(13.10 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

V té výroční zprávě není ani jedna větička, ani zmínka o tom, o čem tady mluvil pan poslanec Jakob, vaším prostřednictvím, že se nějak hlasováním těch tři pětin, nebo kolik jste tam říkali, nebo jedenácti lidí dopustil někdo nějakého přešlapu, nebo naopak nedopustil, tam prostě není o tom ani jedna věta, ano, v té zprávě o činnosti. Ta zpráva o činnosti je zpráva o programu, zpráva o tom, jakým způsobem funguje Česká televize, jsou tam různé grafy, koláče, jsou tam rozpitvávány jednotlivé programové skladby Déčka, Sportu a tak dále, ale přesto si tato vládní koalice vzala tuto radu jako rukojmí, i přesto, že tam není ani čárka tady o této problematice, a neschválila zprávu o činnosti České televize.

A co je tím důvodem? Ten důvod, který tam padl na ten záznam, je to, že rada nesprávně prý neschválila odměnu generálnímu řediteli. Takže až ta rada správně doplatí generálnímu řediteli odměnu, možná, že se vládní koalice odblokuje a zprávu o činnosti samozřejmě odhlasuje. A nyní v tom světle té stotisícové faktury pro jednoho člověka, který takhle zvedl ruku a zároveň - pro neschválení té zprávy - a zároveň tam dal to usnesení o doplacení té odměny generálnímu řediteli... (Předsedající: Čas, pane poslanče) ... tak to je skutečně střet zájmů.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Lacina. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Jan Lacina: Já jsem se tentokrát přihlásil jako zpravodaj té výroční zprávy, tuším, z roku 2021. Chtěl bych hlavně říci, že to pochybení, kdy rada něco odhlasovala pěti hlasy z jedenácti, což je zjevně protizákonné, to není jediné pochybení, k němuž došlo. Těch pochybení, o kterých jsou velké pochybnosti, je tam celkem pět, já jsem je načetl na závěr posledního volebního výboru a předpokládám, že se k nim budeme v nejbližší době už s částečně obměněným vedením Rady České televize vracet. Doufám, že už to bude na mediálním výboru a ne na volebním výboru, protože prvním pozměňovacím návrhem k tomu, co dneska projednáváme, je změna názvu toho výboru tak, aby odpovídal realitě, konkrétně je to výbor pro mediální záležitosti.

A pak jsem už chtěl učinit jenom drobnou poznámku. My jsme skutečně dvakrát ty výroční zprávy z dobrých důvodů neschválili. Zároveň však v nich jsou obsaženy velmi zajímavé údaje, z nichž nejzajímavější pro mě je důvěryhodnost, ale samozřejmě i všechna ostatní čísla, která z České televize i v evropském srovnání činí jednu z nejlepších a nejlépe fungujících institucí na tomto kontinentu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Dále s přihláškou k faktické poznámce je pan předseda Jakob. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Kolega Juchelka je mimořádně zdatný demagog. To, co tady říkal, prostě není pravda. Jako zpravodaj jedné z těch výročních zpráv jsem samozřejmě zdůvodňoval na volebním výboru ten návrh, který pak volební výbor odhlasoval, doporučil Poslanecké sněmovně. A v té výroční zprávě samozřejmě že je i část, která se věnuje činnosti Rady České televize. A kromě té samotné výroční zprávy, kterou - aspoň doufám - jako kolegové z toho výboru pečlivě pročítáme, a se zájmem, taky já navíc si procházím i zápis z jednání Rady České televize, která tu výroční zprávu schvaluje a předkládá nám. A u té výroční zprávy, kde jsem já zpravodaj, měnila Rada České televize znění té výroční zprávy, a to naprosto nepochopitelným způsobem, že hlasovali o nesouhlasu s tou změnou, která neprošla, a tím brali jako schválenou přednesenou změnu, což je zcela absurdní postup popírající jakékoliv základní principy a jednací řády. To byl ten pravý důvod. A ta část pozměněná samozřejmě je součástí té výroční zprávy. Takže tady nezaznívaly skutečnosti tak, jak opravdu jsou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. A dále je s přihláškou přihlášen pan poslanec Brázdil, přihlásí se pan poslanec Juchelka. Já jenom - pan ministr se vrátí opravdu během minutky, tak jenom prosím o shovívavost. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji. No vidíte, a já jsem mu zrovna chtěl odpovědět na tu otázku, tak třeba to na záchodě slyší, že... Ptal se nás, jestli my jsme spokojeni s Českou televizí. Já tedy neznám nikoho, kdo by nadával na nějaké pořady typu o přírodě... jakékoliv portfolio České televize je dobré, asi normální, já ani nemám nějaké povědomí, že by bylo špatné... a o kvalitě... nejsem ten odborník. Ale co se týká té zpravodajské části, to, že jednotliví žurnalisté chtějí používat naše slova pro to, aby vyjádřili svůj názor, zmanipulovali to, vystřihli to, nějak to sesadili, to je jenom ta kritika.

Ještě jenom, pane ministře, chtěl jsem říct, že ano, Česká televize, proti ní nic není, její portfolio, kromě toho jednoho, a to je to, že oni nemají mandát na to, aby říkali, jestli to je dobře, nebo špatně našimi ústy, jestli mi rozumíte. Oni vlastně nás používají často pro to, aby řekli, co chtějí, ale přitom použili vaše jméno, moje jméno nebo jméno někoho jiného. V tom je ta kritika, to, co jsem vám řekl. Vy jste říkal, že ten dotaz zní: jste vůbec, jste rádi, že Českou televizi máme? Ano. Tam je spousta šikovných lidí a schopných asi lidí. Takže dobré, jenom to zneužití nebo to, že chtějí sami řídit tento stát, někam ho směřovat - no, a přitom nejsou zvolení. Jenom to jsem chtěl říct, jestli mi rozumíte.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A s poslední faktickou poznámkou zatím pan poslanec Juchelka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Pokaždé, když vystoupí někdo z vládní koalice a je to trošičku jakoby emotivní, přirozené, tak se opravdu odkope v tom, o co mu skutečně tady v této malé novele zákona o České televizi jde. Takže neschválíme dvě zprávy o činnosti, protože rada je špatná, ano, rada špatně jakoby jednala, ale v té zprávě o činnosti tam s tím souhlasíme, protože Česká televize je špičková, ale rada je špatná, proto musíme tu radu vyměnit, která tu špičkovou zprávu o České televizi udělala. A uděláme to tak dvěma způsoby. Buď tady touto malou novelou zákona o České televizi, a když ona neprojde, tak jako pojistku tím, že neschválíme dvě zprávy o činnosti České televize. To je jednoduchá logika tady této vládní koalice. A pořád dokolečka, když tady o tom hovoříme čím dál tím častěji, tak se čím dál tím více odkopáváme právě v tom, o co nám ve skutečnosti jde. Vždycky si najdeme nějaký zástupný, marginální důvod, proč neschválit celoroční práci na x kanálech, které Česká televize provozuje na té špičkové publicistice, zpravodajství, hrané tvorbě, sportovním kanálu, dětském kanálu. Dáme tam tu marginálii, protože nám jde jenom o ten vliv, nám nejde o tu samotnou Českou televizi. Tady my říkáme samozřejmě na mikrofon, že ano, to je jasné, že je to skvělá instituce, špičková a tak dále. Já s tím souhlasím, ale potom říkám tedy v tuto chvíli, proč ta vládní koalice jedná jinak než to, o čem mluví? Proč říká, že je ta činnost České televize špičková, ale neschválí její výroční zprávy? No protože - v té Ostravě to vyšlo na povrch - protože my nejsme spokojeni s tím, že byla krácena odměna generálnímu řediteli Dvořákovi. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou se přihlásil pan předseda Jakob, následuje pan poslanec Lacina. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Tady se nikdo neodkopává, možná vy, pane kolego Juchelko, prostřednictvím paní předsedající. Mě by tyhle konstrukce ani nenapadly. Nicméně chci ubezpečit tady, že nikdo z vládní koalice rozhodně nechce odvolávat ať už Radu České televize, nebo Radu Českého rozhlasu jako celek. Rozhodně ne. A to tady říkám takhle na mikrofon. Nakonec právě proto v novele ten odstavec, který to umožňuje, škrtáme. A pevně věřím, že takhle tato úprava bude schválena, aby k tomu nemohlo právě v budoucnu dojít. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP