(12.00 hodin)
(pokračuje Jan Jakob)

A k tomu dotazu, proč jsou to rozdělené novely. Tak paní stínová ministryně si asi nevšimla té dlouholeté veřejné diskuse o systému, jakým se volí mediální rady. To mě mrzí, že za ty dvě desítky let si toho nevšimla, ale ta diskuse se tady opravdu vede dlouho. My na ní našli shodu. Je zcela evidentní i z té diskuse, jak v minulosti probíhala, že žádné další a posuny k jiným modelům nejsou v našem prostředí reálné, takže na tom je jasná shoda. Takže proto. A protože je to klíčová věc, klíčová součást zákona, tak je to oddělená novela. A všechny další otázky třeba, a to považuji za velmi klíčové a důležité, udržitelnost financování médií veřejné služby, tak o tom je potřeba vést další diskusi. Bohužel ta diskuse tady v tom veřejném prostoru neprobíhala tak dlouho. Já vítám, že někteří z kolegů i organizovali semináře třeba o definici poplatníka a podobně. To je určitě přínosem do této diskuse, ale ta probíhá, na rozdíl od toho, co teď tady projednáváme. Proto jsou ty dvě věci oddělené.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Máme zde dvě faktické poznámky, pan ministr Baxa a paní poslankyně Pokorná Jermanová. Všechny prosím, abychom se drželi teď opravdu těch faktických, toho tématu, které máme. Byly tady dvě vzájemné drobné potyčky, já jsem to nechal, teď už jedeme zase ve faktických k tématu.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. Já se teda opravdu snažím v těch debatách reagovat na to, co se projednává. Ale já bych jenom chtěl zcela přátelsky paní kolegyni Pokornou Jermanovou poprosit o to, aby přinesla ten záznam, třeba stenozáznam toho, kde jsem tu novelu označil za něžnou - je možné, že jsem to řekl, nejsem si toho vědom -, aby tady zaznívaly fakt opravdu pravdivé informace. Tak jenom paní poslankyně, prosím, najděte a seznamte nás, kde jsem tu novelu označil za něžnou. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poslední faktická zatím paní poslankyně Pokorná Jermanová.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Tak já musím reagovat na pana kolegu Jakoba. Pane Jakobe, prostřednictvím pana předsedy, pane předsedo klubu, abych vám neupřela nějaké zásluhy, ta debata o vůbec veřejnoprávních médiích běží dlouhá léta. Ale za těch deset let tady nebyl jediný návrh na jejich novelu. Nebyl tady. Já si matně vzpomínám na svého bývalého kolegu, pana Komárka, který tady kdysi pořádal seminář týkající se právě bavorského modelu, a moc se nesetkal s podporou ani z vašich stran. Ale v pořádku, tak to jen abychom si to ujasnili.

A pane ministře, mně to nevadí, mně se to označení líbí, to není nic špatného. Vy jste to řekl dneska během svého projevu, tak se omlouvám, já si to v tom stenozáznamu najdu, není to nic důležitého. Ale mně se naopak to označení líbí, protože se můžeme připravit na tu druhou novelu, která bude asi hodně výživná. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec, nebo pan předseda Jakob a poté pan ministr Baxa.

 

Poslanec Jan Jakob: Tak děkuju. Já musím fakticky reagovat, protože tady nezaznívají reálné informace. Není pravdou, že by - a je mi líto, že paní stínová ministryně o tom nemá tušení - že by tady nebyly legislativní návrhy. Před asi 16 lety byl senátní návrh zákona, který schválil Senát. Sem přišel tedy jako legislativní iniciativa Senátu a nebyl tady projednán. A tuším, že v předminulém volebním období byl podán poslanecký návrh v podstatě téměř napříč spektrem, i někteří z vašich kolegů tam byli podepsáni, a jeho podstatou bylo zavedení nějakého modelu obdobného tomu bavorskému. Opět nebyl vůbec projednán, tuším, že se nedostal ani na první čtení. Takže uvádějme tady skutečnosti, jak jsou. Není pravda, je to asi z nevědomosti, že by tady žádné legislativní návrhy nebyly. Minimálně dva byly.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Marečková Vildumetzová, poté pan poslanec Babka.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Budu velmi stručná. Já na základě toho, co tady zaznívá, a řekla jsem to mnohokrát, že tento zákon nepovažuji za zákon pro občany této země, protože si myslím, že bychom měli řešit daleko důležitější věci, které trápí občany. A dovolím si v tuto chvíli, protože mohu, tak si dovolím dát procedurální návrh přerušit jednání tohoto sněmovního tisku do 1. ledna roku 2024. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Je zde zájem o protinávrh.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já si dovolím dát procedurální návrh přerušit projednávání tohoto bodu o 15 minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jdeme tedy hlasovat, zagonguji. Teď musíme nechat hlasovat o protinávrhu. Ještě další, ano. Takže 15 minut a já to potom...

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji za slovo. Já si dovolím dát taky protinávrh. Tady padly dle mého nesprávné argumenty, že snad tato novela není pro lidi, nebo já té rétorice moc návrhu... (Hlasy ze sálu vyžadují načtení protinávrhu.) Ne, paní kolegyně taky uváděla ten svůj procedurální návrh, uváděla paní kolegyně - (Předsedající: Prosím protinávrh!) Já na něho reaguju a zdůvodňuju protinávrh. Já si myslím, že nezávislost médií veřejné služby je důležitá. Je to záležitost, kterou je potřeba, aby pro veřejnost byla zajištěna. Proto si dovolím dát protinávrh na přerušení této schůze na pět minut, aby se kolegové nad svými slovy mohli zamyslet. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Takže pět minut. Takže já vás odhlásím v tuto chvíli a poprosím o přihlášení. Zahajuji tímto hlasování. Budeme hlasovat o nejdříve protinávrhu druhém, který byl přerušit na pět minut, poté na 15 minut a nakonec o přerušení tohoto bodu do 1. 1. roku 2024.

 

Takže hlasujeme o přerušení na 5 minut.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 3 přihlášeno 148, pro bylo 6, proti 72. Zamítnuto.

 

Teď budeme hlasovat o 15 minutách přerušení.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro přerušení na 15 minut? Kdo je proti?

hlasování číslo 4 přihlášeno 148, pro byli 3, proti 75. Zamítnuto. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP