(11.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan ministr, další faktickou. Děkuji.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Já už budu reagovat faktickou poznámkou opravdu naposledy. Já jsem sliboval, že udělám svoje vystoupení po vystoupení paní poslankyně Pokorné Jermanové, nicméně vystoupení kolegů Peštové, pana kolegy Brázdila, pana Janulíka nabídlo tolik, řekl bych, podnětů, které je zapotřebí obsáhleji komentovat, že já svoje vystoupení asi odložím ještě trošku na později, protože, pane doktore Brázdile, prostřednictvím pana místopředsedy, použiji-li váš příměr, že jsou lidé špatní z toho, když vidí, co se v televizi děje, je to asi trošku nějaká parafráze, tak ti, kteří věří v klíčovou roli veřejnoprávních médií při ochraně svobody a demokracie v naší zemi, opravdu musejí být špatní, když slyší tato vaše vystoupení a tato vaše hodnocení toho, co má veřejnoprávní televize dělat.

Já to beru, jsme v demokratickém parlamentu, každý má právo říci svůj názor, ale fakt si myslím, že tato debata se tím pádem posouvá do role asi nějakého hlubšího... nebo potřeby a já ji budu (nesrozumitelné) potom tady zdůraznit, nikoliv tedy obhajovat ten konkrétní návrh, ale asi postoupit dále nebo jaksi hlouběji do vysvětlení role veřejnoprávních médií ve svobodné společnosti. Protože já jsem tušil, že se ty naše světy liší, netušil jsem, že se liší tolik. Já si myslím, že je fakt zapotřebí takový jakoby možná edukativní, ale spíš hodnotový vhled do toho, jak se my díváme na roli veřejnoprávních médií. A slibuji odpovědi na konkrétní otázky.

My chceme, a je v programovém prohlášení vlády, zapojit Nejvyšší kontrolní úřad do kontroly veřejnoprávních médií. Máme na tom průřezovou shodu, jsem rád, že vy to podporujete také. Je ale jednoznačné, že to vyžaduje novelu ústavy, to se nedá udělat jenom běžnou novelou zákona. Tak teď bude naší prací zjistit, zda se bude otevírat ústava a jakým způsobem to tam naformulovat tak, aby byl tento návrh akceptován.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, čímž jsme vyčerpali všechny faktické poznámky a můžeme přejít tedy k dalšímu řádně přihlášenému v rámci rozpravy a to je paní poslankyně Pokorná Jermanová, poté je přihlášena s přednostním právem paní místopředsedkyně Klára Dostálová. Máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Tak jsem se dočkala. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády - dva členové - a vážené kolegyně, vážení kolegové, my se tady s panem ministrem určitě shodneme na tom, že v demokratické společnosti hrají regulační orgány pro média veřejné služby klíčovou úlohu, a to při podpoře a prosazování plurality názorů a také svobodné diskuse. Já jsem si toho vědoma a to je i ten důvod, proč nyní vystupuji k této novele zákona o České televizi a Českém rozhlase.

Zejména nyní, v době, kdy v Evropě zuří válka a naše země má zásadní ekonomické problémy, je zákon o regulaci médií veřejné služby jedním z nejdůležitějších. Jenom připomínám, vážené kolegyně a vážení kolegové, že je to tento stát, který zákonem nařizuje občanům platit koncesionářské poplatky, a je tedy naší povinností zajistit, aby média, na která musí občané platit, plnila svou funkci, tedy aby poskytovala všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. A já se domnívám, že se to teď bohužel neděje. Média poskytují velké množství informací, ale nikoliv všestranných. Poskytují informace jednostranně zabarvené, a to bohužel ve prospěch vládní koalice.

Kolegyně a kolegové, jistě jste si všimli, že balancujeme na hraně propasti cenzury a nesvobody. Zrušení místa vládního zmocněnce pro dezinformace nic nemění na snahách pětikoalice dostat jakýmkoliv způsobem pod kontrolu média, tak aby ještě posílila jejich vliv při prosazování jejich autoritářského pojetí demokracie, tedy spíše hře na demokracii, která v našich veřejnoprávních médiích sice formálně dopřává hlasu všem, ale selektivně někomu jenom hlas kritický a někomu jen hlas pochvalný. A to se na mě nezlobte, to nemá s demokracií a pluralitou názorů vůbec nic společného.

A to není můj dojem, jak by tady možná mohlo zaznít. Já jsem v těchto věcech velmi opatrná a uvědomuji si tu míru subjektivity. Toto zjistíte, pokud se začtete opravdu poctivě do analýzy, kterou si zadala Česká televize společnosti Media Tenor. Tato analýza byla placena z koncesionářských poplatků, byla schválena Radou České televize a je veřejně dostupná. Pokud se začtete do těch grafů, doporučuji... (Ukazuje materiál.) Tady existuje opravdu... začtete se do těch grafů a do té analýzy, tak vám jenom namátkou chci vytáhnout, co mě zarazilo.

To období, kterému se tato analýza věnovala, bylo období předvolební před parlamentními volbami, šlo o jeden měsíc. A moje dojmy a moje závěry z toho jsou, že ČT ve své hlavní zpravodajské relaci Události v měsíci před volbami do Poslanecké sněmovny odvysílala o hnutí ANO 62 negativních zpráv, o ODS, TOP 09 a STAN jednu. V této relaci 62 negativních zpráv směrem vůči hnutí ANO bylo 15 % příspěvků, jejichž autory jsou redaktoři, novináři z ČT. O koalici SPOLU neřekli novináři ČT jedinou negativní informaci, naopak 11 % sdělení redaktorů ČT o koalici SPOLU bylo kladných. Záporné sdělení z úst novináře České televize o koalici SPOLU v předvolebním týdnu podle analýzy neexistuje. Ačkoliv tedy bylo tehdy hnutí ANO vládní silou a je jasné, že bylo víc kritizováno, tak tento nepoměr je pro mě zarážející. Pokud se pověnujeme třeba diskusnímu pořadu Otázky Václava Moravce, v měsíci před volbami do Poslanecké sněmovny byl zdaleka nejvíce konfrontační vůči hnutí ANO. Pouze jednu konfrontační otázku dostal host z ODS, pan Miloš Vystrčil, zástupci STAN nedostali žádnou. Tak to jenom pro dokreslení. A já bych ráda znovu zopakovala, že to neříkám já jako poslankyně či politička, ale analýza společnosti Media Tenor vytvořená pro Českou televizi za peníze koncesionářů a následně schválená Radou ČT.

Dnes projednáváme vládní novelu zákona, podle které členy Rady České televize a Rady Českého rozhlasu mají volit obě komory Parlamentu. Počet členů Rady České televize se má zvýšit z 15 na 18. Poslanecká sněmovna by měla volit dvě třetiny Rady České televize a Českého rozhlasu, Senát jednu. Má být stanovena doba minimálního trvání existence právnických osob, které mohou radní navrhovat, a to na deset let. Vláda i předkladatel tvrdí, že jde o posílení nezávislosti klíčových médií veřejné služby a prý také o stabilitu parlamentní demokracie v této zemi do budoucnosti.

Jako stínová ministryně kultury nejsilnějšího opozičního hnutí ANO a dlouholetá členka a poslankyně Parlamentu České republiky si myslím, že tomu tak není. Novela zákona z dílny těch, kteří mají plná ústa demokracie, je diskriminační, protiústavní a je v rozporu s evropskou legislativou, je zatížena střetem zájmů a porušuje pravidla právního státu. Není ani posílením nezávislosti médií veřejné služby a ani posílením stability demokracie. Chce jen upevnit současné vychýlení veřejnoprávních médií ve prospěch vládnoucí koalice. O to víc, když tato novela má vejít v platnost během výběrového řízení na ředitele České televize. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP