(10.20 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Kdybyste na mikrofon řekli, že to schvalování nebude mít pražádný vliv na aktuální volbu ředitele televize, tak tenhleten argument odpadne a budeme se bavit jenom o té věcnosti. Ale on to nikdo z vás na mikrofon neřekl. A tím byste to vyloučili, ale vy to prostě vyloučit nechcete. To znamená, že to má přímou souvztažnost, a to je to, co my kritizujeme. Takže je úplně jedno, jestli to bylo od června, od dubna. Tahleta rychlost nám tam vadí, že to bude mít vliv už na aktuální dění někde jinde. A ta změna zákona vlastně dohání proces něčeho jiného, někde výběru. A jak jsem řekl na těch příkladech, opakuje se to.

Pokud jde o poslední poznámku, na kolegu Marka Výborného, vaším prostřednictvím. No tak ve třetím čtení vždycky, i když jste byli v opozici, tak se prostě jedná politicky, jsou tady projevy, to prostě i pan ministr kýve hlavou, to prostě jakoby vyčítat to, že já mám také připraven projev na jednu stránku, zbytek si řeknu spatra - (Předsedající: Prosím čas!) - to je prostě úplně normální. (Předsedající: Čas na faktickou vypršel!) Ano, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Poprosím nyní paní předsedkyni Alenu Schillerovou. Připraví se nyní elektronicky přihlášený pan poslanec Jaroslav Foldyna. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No já vím, že je Jan a Ondřej Jakobovi. Ondřej - mluvčí exministra financí Kalouska, nesmazatelná stopa na Ministerstvu financí, dneska mluvčí pana ministra Válka. Takže to se samozřejmě naprosto dá lehce odlišit, takže já se nikdy nespletu. Nikdy! To slibuju!

A teď k tomu dalšímu. K programovému prohlášení. Já jsem ho tady citovala, pane předsedo Výborný, prostřednictvím paní místopředsedkyně, vy jste asi možná nebyl v sále zrovna, když jsem vystupovala, asi málo pozorně. Byla to, já jsem tam citovala, byla to vaše vláda, znovu to přečtu, která se v programovém prohlášení zavázala, že bude podporovat média veřejné služby a usilovat o jejich stabilitu. Tak jak usilujete o stabilitu? A pořád jsem nedostala tu odpověď na otázku, kterou kladu. Proč to nemůže být účinné po volbě generálního ředitele? Nevyhýbejte se té odpovědi. Řekněte to na rovinu, vždyť přece všichni víme, o co jde. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Také děkuji i za dodržení času. Pan poslanec Foldyna právě vešel do sálu, čili stihl svoji faktickou. A připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím naše dvě minuty.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Já tady poslouchám tu košatou diskusi, ona je taková vtipná, kdyby to nebylo tak smutné. Podívejte se, my tady diskutujeme nad tím zákonem, co připravil ten pan Klíma, to je ten cenzor, co ho teď odvolali, ale zůstalo po něm tady to. A v zásadě je tady jenom jeden člověk, který to obhajuje za celou vládní koalici, pan kolega Jakob. Pan kolega Jakob na sebe vzal takovou úlohu Vasila Biľaka té vládní koalice (Smích potlesk z pravé části sálu.) a snaží se ty věci obhájit. A vy jste na to naskočili. Já si myslím, že pojďme dál, určitě se spoustu zajímavých věcí dozvíme v té další rozpravě. A netrapte tady pana poslance a předsedu TOP 09, nebo kolik to je číslo, protože nedostaneme se k tomu podstatnému. Ta novela má trošku nějaký jiný úkol. Zavádí ty moresy včerejška. Tak pojďme se o tom pobavit, ať to ta veřejnost ví, co se na ni chystá, jak se utahuje ta cenzura, jak se to dělá jinak, sofistikovaně. Ono to má opravdu takový sofistikovaný...

Ten bolševik v padesátých letech je odvar proti tomu. Jasně, bolelo to, byli tu vězni, těžký to... Ale pánové se to naučili lépe, sofistikovaně. Ani Vasil Biľak nebyl tolikrát v Rusku, jako oni lítají za velkou louži se učit, jak zakroutit té demokracii krkem. Takže pojďme do projednávání toho zákona a bude tady ještě určitě horko. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji, paní předsedající. Opravdu, když tady vidím řady vládní koalice, kdy oni se mimořádnou schůzí Sněmovny snaží už poněkolikáté protlačit tento vládní návrh, tak ta odpověď pro paní kolegyni Peštovou je jednoduchá: Protože to ti poslanci nemají ve svých rukách. Oni prostě i přesto, že by s tím nesouhlasili, tak nemohou tu ruku zvednout jinak, protože je tady pouze pár poslanců, kteří tuto novelu tlačí, jsou domluveni s některými senátory, kteří tuto novelu taktéž tlačí, poněvadž jednoduchá věc je to datum, a to je, že během června se má navolit nový generální ředitel. A musí si to pohlídat, a když oni zvýší své počty na 18 z 15, tak nejenže zatíží rozpočet České televize úplně zbytečně, který víme, jak je napjatý, ale samozřejmě že budou chtít změnou kvora si tam dosadit svého vlastního člověka. To uvidíme samozřejmě za několik měsíců.

Takže já znovu i skrze své kolegy vyzývám pana ministra kultury, aby nám odpověděl na jednu jedinou otázku: Proč není možné podpořit pozměňovací návrh pana kolegy Babky, aby se odložilo projednávání tohoto zákona, nebo aby jeho účinnost nabyla až příští rok po volbě generálního ředitele? A budeme všichni spokojeni, vy budete mít svých 18 radních, budete mít svá kvora tak, aby samozřejmě bylo jiné kvorum na volbu, jiné kvorum na odvolání generálního ředitele, úplně nesmyslně, a můžete si prosazovat i další věci. To, že jste vládou, která skutečně šlape po svobodě slova nejen tímto zákonem, ale i obecně, tak je to, co jste udělali na začátku vašeho volebního období. A důkazem toho, že jste minulý týden zrušili vládního zmocněnce pro média a dezinformace, protože jste si konečně uvědomili, že to prostě takhle ve svobodné společnosti být nemá. (Předsedající: Čas prosím.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní paní poslankyně Jana Pastuchová se svou faktickou, pan poslanec Ondřej Babka se může připravit. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych úplně krátce zareagovala jenom na slova, vaším prostřednictvím, pana předsedy Výborného, který nám tady sdělil, že mají ve svém programovém prohlášení nějaký závazek. No tak já čtu v médiích, že programové prohlášení vlády se bude měnit, takže nevím, jestli tento závazek je zrovna tak důležitý. A když se podíváme na to, že dnes je středa a celý den do 14 hodin zde budeme projednávat jeden zákon o České televizi, který je tak strašně strašně důležitý, a přitom naši občané mají tolik jiných problémů, tak mi to přijde velice a velice smutné. Dále tím, že ve 14 hodin už jednat nebudeme, což nejednáme celou Poslaneckou sněmovnu, protože vláda si musí mít svoji vládu ve středu a nemůže ji mít třeba v pondělí. Takže znovu, pane předsedo, vy budete měnit programové prohlášení vlády, jak všichni víme, ale toto je váš závazek. Já jsem zvědavá, které prohlášení vaší vlády tam změníte, a pak se vás na to budeme ptát.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Pan poslanec Ondřej Babka a poté se připraví pan poslanec Drahoslav Ryba. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Já ještě budu reagovat faktickou poznámkou na pana poslance, předsedu Výborného. Pane předsedo, já nerozumím tomu, proč jste nám tady citoval z jednacího řádu Sněmovny, čemu se máme věnovat ve třetím čtení. Byl jste to koneckonců vy, kdo jste první reagoval faktickou poznámku a otevřel jste jazykové okénko, které bylo úplně mimo téma. My to moc dobře víme. Já se ve svém projevu budu věnovat svému pozměňovacímu návrhu, který tam mám nahraný a který právě odsouvá účinnost tohoto zákona až na 1. 1. 2024. Ale opravdu jsme v situaci, kdy vystoupila čtyři přednostní práva, a my pouze jsme reagovali faktickými poznámkami na pana předsedu Jakoba a ještě jsme se vlastně vůbec do té otevřené rozpravy nebo do té normální rozpravy nedostali. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Je tomu tak, děkuji. Ještě pan poslanec Drahoslav Ryba se svou faktickou a můžeme opět přejít k přihláškám. Prosím.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Vážená paní předsedající, i já budu reagovat na vystoupení pana předsedy Jakoba. A mě tam zaujal jeden fakt: Pan předseda Jakob nás tady, vaším prostřednictvím, poučil o matematické gramotnosti, že jediné tím, co je možné dělit, je devítka, takže musí být 18 členů rady. Ale ono tomu tak samozřejmě není. Zrovna tak tím dělitelem může být nebo těch členů může být 15, nebo dokonce 12. I tam se dostáváme na to, že budou dvě třetiny a jedna třetina. Akorát těch 18 vyhovuje tomu záměru dosadit si svého ředitele. O ničem jiném to není. Pokud bychom nechali radu patnáctičlennou, také můžeme mít dvě třetiny a jednu třetinu, akorát bude trvat trošičku déle, než se tam ten Senát dostane, ti poslanci (?) za Senát, a ještě ušetříme. Což v současné době si myslím, že je docela potřebné.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržením času. A nyní poprosím, už tady není žádná faktická, poprosím pana poslance Lacinu, který přednese stanovisko klubu STAN. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP