(11.50 hodin)
(pokračuje Martin Baxa)

Tak já nechci veřejnoprávní média, která budou poklonkovat tomu, kdo vládne, opravdu ne, ale vy zjevně ano. Uspořádejte ten seminář, já budu moc rád. Ponořujeme se po vystoupeních vašich některých kolegů stále hlouběji a hlouběji do toho, že fakt se ten náš pohled na roli veřejnoprávních médií liší mnohem více a že je o to důležitější, že my tady předkládáme návrh zákona, který omezuje, ztěžuje další vliv politiků na veřejnoprávní média.

A pak jenom jedna osobní poznámka. Jsme v politice, já to respektuji. Mrzí mě, že jste v žádném předchozím čtení nevznesla tak zásadní právní připomínky vůči návrhu toho zákona. Ale je to samozřejmě vaše rozhodnutí.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou se hlásí paní poslankyně Pokorná Jermanová.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Pane ministře, opakování je matka moudrosti. Analýza předvolebního vysílání České televize, která se zabývá obdobím 3. 9. až 8. 10. 2021. Týkala se zpravodajství, diskusních pořadů, publicistiky, předvolebních formátů. Analýza sledovala deset televizních relací o celkové stopáži 117 hodin a 35 minut. Tato byla objednaná Českou televizí, zaplacena z koncesionářských poplatků. A jde jenom o to si sednout, přečíst si ji a zamyslet se nad těmi grafy. Já jsem tady nikoho neobviňovala. Já jsem se opřela o tuto analýzu.

A znovu opakuji, samozřejmě že mnoho z nás má subjektivní pocit. To je jedna věc. Ale já se mu vyhýbám. Pane ministře, kdybyste byl natolik chlap a přišel za mnou na začátku svého období a řekl "chceme změnu zákona týkající se Českého rozhlasu, České televize", já bych řekla "ano, pojďme se o tom bavit". Ale ano, narazil byste na to, že bych řekla, nebudeme to dělit na dvě novely, jak vy jste řekl, na jednu něžnou a nějakou hrubou. Já si myslím, že ta novela měla být komplexní. Vy jste na ní začali pracovat teprve nedávno, protože hlavním vaším cílem bylo rychle udělat tuto něžnou novelu, abyste ovlivnili volbu ředitele České televize. A já jsem vás tady vyzývala několikrát, abyste mi odpověděl, proč to nemohlo počkat do té doby, než bude hotová velká novela. Odpověď jsem nedostala. Takže možná byste mohl uspořádat seminář vy a tam nám to vysvětlit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr chtěl reagovat faktickou.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já nezpochybňuju, paní kolegyně Pokorná Jermanová, prostřednictvím pana místopředsedy, že jste tady říkala nějaká čísla v té analýze, ale mě velmi zaujal ten váš pohled, do kterého jste vlastně ten komentář zabalila, který byl prostě ukřivděný a kdy jste vlastně řekla, že Česká televize je provládní médium. Tak já mám taky jenom pocit a nechci ho tady nějak jako verbalizovat. Já potom rozeberu ve svém větším vystoupení ty jednotlivé příspěvky, které tady zazněly z úst vašich kolegů, v nichž definovali svůj pohled na veřejnoprávní média a jejich roli. Ale vy jste stínová ministryně kultury, tak proto si myslím, že by asi měla veřejnost znát, jaká mají být veřejnoprávní média. Mají být tedy provládní? Vy obviňujete současnou Českou televizi, že nadržuje hnutí ANO, tak jste to řekla. Tak uspořádejte ten seminář a řekněte, jaká mají být veřejnoprávní média. Já jsem přesvědčený o tom, že mají být taková, aby nepodléhala jakémukoliv politickému vlivu, aby nestranně, důrazně, tvrdě, zleva, zprava posuzovala to, co se ve veřejnoprávních médiích děje. Ale v tom se asi od sebe lišíme. Já si opravdu tu vaši představu rád poslechnu.

Já jsem se jenom teď ještě rychle podíval na složení volebního výboru, jehož vy nejste členkou. Znovu říkám, chápu roli opozice - koalice ve Sněmovně, ale říkáte-li, paní poslankyně, teď ve třetím čtení, že tento návrh zákona je protiústavní, že je v rozporu s legislativou Evropské unie, možná ta troška špetky nějaké takové jako základní korektnosti mohla být a mohla jste to říct v prvním i ve druhém čtení, pokud jste na to nepřišla tedy teď. Vaši kolegové, třeba pan Juchelka je expert na tuto oblast, já si jeho názoru velmi cením, neřekl ani jednou, že hnutí ANO považuje zákon za protiústavní a v rozporu s evropskými předpisy. Ale já se zeptám svých kolegů, a když budete jako hnutí ANO podávat ústavní stížnost, tak Ústavní soud to rozhodně rozřeší.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Máme zde dvě faktické. První pan poslanec Lacina, poté paní poslankyně Pokorná Jermanová.

 

Poslanec Jan Lacina: Já si dovolím reagovat na tu otázku vznesenou Alenou Schillerovou. Odpověď najdete ve stenozáznamu. Nemůžu odpovídat každému poslanci ANO, který tady není, přijde a položí tu otázku znovu. Tak kdyby se to opakovalo, již je to ve stenozáznamu, myslím, že jsem to vysvětlil poměrně srozumitelně.

Za druhé bych chtěl opravit jednu věc. Nebyl jsem zpravodajem pro druhé čtení, ale pouze pro první čtení, pro druhé a třetí čtení je zpravodajem panem Juchelkou určený váš pan kolega Kolovratník, má z toho nepochybně velkou radost.

A pak ještě bych možná rád reagoval na pana kolegu Juchelku, který říkal, že ANO je demokratická strana. K tomu vám samozřejmě blahopřeji, akorát jsem si předevčírem přečetl v novinách vyjádření poměrně významného člena, dneska možná už nečlena stejného regionu, který říká: v ANO jste buď sluha, nebo nepřítel. A to je možná odpověď panu ministru Baxovi na tu představu, jak by měl vypadat generální ředitel České televize v tom světě, o kterém se tady dneska tak dlouho bavíme.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další přihlášenou je paní poslankyně Pokorná Jermanová.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Tak já si dovolím v tuto chvíli zareagovat nejdříve na pana kolegu Lacinu. Omlouvám se, pane ministře, protože tu reakci musím tady říct. Pane kolego Lacino, prostřednictvím pana předsedajícího, já vůbec nechápu, co tahle faktická poznámka měla znamenat, protože se vůbec netýkala projednávané věci. A jenom poprosím pana místopředsedu, aby na to příště dohlédl, protože to bylo úplně mimo mísu.

Ale teď k panu ministrovi. Pane ministře, já neobviňuji Českou televizi. Já obviňuji vás, vaši vládu, že tu Českou televizi chcete regulérně ovládnout. A já bych čekala, že přijdeme ke kulatému stolu a budeme diskutovat o tom, pokud už ten zákon otevíráme, zda způsob financování je správný, zda není potřeba najít lepší model, zda ta soft novela nemá být součástí té velké novely. Těch věcí, které tam jsou k řešení, je spoustu. Ale tím, že vy jste tyto dvě novely od sebe oddělili, jste jenom zdůraznili, že ta vaše snaha je jedna jediná, a to je ovládnout volbu ředitele České televize.

A já nemám žádného vysněného kandidáta České televize ani Českého rozhlasu... Prosím, nepokřikujte tady na mě. (Obrací se vpravo.) Moje velké přání je, aby média veřejné služby, jak se nazývají, opravdu svoji službu plnila a v jejím čele aby byl člověk, který bude profesionál, který nebude ovlivnitelný. Na tom se snad shodneme. Bohužel ten krok, kterým to chcete učinit prostřednictvím této něžné novely, jak vy říkáte, mluví o opaku. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní předsedkyně Schillerová, poté pan předseda Jakob a poté pan ministr Baxa, faktické stále jenom.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak pane poslanče Lacino, prostřednictvím pana místopředsedy, tuto odpověď taky najdete ve stenozáznamu. Teď jste tady provedl hodnocení, vy, prostřednictvím pana místopředsedy, poslanec hnutí STAN, hnutí, které této zemi dalo Dozimetr a Slepičáka. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pan předseda Jakob.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane místopředsedo. Tady je to pořád dokola to samé. Já se omlouvám, asi mně běží starý čas. (Předsedající upravuje čas.) Děkuji. Tady je to pořád dokola to stejné. Podle sebe soudím tebe. My nechceme žádná média ovládat. (Smích zleva.) Vy pořád chcete něco ovládat a snažíte se takhle prosazovat svoji moc. To je váš svět, jak se o tom tady bavíme. Nám jde o nezávislost médií veřejné služby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP