. Já jsem dostal i z jiných stran tento výklad a tu právní analýzu, která na toto reaguje, mám samozřejmě hotovou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak.

Než ukončím rozpravu, tak se táži pana zpravodaje, zda zaznamenal návrh pana předsedy Michálka na stažení bodu 10 procedury, návrhu D1? A prosil o hlasování před hlasováním procedury. Děkuji.

Tak nyní tedy končím rozpravu.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo, vážená paní předsedající. Z usnesení garančního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj dne 16. března letošního roku navrhuji ke sněmovnímu tisku 249 následující hlasovací proceduru:

Bod 1, návrhy legislativně technických úprav podaných podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny vzhledem k tomu, že mnou jako zpravodajem byly načteny. Tady jenom zdůrazňuji, že nebude v důsledku stažení pozměňovacího návrhu pod bodem 10 panem poslancem Michálkem hlasován bod 3 z legislativně technických úprav.

2. Návrhy A1 až A10 společně jedním hlasováním.

3. Návrhy A11 až A16 společně jedním hlasováním.

4. Návrhy A17 a A18 společně jedním hlasováním.

5. Návrh A19.

6. Návrh A20.

7. Návrh B.

8. Byl navržen návrh C - pokud bude hlasováním potvrzeno stažení pozměňovacího návrhu pod bodem 10 pana poslance Michálka, stane se pozměňovací návrh pod písmenem C paní kolegyně Dostálové nehlasovatelný, protože se vztahoval právě k onomu staženému návrhu.

9. Návrh D1, bod 5.

10. Měly by být hlasovány, ale musíme vyčkat ještě na hlasování Poslanecké sněmovny, nebo měl být hlasován návrh D1, body 1 až 4 a body 6 až 10, společně jedním hlasováním, který ale pan poslanec Michálek navrhl ke stažení.

11. Návrh D3 - v případě schválení je nehlasovatelný návrh D2.

12. Návrh D2 - pouze v případě neschválení návrhu D3.

13. Návrh E, bod 1.

14. Návrh E, bod 2.

15. Návrh E, bod 3.

16. Návrh F.

17. Návrh G, body 1 až 3, společně jedním hlasováním.

18. Návrh G, bod 4.

19. Návrh zákona jako celek.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji.

Nejprve, než budeme hlasovat o celé proceduře, budeme hlasovat o návrhu pana předsedy Michálka na stažení bodu 10 z procedury, což je tedy návrh D1, který požádal o stažení, ano?

Zaznamenala jsem žádost o odhlášení. Ještě zagonguji.

 

Zopakuji, že budeme hlasovat o stažení návrhu D1, body 1 až 4 a body 6 až 10, jak navrhl pan předseda Michálek. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 154, přihlášeno 148 poslanců a poslankyň, pro 148, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Návrh 10 z procedury byl stažen a tím se stává nehlasovatelný návrh E. Prosím, pane zpravodaji.

A ještě než zahájíme hlasování, přečtu omluvy: omlouvá se Andrea Babišová po celý jednací den z osobních důvodů a Marek Benda po celý jednací den - zahraniční cesta.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo, vážená paní předsedající. Jako první bod schválené hlasovací procedury je hlasování o návrhu legislativně technických úprav podaných podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu. Tady zdůrazňuji, že v důsledku hlasování Poslanecké sněmovny předchozího o stažení pozměňovacího návrhu pod bodem 10, to je návrh D1, body 1 až 4 a body 6 až 10, je nehlasovatelný bod 3 návrhu legislativně technických úprav, protože se vztahoval právě k pozměňovacímu návrhu pod bodem 10.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji.

Než zahájím hlasování, mám zde jedno sdělení: paní ministryně Langšádlová hlasuje s náhradní kartou číslo 15.

 

Vzhledem k tomu, že legislativně technické byly načteny v rozpravě, nebudu žádat o stanovisko ani zpravodaje, ani navrhovatele.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 155, přihlášeno 155 poslanců a poslankyň, pro 154, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Já se jenom ujistím, hlasovali jsme o návrhu procedury jako celku? (Zpravodaj Haas: Já myslím, že jo.) Teď se upřímně řečeno přiznám, že si nejsem... ***




Přihlásit/registrovat se do ISP