(11.20 hodin)
(pokračuje Miloslav Janulík)

Já si připadám jak v devětaosmdesátém roce, kdy v televizi bylo všecko úplně jinak, než to bylo venku. Prostě to kolo dějin se otočilo zpátky. A to jsou ty dva rozdílné světy a tohle by se přece nemělo vůbec dít. Kam se to podělo prostě, co se stalo? Když to dělají privátní televize, je to jejich věc. Ale to jsou média - totiž ten pojem veřejnoprávní, to si vymysleli ti v té televizi. Protože ten pojem zákon nezná. Ten zná jenom pojem média veřejné služby. To je služba, veřejná služba. Ono to má vzbudit dojem, že jsou veřejní a právní. Nejsou ani veřejní, ani právní. Ale jsou to média veřejné služby, mají tomu sloužit. Ta míra té neobjektivity a podjatosti, to je prostě tak, jako to bylo před těmi 33 roky. Já na to prostě zírám a říkám si, to prostě... To jsou přesně ty dva světy, o kterých vy mluvíte. To je ten váš svět. A pak si člověk pustí ty Rakušáky a má pocit, že to je úplně jiná galaxie. Přitom jsou to - já to mám za kopcem 1 200 metrů - jsou to dva naprosto odlišné světy. Teď otázka zní, který z nich je ten normální.

Já jsem první polovinu života prožil za toho totáče a sledoval jsem v podstatě z 90 procent tu rakouskou televizi. Dneska mám úplně ten stejný pocit, ten stejný obraz toho světa tak, jak to bylo tehdy. Prostě tohle se někam uchýlilo a je to úplně mimo objektivní realitu. Vy máte pocit, že to je všecko v pohodě, ale není to tak, bohužel. Nakonec to stejně rozsoudí historie a život. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec Juchelka, poté Berenika Peštová.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji. Já už bude jenom velmi stručný. Pane ministře, ten váš svět je světem neodpovídání na naše otázky. Ten váš svět je světem, kdy neustále kličkujete a nedokážete odpovědět na jasné věci, na které my jsme se tady ptali třeba ústy pana Patrika Nachera, vaším prostřednictvím, z mých úst. Ptali jsme se na ty jednotlivé demokratické procesy, které tady byly porušeny.

Náš svět je - abych použil vaše slova, a myslím to skutečně hodnotově - náš svět je demokratický. Ten váš svět je sešněrovávání všech těch různých hodnot, které se v médiích dějí. Já jsem tady říkal několik příkladů. Veřejná volba radních, vládní zmocněnec pro média a dezinformace pan Klíma, vypínání nějakých dezinformačních webů, které jste za měsíc zase nahodili, protože to bylo protizákonné. Celá řada tady těchto věcí. Vrcholem toho je právě tady tato malá novela zákona o České televizi, která se děje ještě mimořádnou schůzí Sněmovny před volbou generálního ředitele. Toto je ten váš svět.

Protože žijeme ve společném světě, tak tady naštěstí máme opozici, která na to velmi tvrdě upozorňuje a bude na to i nadále upozorňovat. Protože právě všechny tyto hodnotové věci, o kterých já tady mluvím, vy každým svým dalším krokem v médiích jednoduše sešněrováváte a řekl bych prostě pošlapáváte, vyprazdňujete ty pojmy. Mně se to nelíbí a já bych chtěl, abychom žili ve světě, kde se budeme bavit nad těmi jednotlivými zákony věcně tak, jako to děláme my v opozici, a ne tak, jak to děláte vy v koalici. Vy tady právě máte plnou pusu různých krásných vzletných vět, ale neodpovídáte nám konkrétně na naše dotazy.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další je Berenika Peštová, zatím poslední.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane ministře, váš svět rozdělil náš národ na demokraty a nedemokraty. Váš svět rozdělil národ na dvě půlky, které se začínají nenávidět. Já si myslím, že to je zbytečné a naopak ty světy bychom měli přiblížit k sobě, a ne že máme váš svět a náš svět.

Ale mě spíš zarazila jiná věc, co jste tady řekl. Vy jste tady řekl: my takového nechceme. Jako jak - my takového nechceme? Tady je řádné výběrové řízení, a jestliže ten člověk projde řádným výběrovým řízením, tak nemůžete říkat my takového nechceme. Vy si budete vybírat, koho chcete? Tak od toho tady je snad řádné výběrové řízení, které, když jím člověk projde, tak má šanci být generálním ředitelem. Ne že se nám líbí, nebo nelíbí a zapadá do našeho světa, nebo nezapadá do našeho světa. Vždyť to je přece špatně, tohleto.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr Baxa a poté pan poslanec Brázdil.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji. Já jsem si chtěl nechat detailnější komentář do svého vystoupení. Tak paní kolegyně Peštová, prostřednictvím pana místopředsedy, já jsem tu větu řekl zcela záměrně, protože vaši kolegové tady pojmenovali pojetí veřejnoprávních médií, který my zásadně odmítáme. My nejsme tady od toho jako politici, abychom hodnotili, zda jsou veřejnoprávní média objektivní, nebo neobjektivní, nebo co by generální ředitel na základě přání poslanců měl dělat. Takového generálního ředitele já opravdu nechci! A každý demokrat, každý demokratický politik, by toto, paní poslankyně Bereniko Peštová, měl jasně pojmenovat a říct. My chceme generálního ředitele, který bude postupovat nezávisle na politickém vlivu, a my jako poslanci vládní koalice toto tady hájíme. My tady nemluvíme o neobjektivní České televizi, o tom, co by měl dělat generální ředitel. Proto my tady předkládáme návrh zákona, který komplikuje politický vliv na volbu generálního ředitele. Komplikuje politický vliv na volbu generálního ředitele!

Já už se teď nedivím poslancům Juchelkovi, Babkovi a dalším, že tady neodpovídali na mé otázky, které se týkají našeho správného kandidáta. Protože vy jste toho správného kandidáta takto definovali. My chceme veřejnoprávní média, která jsou zásadně odstíněna od politického vlivu. Politické reprezentace se střídají, jednou jsme v opozici my, podruhé jste v opozici vy. Ale musejí tady být veřejnoprávní média, která stojí nad politickým provozem, komentují jej, hodnotí velmi přísně. Nemusí se nám to líbit, ale pro kvalitu demokracie je to naprosto důležité. A ne že tady budeme říkat, že jsou veřejnoprávní média neobjektivní, nebo že by si měla dělat názor podle toho, co my si myslíme.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Brázdil.

 

Poslanec Milan Brázdil: No, šel jsem s faktickou na vás reagovat, na to předchozí, ale teď jste mi úplně... Já tomu nerozumím. Tak chcete, aby to, co se lidem říká prostřednictvím našich úst, byla pravda, nebo to byla lež, nebo její (?) názor? Co vlastně tedy chcete? Vy říkáte - objektivita je špatná? Vy přece chcete vybrat člověka, který bude řídit toto médium proto, aby pravdivě informoval, nevytrhával, nevkládal vám do úst, aby nekomentoval to, co vy říkáte. Oni jsou od toho, aby to jenom reflektovali. To přece potom nikdy nebude tady spravedlnost, furt budeme nadávat na všechno. Protože když oni... Jasně, může to dělat kdokoliv jiný, kdo je soukromník. Je to soukromé médium, tak ať si říká, co chce. Ale nemůže to být to, co si platí lidi. Já jsem vám teď nerozuměl. Vy jste řekl, budu používat slova Brázdila, že chceme vybrat - nebo že vy chcete, hnutí ANO chce, nějakého ředitele a funkční Českou televizi, která bude objektivní. Panenko Maria, toto myslíte vážně? Vy chcete neobjektivní? Vy to asi vysvětlíte.

Já jsem z toho špatný, ale hlavně ti lidi. Tož čemu potom mají vlastně věřit? Dezinformace je informací a informace bude dezinformací a někdo bude o tom rozhodovat, a kdo bude o tom rozhodovat a myslet si něco jiného, ale říkat se musí něco jiného. Panenko Maria, takhle jsme se to dostali. A prý kdo to rozděluje? Rozděluje to která strana, které hnutí? No, my to vlastně vůbec nedáváme dohromady. V tom rozdělování pokračujeme. Pokračujeme něčím takovým, jako je schvalování této novely.

Ještě jednou, nejsem kovaný, ale tak trošku povědomí o tom, co bych chtěl a co je správné, snad máme každý. Tak pojďme tímto směrem.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Tak si řekněme, je to veřejnoprávní médium, tuto Českou televizi platí občané koncesionářskými poplatky. I z toho důvodu ta informovanost má být vlastně objektivní. Je to tak? Prostě měla by být objektivní, neměla by být vyvážená na jednu nebo na druhou stranu. Občané mají právo vědět, protože platí koncesionářské poplatky, a mají právo vědět, za co ty peníze platí.

Proč se tato novela vlastně zaobírá pouze jenom jedním segmentem, to znamená rozšířením počtu radních? (Hovoří důrazně.) Proč tato novela neřeší to, co naše občany už dávno trápí a chtějí vědět? Kolik dostávají jednotliví moderátoři, za co jsou placeni, jaké jsou jejich platy, jak se řeší stížnosti na Českou televizi? Vždyť ve své podstatě ta rada je bezzubá. Ona nemůže vůbec nic. Proč NKÚ nemá možnost kontroly, kam ty peníze jdou? Protože neustále vidíme, že se nám to ztrácí tam jak v Bermudském trojúhelníku, neustále potřebujou víc a víc peněz. A kam ty peníze vlastně jdou? Takže ve své podstatě, jestliže myslíte na to, jak vy říkáte, aby to bylo demokratické, aby lid věděl, tak proč to neotevřete tomu lidu? Proč ten lid o tom neví nic? Vůbec nic! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP