(10.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Lacina a poté s faktickou pan ministr Baxa.

 

Poslanec Jan Lacina: Nevím úplně jednoznačně, čím začít. Zkusím třeba začít s bonusem pro Petra Dvořáka, kterému Rada České televize snížila odměnu o 800 000 korun pěti hlasy z jedenácti členů. Pěti hlasy z jedenácti členů. Budete se mnou souhlasit, že pět z jedenácti není většina? Tak to je moje odpověď na to, proč celkem umanutě držím toto téma ve volebním výboru, protože tam Rada České televize odsouhlasila něco, co není v souladu se zákonem, a myslím, že to je úplně zjevné, a myslím, že se této pravdy nakonec domůžu.

Za druhé bych asi rád vysvětlil - já skutečně trávím většinu svého života buďto v Poslanecké sněmovně, nebo na radnici městské části Praha 6. Mám některé další ještě svoje závazky. A už velmi dlouho provozuji kavárnu na Nové scéně Národního divadla, někdy od roku 2010, a na Nové scéně Národního divadla probíhá festival Zlatá Praha, takže to pravděpodobně bude nějaká faktura za občerstvení k tomu festivalu, který je asi týdenní. Víc vám k tomu neřeknu, má to svého šéfa provozu. Já se samozřejmě o základní věci zajímám, ale o detaily ne. Pronájmů tohoto typu jsou tam za rok desítky. Nechci říkat stovky, ale desítky určitě. Tolik snad na vysvětlenou. Neumím zabránit tomu, aby se festival Zlatá Praha neodehrával na Nové scéně Národního divadla. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dalším z přihlášených je pan ministr Baxa. Poté pan poslanec Aleš Juchelka.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, jenom abych avizoval své vystoupení, já jsem samozřejmě připraven a budu reagovat opakovaně na všechny připomínky, které tady zazněly. Svoje vystoupení si ponechám po vystoupení paní stínové ministryně pro kulturu na toto téma. Chci jenom dvě faktické věci, na které byl tady doraz.

Paní kolegyně Berenika Peštová se ptala na připomínkové řízení v průběhu přípravy tohoto návrhu. Věc se má tak, že proběhlo řádné připomínkové řízení k té verzi, která byla předložena v lednu. Vzhledem k tomu, že jsme se dostali do názorového nesouladu s Legislativní radou vlády, tak jsme provedli úpravu toho návrhu podle připomínek LRV a logicky tento návrh už potom znovu do připomínkového řízení vlády nešel, protože jsme přistoupili k těm úpravám v rámci toho, jak nám bylo doporučeno.

A ta základní věc, která se týká času. Já budu potom samozřejmě reagovat na tu klíčovou připomínku, která se týká volby generálního ředitele, vlastně prosbou na vás, kolegyně a kolegové z hnutí ANO, abyste objasnili nejenom poslankyním a poslancům, ale i všem, co to sledují, co máte na mysli tím ovlivněním generálního ředitele, jak ve vašem světě co znamená to ovlivnění volby generálního ředitele, co tedy se má dít ve vašem světě vlivu na veřejnoprávní média, tak chci říct jenom to, že to načasování je prostě v kontextu způsobu, kterým já pracuji, který je možná o dost svižnější, než bylo v minulých letech na Ministerstvu kultury zvykem. Máme v tuto chvíli připravenou celou řadu novel zákonů, které se dlouhou dobu neprojednávaly. A mimochodem právě tato novela zákona o České televizi a Českém rozhlase byla připravena pár týdnů po mém nástupu do funkce v lednu a já prostě chci, aby byla v souladu s programovým prohlášením vlády otevřena. Ale pak, až si vyslechnu, co vy máte na mysli tím vlivem na volbu generálního ředitele, tak budu reagovat na tyto připomínky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan poslanec Juchelka, poté paní poslankyně Pokorná Jermanová.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji. Tak já se vám to pokusím osvětlit na konkrétních faktických příkladech a věcech, tak jak reaguje vládní koalice na volebním výboru. Takže my teď tady máme nějakou problematiku, kdy fakturuje České televizi firma pana poslance Laciny, vaším prostřednictvím, statisíce korun. Potom pan Lacina přijde a řekne: nezákonně byly odňaty odměny panu generálnímu řediteli a my to napadáme a chceme, aby byly doplaceny. Oukej. Do toho kvůli tady tomuto neschválí vládní koalice ve volebním výboru zprávu o činnosti České televize, proti které nic nemá, ta je úplně v pořádku, ale ten zakopaný pes je v tom, že pokud Sněmovna neschválí dvě zprávy o činnosti České televize nebo o hospodaření, tak končí celá rada do jednoho člověka a bude se volit úplně celá rada nová. A to je ta pojistka, kterou vy tam máte, pokud tady tento zákon ve třetím čtení neprojde, že odvoláte celou radu en bloc a navolíte si do června radu novou. Proto jsme i před čtrnácti dny, kdy se schvalovaly Sněmovnou všechny zprávy veřejnoprávních médií od roku 2016, skončilo na tom, že se neschválila zpráva za rok 2021 a za rok 2022, tam to hlasování skončilo, pokud si vybavujete, a to je právě ta pojistka vládní koalice.

A o co ve skutečnosti jde, aby tam byl ten správný generální ředitel? O nic víc, pane ministře, než o těch 7 miliard korun. O těch 7 miliard korun, o ten vliv na to médium, o ten vliv třeba na publicistiku a zpravodajství. A vy skutečně žijete v tuto chvíli v jiném světě, protože vy už od prvopočátku, kdy jste převzali vládu v České republice, šlapete po svobodách, po právech a po svobodě slova stoprocentně.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stále jsme ve faktických poznámkách. Máme zde čtyři přihlášené. Jako další je paní poslankyně Pokorná Jermanová, poté pan poslanec Babka, poté pan poslanec Nacher.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Je mi to líto, ale pane Lacino, prostřednictvím pana předsedajícího, to jste tedy moc nezachránil tím svým prohlášením. Výpis z obchodního rejstříku tvrdí, a ten asi nelže, že váš vklad do této společnosti je většinový a že vy jste ten, kdo za společnost jedná samostatně. To znamená, vy musíte o všem vědět. A ta výmluva, že jste ve Sněmovně anebo na radnici, opravdu v této chvíli neobstojí. Kdybyste na tuto vazbu na Českou televizi upozornil, když Sněmovna hlasovala o tom, že vy budete zpravodajem, tak jsme hlasováním rozhodli o tom, zda nám to vadí, či nikoliv. Ale že my se to pokoutně dozvídáme z veřejných zdrojů, z různých mediálních článků, tak to mně přijde velmi špatné. A pan ministr Baxa by na tomto místě měl zpozornět, protože to, že vy jste dvě čtení provázel tento zákon jako zpravodaj, tomuto zákonu nedodává na věrohodnosti mnohem víc než jenom kvůli těm důvodům, o kterých jsme tady mluvili.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Babka.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem chtěl reagovat na pana ministra Baxu s tím, že bych se mu snažil popsat to, v jakém světě žijeme my a v jakém světě žije on. Já si myslím, že za mě to tady zcela dokonale zvládl můj kolega Aleš Juchelka. Takže pane ministře, ten svět... Respektive takto: I my, já i koncesionáři, kteří platí koncesionářský poplatek České televize, jsou prostě znepokojeni tím, jakým způsobem a v jaký čas tlačíte tuto novelu. A pokud - protože vy tady vždycky to tak jako hezky povídáte, že ten náš svět je tedy ten jiný, tak jestli nám v tom našem světě chcete udělat ten život hezčí, tak podpořte ten můj pozměňovací návrh, který odsouvá tu platnost na 1. 1. 2024. Vůbec nic se nestane, jenom nám v tom našem světě a těm koncesionářům v tom našem krásném světě bude prostě lépe. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Máme zatím dva poslední s faktickou, pan poslanec Nacher a poté pan ministr Baxa.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Já bych chtěl reagovat na výzvu pana ministra. Na něj se mohu obracet napřímo. Tak pane ministře, vy jste řekl, jak je ten náš svět, je to jednoduché. Dneska jsou pravidla taková, že tam je 15 členů rady a generálního ředitele volí dvě třetiny, nebo zvolí dvě třetiny, což je 10 z 15. Takhle jsou současná pravidla. Výběrové řízení už je vyhlášeno, to znamená, náš svět je takový, že se mají dodržovat ta pravidla, která platí v době vyhlášení výběrového řízení na ředitele. Ten váš svět je, že vy uprostřed toho výběrového řízení z 15 uděláte 18 a zároveň změníte poměr, že to nemusí být dvě třetiny, ale polovina, tudíž dovolením těch tří máte přímý vliv na to, jak bude zvolen generální ředitel. Myslím si, že to je úplně jednoznačné. Kdyby byl ten náš svět a váš svět podobně naladěn, tak přijdete s tou změnou, protože rozumím tomu, že to je nějaké politické rozhodnutí, ale schválíte pozměňovací návrh mého kolegy Babky, aby ta účinnost byla od 1. 1. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP