(11.00 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Kdyby byl ten náš svět a váš svět podobně naladěn, tak přijdete s tou změnou, protože rozumím tomu, že to je nějaké politické rozhodnutí, ale schválíte pozměňovací návrh mého kolegy Babky, aby ta účinnost byla od 1. 1., tudíž ta současná pravidla se měnit nebudou a vy to změníte do budoucna. My bychom to mohli kritizovat, ale to je tak všechno, co bychom s tím mohli udělat. Já si myslím, že už jednodušeji a naplacato to říct nelze. Nám prostě vadí, nebo mně konkrétně, ať mluvím za sebe, že se mění pravidla uprostřed hry už u běžící záležitosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a zatím poslední s faktickou pan ministr Baxa.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pokud jsem zaregistroval, v seznamu přihlášených jste se svým vystoupením vy, pan poslanec Babka, určitě pan poslanec Juchelka, tak já upřesním ten dotaz na vás. Vysvětlete tady poslankyním a poslancům, divákům, co ve vašem světě znamená vliv na generálního ředitele. My tady předkládáme návrh, který komplikuje politikům, jakékoli politické reprezentaci, vliv na veřejnoprávní televizi. Rozšiřujeme počet radních, zapojujeme Senát, rušíme odvolatelnost rady. Ve vašem světě, ve světě, jehož přirozenou součástí je evidentně z vašich vystoupení politický vliv na veřejnoprávní média, toto zjevně neplatí. Tak já vás žádám, abyste ve vašich vystoupeních - a já na to potom budu reagovat - objasnili, proč my chceme mít vliv na volbu generálního ředitele, čeho tím chceme docílit a jakou podobu ten vliv má mít, ať se tady obnaží. Protože já tady hájím návrh, který situaci potenciálního politického vlivu na veřejnoprávní média komplikuje. Ve vašem světě, ve světě, kde mluvíte o vlivu, popište detailně, co my tedy ve vašem světě chceme dělat, jakým konkrétním způsobem, proč to děláme, jakým konkrétním způsobem chceme uplatňovat ten vliv, co chceme nařizovat, co chceme přikazovat.

Pane poslanče Babko, prostřednictvím pana místopředsedy, pane poslanče Nachere, prostřednictvím pana místopředsedy, pane poslanče Juchelko, prostřednictvím pana místopředsedy, ne ve faktických poznámkách, ve vašich vystoupeních objasněte podrobně, co ve vašem světě znamená ovlivňování veřejnoprávních médií a generálního ředitele. Já potom ještě použiju ten váš návrh zákona, který se týká veřejnoprávních médií, abych zasadil to vaše konání vůči veřejnoprávním médiím, konkrétně vůči České televizi a Českému rozhlasu, do úplně reálného stavu. Pojďme vést tuto debatu otevřeně, ne prostřednictvím faktických poznámek. Detailně objasněte vaši vidinu světa, politického vlivu na veřejnoprávní média.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak děkuji. Všichni chtějí reagovat. Tak nejdříve se přihlásil pan poslanec Juchelka, pak pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Aleš Juchelka: No, pane ministře, jste skvělý a úžasný rétor, který dokáže přehodit tu takzvanou opici na bedra ostatních. Protože my tady máme ty otázky, měli jsme je nejdříve a nedostali jsme na ně odpovědi. Já se strašně moc omlouvám, ale kde jsou vaše odpovědi na otázky mé? Jak si vůbec můžete teď v tuto chvíli tady klást otázky vaše? Takže já vám to znovu řeknu, protože my vám to tady říkáme už od rána, řekli jsme vám to ve druhém čtení, řekli jsme vám to v prvním čtení, řekli jsme vám to několikrát na volebním výboru.

Takže vy si chcete pohlídat volbu generálního ředitele tím, že si chcete změnit v zákoně kvorum a navýšení počtu radních tak, abyste si spočítali, kteří jsou vaši radní, ano, a máme například záznam z Rady České televize, kde říká jeden z radních "tak asi všichni víme, za koho jsme tady zvoleni", takže to si potom můžeme klidně pustit, a ti vaši radní, protože máte většinu v Poslanecké sněmovně a většinu v Senátu, tak budou volit generálního ředitele nebo toho kandidáta, kterého vy tam dáte. My jsme samozřejmě zvědaví, kdo to bude. Ale místo abyste odpovídali na otázky, proč jsme neschválili poslední dvě zprávy o činnosti České televize, proč tady toto teď děláte na mimořádné schůzi Sněmovny, neodpověděl jste mi na otázku, proč nechcete posunout tu účinnost, proč to chcete pořád tahat na mimořádné schůze Sněmovny ještě před 7. červnem, kdy bude volba generálního ředitele radou. Proč najednou měníte pravidla, když už byla vyhlášena výzva na to, aby se všichni kandidáti hlásili? Možná že už se někteří připravují a v tuto chvíli vy jim říkáte tady tímto zákonem: nepřipravujte se, nedělejte projekty, protože my to máme všechno přesně připraveno pro toho našeho správného kandidáta. A o co jde? O 7 miliard korun.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další pan poslanec Nacher, poté pan ministr Baxa.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já musím reagovat na pana ministra. Tak za prvé my jsme si trochu vyměnili role, protože by to mělo být tak, že my jako opozice se ptáme vás jako předkladatelů, a ve výsledku vy se ptáte nás. Ale já půjdu příkladem, abych nekritizoval, a odpovím. Je to úplně jednoduché. Schvalte pozměňovací návrh mimo jiné kolegy Ondřeje Babky, aby ta účinnost byla od 1. 1. Je to v zásadě úplně jednoduchá odpověď na tu vaši otázku. Vy tím rozptýlíte všechna podezření, o kterých my se tady bavíme. Protože mi řekněte, v čem je přidaná hodnota toho, že to bude platit okamžitě po schválení, a v čem, když to bude platit od 1. 1. Co se stane mezi květnem 2023 a 1. 1. 2024? V čem je ta přidaná hodnota? To je úplně konkrétní otázka. Za mě tam jedinou neznámou vidím jenom tu volbu generálního ředitele, jinak já tam nic jiného nevidím. Takže mě by docela zajímalo, proč vy na to tak tlačíte a proč nepodpoříte pozměňovací návrh, který by ve vašem vlastním zájmu rozptýlil všechny pochybnosti, že je to přesně naopak, že vy chcete ovlivnit a uzmout Českou televizi. A to je úplně jednoduché, tohleto je jednoduché jak žebřík. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jednoduché jak žebřík. Tak pan ministr.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Pane poslanče Nachere, prostřednictvím pana místopředsedy, je to, jak vy říkáte - to je hezké úsloví - jednoduché jak žebřík ve vašem světě. Ve vašem světě, kde je logika toho ovlivnění. A konečně tady pan poslanec Juchelka řekl to klíčové sousloví, na které jsem celou dobu čekal - náš správný kandidát. Takže pane poslanče Juchelko, prostřednictvím pana místopředsedy Havlíčka, ve svém vystoupení řekněte, kdo je ten takzvaný náš správný kandidát. Pojďte říct všem, proč si myslíte, že vládní koalice, která tady prosazuje tento návrh zákona, chce docílit volbu takzvaně prostřednictvím našich radních takzvaně toho našeho správného kandidáta. Já se, pane kolego, omlouvám, já si vážím toho, co vy děláte, čím se zabýváte, ale je málo, když řeknete, že jde o 7 miliard. Řekněte konkrétně, co ten takzvaný náš správný kandidát, kandidát koalice, má dělat. Já bych rád vhlédnul do toho vašeho světa, do toho světa permanentního vlivu politické sféry na veřejnoprávní média. Můj svět, svět vládní koalice, která schválila tento pozměňovací návrh, stojí na tom, že se kladou překážky politické sféře, poslancům, zapojením Senátu, rušením odvolatelnosti rad. Tomu, aby byl vykonáván vliv na veřejnoprávní média. Váš svět je jiný. Váš svět je svět, kdy vy pořád přemýšlíte o tom, jak toho docílit, ale protože teď jste v opozici, tak to přenášíte na nás. Zazněl tady "náš správný kandidát". Pane poslanče Juchelko, nyní, nebo ve vašem řádném vystoupení definujte našeho správného kandidáta, řekněte, z čeho podezíráte vládní koalici, co všechno má ten zvolený generální ředitel, ten správný, dělat. A ta volba samozřejmě s velkou pravděpodobností letos, během letošního roku, proběhne, volba generálního ředitele, a potom můžeme porovnávat, protože volí nezávislá rada, jak se naplňují ta očekávání. Ale řekněte je, pojmenujte váš svět toho správného našeho kandidáta.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Babka, poté pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. No, pane ministře, tak já zopakuji znovu tu otázku, kterou vám tady položil Patrik Nacher, a ne to, abyste se vy ptal tady nás. Ano, můžete se ptát, samozřejmě, můžete se ptát, nicméně bychom chtěli slyšet tu otázku, co se stane, co by se stalo v tom mezidobí od května do prosince, kdyby tento zákon nebyl v účinnosti a nabyl by účinnost až 1. 1. 2024. Tím byste rozptýlili všechny ty pochybnosti, které jsme tady řekli. To je jednoduché. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP